maanantai 11. heinäkuuta 2022

Saija Leskinen: Näkymä Villa Lantesta

Taidetta pitää ostaa mielestäni silloin, kun se pysäyttää. Jos taidetta ostaa vain sillä ajatuksella, että mikä sopii sisustukseen, siihen todennäköisemmin kyllästyy, kun muoti ja maku muuttuvat. 

Viimeisin taideostoni on Saija Leskisen (1912-2003) tussipiirros vuodelta 1957. Taiteilija ei ole minulle entuudestaan tuttu, eikä sillä itse asiassa ole mitään väliä. Maiseman nähtyäni se pysäytti ja tunnistin sen välittömästi.

Teos on signeerattu "Rooma 1957", mutta jokainen tuossa näkymässä joskus seisonut tunnistaa sen olevan Gianicolo-kukkulalta, Suomen Rooman Instituutin sisäpihalta kohti Roomaa kuvattu maisema.
Maisema on piirretty tältä tasanteelta.
Tämä on edelleen ehdottomasti taidehistorian opintojeni huippuhetki. Minulla oli etuoikeus päästä mukaan kahden viikon opintomatkalle Roomaan vuonna 2013, jossa pääsimme majoittumaan renessanssihuvila Villa Lanteen! Enemmän itse rakennuksesta ja sen historiasta voitte katsoa/lukea aiemmasta postauksesta täältä. Olihan se uskomatonta herätä tuohon maisemaan, kun joka aamu Rooma aukeaa kokonaisuudessaan makuuhuoneen ikkunasta.
Maisemanäkymä Villa Lanten makuuhuoneen ikkunasta.
Villa Lantesta (kukkulalla vasemmalla) on vain noin 10 minuutin kävelymatka Vatikaaniin. Oikealla näkyy Pietarinkirkon kupoli.
Mikään huviretki ja löhöilyloma opintomatka ei todellakaan ollut, sillä jokainen päivä piti sisällään ohjelmaa ympäri kaupunkia (ja ajoittain kaupungin ulkopuolelle) klo 9-18. Silti tuo oli minulle unohtumaton matka, jonka toteutumista jännitin etukäteen todella paljon. Kurssille mahtui vain noin 10 osallistujaa ja hakijoiden tuli perustella osallistumisensa motivaatiokirjeellä ja tutkimusaiheella. Muistan vieläkin sen pettymyksestä järisyttävään riemuun tunnelman. Sähköpostiviesti matkalle päässeistä tuli nimittäin niin, että nimet oli listassa päällekkäin. Luin nimilistaa ylhäältä alaspäin, eikä omaa nimeäni näkynyt. Silmieni ehtiessä listan puoliväliin olin ehtinyt jo pettyä. Tavallisesti oma H-alkuinen sukunimeni on listoissa suht alkupäässä. Mutta se oli pudotettukin listan viimeiseksi!
Tussipiirustus on siis minulle enemmän kuin pelkkä maisematoisinto. Se on mielenmaisema ja tunnelma, joka tiivistää Rooman opintomatkan. Minusta on mukavaa, että piirros on vanha ja se on silti edelleen täysin tunnistettava. Kiehtovaa on myös se, että Suomen valtio oli ostanut Villa Lanten taidemesenaatti Amos Anderssonin lahjoitusvarojen turvin vain 7 vuotta aiemmin, 1950. Rakennus vihittiin instituutin käyttöön vuonna 1954 restaurointitöiden jälkeen. Saija Leskinen on siis kuvannut piirroksessaan Rooman maiseman instituutin alkuvuosina.

Villa Lantessa voi vierailla arkisin maanantaista perjantaihin klo 9-12, kun varaa ajan etukäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti