tiistai 13. kesäkuuta 2023

Sinä olet koru - Kesän Siivekäs

Koronapandemia ja Ukrainan sota. Molemmat ovat vaikuttaneet usean vuoden ajan tavalla tai toisella meihin kaikkiin. Kannan huolta etenkin kotimaisista yrittäjistä, sillä tämä maa on täynnä osaamista ja taitoa, jonka toivoisin säilyvän. Jenni Rutonen on kuopiolainen muotoilija ja kultaseppä, joka luotsaa Jenni Rutonen Design sekä SAVU Design & Jewellery -korumerkkejä.
Tämä ei ole maksettu mainos, vaan vilpitön halu auttaa. Jenni ilmaisi loppuvuodesta 2022 hätähuutonsa omien yritystensä toiminnan säilymisen puolesta ja avasi mesenaattisivuston kautta kanavan, jolla kerätä rahaa toiminnan pelastamiseksi. Kannoin tuolloin oman korteni kekoon tilaamalla itselleni Kesän Siivekäs -sarjan cocktail-sormuksen. Sain sormuksen itselleni tällä viikolla.
Jennin koruilla on aina tarina. Tarinat ammentavat mm. mytologiasta, muistoista, perinteistä ja haaveista. Kaikesta mikä tekee meistä inhimillisiä. SAVU -yrityksen tuotteet ovat mystisiä ja maskuliinisia, korpiromantiikkaa henkiviä. JRD-korut ovat naisellisia ja siroja, joskin malleista löytyy myös miehille suunnattuja koruja. JRD-koruperheen tuotteet ovat kevyempiä ja ilmavampia muodoiltaan kuin SAVUn.
Minulla oli jo ennestään JRD -koruista Mummolan Pitsi -sarjan korvakorut, jotka sain läksiäislahjaksi edellisestä työpaikastani. Lahjan antajat tunsivat minut hyvin, sillä korun kuvailema tarina oli samaistuttava ja minulle tärkeä:
”Matka mummolaan tuntui aina liian pitkälle, mutta perillä tuoksui tuore pulla ja aurinko rauhallisesti sirosi säteensä pitsiverhojen raoista. Ikkunalla hehkui pelargonia ja ulkona näkyi kukkameri punamultaisen piharakennuksen edessä, perhoset leijailivat ympäriinsä. Vintti oli oikea aarrekammio kaikkine vanhoine tavaroineen ja sinne saattoi unohtua tuntikausiksi tutkimaan vanhoja vekottimia kunnes kuului kutsu. Voi kuinka lämmin pulla ja kylmä maito maistuivatkin hyvälle!”
Kesän Siivekäs -korusarja oli Vuoden koru 2021 finalisti. Kilpailussa etsittiin kotimaista korusarjaa, joka tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella muotoilullaan ja puhuttelee taidokkaalla muotokielellään. Jenni Rutonen kuvailee Kesän Siivekäs -korusarjaansa näin:
”Se syntyy munasta toukaksi, kasvaa ja koteloituu. Eräänä päivänä se on aikuinen ja kuoriutuu ulos kotelostaan paljastaen kauneutensa, herkkyytensä ja voimansa, nousten lentoon yhä ylemmäs, kohti taivaita.”

Perhonen on monissa kulttuureissa symboloinut muun muassa muutosvalmiutta, kauneutta, katoavaisuutta ja iloa. Perhonen on tulkittu lintujen tavoin myös sielun eläimeksi, joka kuljettaa ihmisen sielun tuonpuoleiseen. Sen leijaileva liikkuminen on tuonut mieleen myös keijukaiset, suojelushenget ja lemmenjumalat. Keijukaiset, unenhaltijat ja henkiolennot on usein varustettu perhosen siivin.
Minulle sormus on eräänlainen mukana kannettava taideteos. Siinä on sisällöltään samanlaista resilienssin ajatusta kuin omistamassani Antti Immosen veistoksessa. Päiväperhosilla on hennot ja hauraan oloiset siivet, mutta ulkonäkö pettää. Edesmennyt hyönteistutkija Kauri Mikkonen (1938–2014) on kirjoittanut, kuinka perhosten ”lujat siipisuonet pingottavat siipikalvon levälleen, ja etusiiven etureunassa on erityisen vahvat tuet”. Perhoset voivat myös menettää palasia siipiensä ulkoreunoista ja selvitä saalistajien iskiessä, jos pääsevät siten pyristelemään vapaiksi.

Perhoset on asetettu sormuksessa toistensa päälle siten, että isommat kannattelevat pienempäänsä. Jokainen on kaunis, jokaisella on siivet ja jokainen osaa lentää, mutta alkuun saattamiseksi tarvitaan apua ja esimerkkiä. Pieni ja herkkä voi olla myös vahva ja sitkeä. Tässä on minulle myös sukupolvien välisen ketjun symboliikkaa.
JRD ja SAVU -korumerkit tarvitsevat edelleen tukea, jotta toiminta voi jatkua. Parhaiten voit osoittaa tukesi ostamalla koruja verkkokaupasta, Jennin pajalta tai tekemällä oman korutilauksen. Jennin käsissä vanhatkin korut voivat saada uudenlaisen elämän. Äitienpäiväksi 2023 suunniteltuja Valkovuokko -koruja ei ole enää myynnissä verkkokaupassa, mutta muutamia on vielä jäljellä pajamyymälässä.
Kultaseppä, joka kuvailee toimintansa perustan näin, 
ansaitsee saada intohimosta syntyneelle toiminnalleen jatkoa:
Kiitos Jenni, Kesän Siivekäs on minulle enemmän kuin koru.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti