Minun ei koskaan tarvinnut kouluaikana kerätä kasveja tai koota kasviota. Aikuisiällä olen kuitenkin useamman vuoden haaveillut, että tahtoisin kuivata kasveja, sillä kasviot ovat minusta todella kauniita. Ja samalla ehkä oppisi enemmän kasveista.
Haaveilu ja tuumailu muuttui todeksi, kun löysin Pikku Pietarin torikujalta Miisku Designin valmistaman kasviprässin. En tiennyt, että tällaisia apuvälineitä kasvien kuivaamiseen on! Olen joskus kokeillut kuivata yksittäisiä kasveja kirjan sivujen ja kirjojen välissä, mutta sitten niitä kirjapinoja oli kaikkialla. Lisäksi en pidä ajatuksesta, että kirjojen sivut menevät pilalle.
Samaiselta torikujalta, kirpparivintiltä, löytyi tämä upea käsin kuvitettu ja kirjoitettu teos, joka lietsoi kasvihulluutta entisestään! Kirja on englantilaisen Edith Holdenin (1871-1920) päiväkirja vuodelta 1906, mutta se löydettiin vasta 1976 ullakolta silloinkin, jossa se oli lojunut vuosikymmeniä. Alkuperäinen nimi on The Country Diary of an Edwardian Lady. Se julkaistiin löytymistään seuraavana vuonna 1977. Kirjan runot on suomentanut Aila Meriluoto, muut tekstit Ursula Viita-Leskelä. Kirjan tekstit alkuteoksessa käytetylllä vuosisadan vaihteen tyylillä on tekstannut Raili Takolander. Hävettää tunnustaa, että maksoin tästä kaunottaresta vain 3 euroa.
Kirjassa on kuvitusten lisäksi Edithin päiväkirjamerkintöjä luonnosta kaikilta kuukausilta. Tämän lisäksi hän on koonnut erilaisia runoja ja sananparsia kasvien joukkoon ja kuukausia täydentämään.
Edith Holden koki valitettavan kuoleman. Hän hukkui Thames-jokeen vain 49-vuotiaana 16. maaliskuuta 1920 ollessaan poimimassa kastanjapuun kukkia. Hänen oletetaan kurotelleen kastanjapuun oksia sateenvarjonsa avulla ja pudonneen jokeen.
Kasviteema jatkui, kun löysin Suomalaisesta Kirjakaupasta WSOY:n Hemulin kasvion. Tove Janssonin kuvitusten ja sitaattien lisäksi tässä on Anni Pöyhtärin piirtämät kasvikuvat, tekstit on laatinut Päivi Kaataja. Graafisesta suunnittelusta on vastannut Riikka Turkulainen.
Tämä on tieteellisempi kuin Edith Holdenin teos, mutta helppolukuinen ja kaunista katsella. Hemulin kasvio sopii minusta lasten lisäksi hyvin tällaiselle aikuisellekin aloittelevalle kasviharrastajalle, sillä kirjassa on mukana kasvifaktojen lisäksi reseptejä, kuten esimeriksi voikukkasiirappi. Tämän selailu kasvattaa halua tutkia ja tietää kasveista lisää.
Kasvio on jaettu eri osioihin: kuusimetsässä, mäntymetsässä, lehtimetsässä, niityllä ja pientareella, pihassa ja puistossa, kosteikossa. Kun olin selannut kirjaa muutaman hetken, huomasin, että kirjassa on tyhjiä sivuja, joihin saa kiinnittää omia kasveja! Minun ei tarvitse aloittaa tyhjästä kasvion keräämistä, sillä voin kerätä ensimmäisiä kasveja tähän kirjaan ja katsoa, kuinka pitkälle kasvi-innostus kantaa. Niinpä teippasin ensimmäisenä kuivatun maitohorsman (chamaenerion angustifolium) paikoilleen.
Hemulin (Hennulin) kasviosta taisi tulla kesäloman tehtävävihko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti