tiistai 9. heinäkuuta 2024

Muuntamotaidetta

Kesäkuun lopussa huomasin bussin ikkunasta, kun sähkömuuntamon seinät hehkuivat keltaoranssina ympäristöönsä. Käännyin keskustan pysäkiltä takaisin Savonkadulle, sillä halusin nähdä lähempää, että mistä on kysymys.

Ilokseni satuin paikalle samaan aikaan, kun taiteilija oli vielä työssään. Kuopion Sähköverkko on tilannut katutaiteilija Salla Ikoselta viiden sähkömuuntamon kuvitukset. Savonkadun (Savonkatu 27) teemana on Kuopion kaupungintalon lisäksi orava. Toinen muuntamomaalaus on valmistunut Inkilänmäelle (K-Market Inkiväärin vieressä) ja siihen on kuvattu muun muassa kettu ja tilhi. Ikosen maalaukset pinnoitetaan UV-suojaa varten ja töhryjä vastaan.
Salla Ikonen on ollut mukana useassa seinämaalausprojektissa Suomessa ja hän on tehnyt myös kansainvälisiä teoksia. Hän on maalannut yli 100 seinämaalausta yhteensä kymmeneen eri maahan. Asiakkaina ovat olleet kaupunkien lisäksi kunnat, sairaalat, ravintolat ja muut yritykset. Ikonen on mukana muun muassa Keravalla avautuneessa Purkutaide-näyttelyssä, jossa entisessä Anttila-tavaratalossa on käytetty 4000m2:n tila katutaiteen esittelyyn. Mukana on kaikkiaan 240:n katutaiteilijan teoksia.
Ikosen kanssa jutellessani hän kysyi keskustelun lomassa, että saisiko ottaa minusta kuvan, sillä asuni kuulema sopi hänen maalaukseensa. Ja todellakin, värimaailma oli sattunut sinä päivänä kohdilleen. Kunhan kaikki teokset valmistuvat, pitää tehdä Kuopio-kierros sähkömuuntamoita etsien.

Kiitos Kuopion Sähköverkolle hienosta ideasta ja Sallalle teosten toteutuksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti