maanantai 4. huhtikuuta 2011

Pelastakaa Kuurojen museo!

 
Katselin sunnuntaiaamuna sivusilmällä viittomakielisiä uutisia, kunnes Kuurojen museon tapaus herätti huomion. Kuurojen museo on lakkautusuhan alla!

"Suomen ainoan Kuurojen museon tulevaisuus on vaakalaudalla ylläpitäjänsä Kuurojen liiton talousvaikeuksien takia.

Kuurojen Liitossa on käynnistetty yt-neuvottelut liiton taloudellisen tilanteen tasapainottamiseksi. Neuvotteluissa haetaan 400 000 euron säästöjä.

Museon kohtalo selviää, kun yt-neuvottelut saadaan päätökseen toukokuun alussa. Vaikka museo päätettäisiin sulkea, esineistöä ei voida hukata. Museotoimintaa koskeva lainsäädäntö velvoittaa museon ylläpitäjää järjestämään esineistölle asialliset säilytystilat.

Lakkautusuhka on nostattanut kansanliikkeen. Internetiin on perustettu adresseja museon säilyttämisen puolesta suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi.
" (Kouvolan Sanomat)

"Kuurojen museon kokoelmat saivat alkunsa Fritz ja Maria Hirnin - aikaansa edellä olleiden valokuvaajamestareiden - tekemästä lahjoituksesta v. 1907. Hirnit olivat Suomen kuurojen isän, Carl Oscar Malmin ensimmäisiä oppilaita, suomalaisen viittomakielen ensimmäisiä käyttäjiä ja tallentajia. Museossa on nähtävillä Malmin ja Hirnien kirjeitä, esineitä ja valokuvia kuten myös heidän jälkeensä eläneitten viittomakielisten lahjoittamia dokumentteja ja taideteoksia.

Kuurojen museo on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä kuurojen ihmisten historiaan keskittyneistä tutkimusyksiköistä. Kansallisena erikoismuseona se saa toimintaansa tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Kuurojen museo on yhteisön kollektiivinen muisti. Se tutkii ja tulkitsee näyttelyissään mennyttä ja tallentaa myös tämän päivän viittomakielisten elämää tulevia polvia varten. Tehtävä on tärkeä etenkin nyt, kun viittomakielisen yhteisön olemassaolo ja tulevaisuus ovat vaakalaudalla viittomakielisten lasten vähenemisen myötä.

Museon tavoitteena on vahvistaa viittomakielisten kuurojen identiteettiä, lisätä historian ja kulttuurin tuntemusta ja välittää sitä sekä kuuroille että kuuleville. Kuurojen museo on ainoa kuurouteen keskittynyt erikoismuseo, sillä mikään muu taho ei ole ottanut kantaakseen ammatillista vastuuta yhteisön historian kokoamisesta.

Kuurojen Liiton historiallisessa jatkumossa lyhytnäköinen ja kokonaisuuden kannalta merkityksettömiä säästöjä kerryttävä päätös voi johtaa siihen, että Kuurojen museon kokoelmat hajoavat ja hautautuvat osaksi muita kansallisia arkistojamme. Kuuroihin liittyvä, alati laajentuva historiallinen ja yhteiskunnallinen tutkimus loppuu.
"

Käykää allekirjoittamassa adressi lakkauttamista vastaan osoitteessa: http://www.adressit.com/pelastakaa_kuurojen_museo
 

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Kiitoksia että esittelit asian ja laitoit linkin suoraan adressiin! Kävin heti allekirjoittamassa.

  Tuntuu että Suomessa on nyt oikea museoiden alasajo. Toki rahantarvetta on paljon muuallakin, mutta että tämäkin vielä :-/

  Terkuin Minnamarika

  VastaaPoista
 2. minnamarika: Kyllä,museoita,varsinkin pieniä ja paikallisia yritetään lahdata melkoisella kädellä. Toivottavasti tämä buumi ei pitkään jatkuisi, sillä sitä voidaan jälkikäteen katua...

  VastaaPoista