tiistai 24. heinäkuuta 2012

Taidetori

Kuopion satamatorilla on parhaillaan menossa kolmatta kesää järjestettävä Taidetori tapahtuma. Ilmainen tapahtuma pitää sisällään muun muassa työpajoja (osa maksullisia), musiikkia, käsityö- ja taidetuotteiden myyntiä. Tämä on minusta yksi Kuopion parhaista kesätapahtumista, sillä mikäs sen mukavampaa kuin nauttia kauniista satamaympäristöstä leppoisassa ilmapiirissä taidokkaita käsityötuotteita hypistellen. Siinä sivussa voi nauttia esimerkiksi kupillisen kahvia, jäätelöä tai lounastaa ja korkata kuplivaa Wanhassa Satamassa.

Vierailupäiväni oli sunnuntai, jolloin satamaan oli saapunut myös kirpparipöytiä. Päivä oli onneksi aurinkoinen ja lämmin, joten ihmisiäkin oli liikkeellä paljon. Kyseinen visiitti Taidetorille tuotti seuraavanlaisen löydön:
Juha Kokkonen: Valööri, harjoitelma, 2011.
Tämän tunnelma vangitsi täysin. Pidän sen luonnosmaisuudesta ja sävymaailmasta, vaikka sain kommenttia että maalaus on pelottava. Minusta tämä on rauhallinen ja raukea. Vieno hymynkare huulilla toi mieleeni Leonardo da Vincin Pyhän Annan.
 
Leonardo da Vinci: Luonnos Pyhästä Annasta, 1500. Kuva täältä.
Hymy on arvoituksellinen ja siksi mielenkiintoinen. Pidin maalauksen kasvoja aluksi naisen kasvoina, mutta jossain vaiheessa huomasin kasvojen piirteiden yhdistyvän kuopiolaiseen ravintolapäällikköön ja metallibändin basistiin. Tämä toi kuvaan lisää mielenkiintoa ja ristiriitaa; ei liian itsestään selvää teosta jaksa kauan katsella. Kuvan androgyyniys viehättää.

Taidetori Kuopion satamatorilla joka päivä klo 14-20 5.8.2012 saakka.  

4 kommenttia:

 1. Aika huikea tuo Kokkosen naisen hymy kyllä! Ja ihanan runsaan näköinen tori teillä siellä, harmi kun tullaan sinne suuntaan sukuloimaan vasta parin viikon päästä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inka: Taisin tähän alitajuisesti ihastua juuri tämän Pyhä Anna "viittauksen" vuoksi. Viitauksen olen toki tehnyt vain omassa päässäni, mutta minua miellyttävät usein juuri teokset joihin on liitetty jotain taidehistorian klassikoita (tai joihin minä saan sellaisia liitettyä).

   No voi harmi,olisin ehdottomasti suositellut tapahtumaa sinulle. Noh, Savosta voi kyllä nauttia vaikkei mitään ihmeellistä tekisikään :)

   Poista
 2. Oi miksi en ole tiennyt tuollaisesta taidetorista! Hääräisin innoissani noissa työpajoissa ;-) Pitää panna tapahtuma mieleen, jos vaikka ensi kesänä olisi mahdollisuus käydä siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukki: Ilmeisesti tätä ei osata sitten mainostaa Kuopion ulkopuolelle, vaikka paikalle eksyneet turistit ovat pitäneet tapahtumasta. Ensi kesänä sitten taidetoreilemaan! :)

   Poista