lauantai 22. joulukuuta 2012

Joulu sydämessä

Nyt kun jouluun on enää pari päivää aikaa, monissa kodeissa jouluvalmistelut ovat kiireisimmillään. Kiirettä ja stressiä, mikä ei auta joulumielen saavuttamisessa. Joulusta on nykyisin tullut materiaalivoittoinen osa maailmaa, vaikka se ei ole sen perimmäinen tarkoitus.

Ystäväni oli lähdössä Intiassa syntyneen poikansa kanssa katsomaan joulukauden avajaisia täällä Suomessa, kun hän sanoi pojalleen, että muun ohjelman ohessa paikalla olisi myös joulupukki. Poika totesi äidilleen, että ”lahjoja saa ilman sitä vanhaa ukkoakin”. Tämä toteamus laittoi ajattelemaan. Niin, joulu tulee väistämättä jokainen vuosi ja sen ei tulisi kulminoitua vanhukseen, joka jakaa lahjoja. Lahjoja on myös toisenlaisia.

Lapsille joulu usein tarkoittaa samaa kuin joululahjat. Muistan tämän ajatuksen omastakin lapsuudestani. Hieman vanhemmiten lahjojen saamisen ilo on kääntynyt lahjojen antamisen iloon. Toiselle ajatuksella annettu lahja ja hyvä mieli tuo hyvän mielen itsellekin, vaikka itse ei saisi yhtään lahjaa. Joulu on siis itselleni hyvää mieltä ja sen jakamista. Mutta saisiko tuota hyvää mieltä levitettyä ilman materiaalisia lahjoja?
Lähetän joka vuosi jouluntoivotukset läheisimmille sukulaisille ja ystäville kotitekoisilla joulukorteilla. Omin käsin askarrellut kortit osoittavat, että niitä tehdessä on annettu ajatus myös kortin saajalle. Välitettyjä ajatuksia ja muistamista, kiitos siitä että saaja on osa lähettäjän elämää.
Itselleni parasta materiaalivapaata joulutunnelmaa ja –mieltä luovat joululaulut. Jouluradio soi heti joulukuun alusta lähtien ja iltaisin sekä sisällä että parvekkeella palaa kynttilä tai tuikku jos toinenkin. Joululaulut ja kynttilät luovat valoa pimeään ja tunnelmaa. Mielenrauhaa.
Joulunalusajan kruunaavat kirkoissa laulettavat Kauneimmat joululaulut. Lauluissa lauletaan suomalaisista perinteistä, iloisista ja rauhallisista joulun vietoista. Joululaulut kokoavat yhteen kaikenlaiset ihmiset, jotka haluavat tulla hakemaan joulutunnelmaa ja laulamaan yhdessä. Joululaulut yhdistävät ja tuovat iloa tavalla, josta materiaalinen maailma on kaukana.
Joulu pitäisikin luoda sydämeen, kuten Vexi Salmi kirjoitti yhdessä nykypäivän rakastetuimmassa joululaulussa. Jouluyön rauha leijuu sisimpään, kynttilät ja kultanauhat loistaa hämärään ja mieli täyttyy kirkkaudella. Eikö rakkaus tätä kappaletta kohtaan kerro myös kaipuusta ja rakkaudesta juuri siinä laulettuja asioita kohtaan? Jos saisin hyvältä haltiattarelta yhden toivomuksen muuttaa joulu stressittömäksi, kiireettömäksi ja tunnelmalliseksi, se kuuluisi näin: ”Mistä on jouluinen tunnelma tehty? Yhteisistä ajatuksista, ilosta ja valosta, jouluisista lauluista. Niistä on jouluinen tunnelma tehty”.

Rauhallista ja tunnelmallista joulua Hurmioituneen lukijoille! <3  

5 kommenttia:

 1. Hyvää ja rauhallista Joulua Hietzu! Ihan rauhallisesti ei lasten kanssa joulut mene, muttta mieleensä voi tosiaan tehdä rauhan tyyssijan:).

  VastaaPoista
 2. Lahjojen antaminen on mukavaa, mutta minua ei haittaisi, vaikka itse en saisi lahjoja... tosiasiassa ostan usein myös itselleni lahjan ;-) Mutta yhdessäolo ja kiireettömyys ovat oikeasti niitä tärkeämpiä asioita. Tänä jouluna olen onnistunut välttämään ostossäntäilyn ja -hikoilun ja sen sijaan nauttinut Joululinnusta ja Kauneimmista joululauluista.

  Ihanaa joulua sinulle Hietzu!

  VastaaPoista
 3. Hyvä teksti! Ja kiitos seurasta kauneimmissa joululauluissa! Kaunis jouluperinne oli parhaimmillaan vanhan ystävän seurassa kotikirkossa. :) t: tiedät kyllä kuka

  VastaaPoista
 4. Ihanasti kirjoitettu ja voi kuinka oikeassa tuo pikkupoika olikaan sanoessaan, ettà saa niità lahjoja ilman vanhaa ukkoakin, hih! Mulle joulu on lapsena ollut joululahjojen saamista. Nykyààn se on ehkàpà se tunnelma. Tààlà Italiassa on hieman vaikea saada joulutunnelmaa, mutta pyrin siihen aina. Joulutunnelman minulle tuo ehkà eniten muistot suomen jouluista, lapsuudenjouluista. Haluan ettà koti tuoksuu joululle eli pipareille ja tortuille. Haluan ettà saunaan mennààn aamulla eikà illalla. Parhaimman joulumielen saan kun nàen omien lasteni kautta sità samaa joulutunnelmaa jota itsekin aikoinaan koen. Ostan kyllà muutaman joululahjan, mutta en ole stressaajatyyppià...pienià ajatuksella hankittuja (tehtyjà) lahjoja. Oikein hyvàà uutta vuotta hietzu :D

  VastaaPoista