torstai 13. joulukuuta 2012

Toivolan Vanha Piha

Eräs lukija toivoi kuvia Toivolan Vanhalta Pihalta ja tässäpä niitä nyt olisi. Täällä piti tosiaan vierailla jo syksyllä paikan avautuessa, mutta se siirtyi ja siirtyi. Nyt kiiruhdin pihalle hyvissä ajoin ennen luentoa, jotta ehtisin käydä katsomassa pihaa ennen kuin lähtisin joulun viettoon Pirkanmaan kautta Savoon.
Toivolan Vanhaa Pihaa on remontoitu ja kunnostettu vuodesta 2009 lähtien ja sen nykyisestä toiminnasta on kiittäminen Margo Saxbergiä, pihan isäntää ja ankkuriyrittäjää. Cygnaeuksenkatu 2:n tontti on ainoa Jyväskylän 1800-luvun puutalokaudesta kertova, ehjänä säilynyt kokonaisuus. Käsityöläisyys on ollut olennainen osa tapahtumarikkaan historian omaavan pihapiirin luonnetta.
Yrittäjät luovat ja myyvät puodeissa ja verstaissa käsityö-, design- ja sisustustuotteita. Ensi kesänä avaa ovensa myös kahvila Muisto. Saxberg toivoo, että myös ulkopuoliset tapahtumanjärjestäjät ottavat pihan omakseen. Ja siihen olisi kyllä hyvät puitteet.
1800-luvun esineistöllä sisustettuihin museorakennuksiin, kuparisepän ja puusepän taloihin, voi tutustua oppaan johdolla tasatunnein. Jokaisen talon tarina on esitelty ulkoseinän laatassa.
- Toivolan Vanha Piha ei ole museo, vaan elävä piha, jossa historia ja nykyaika sekoittuvat. Kuka tahansa voi tulla tänne ostoksille tai vain nauttimaan olosta. Museonkin on hyvä välillä tuulettaa ajatuksia ja löytää uusia keinoja viestiä, sanoo Keski-Suomen museon museonjohtaja Heli-Maija Voutilainen.
Pihan verstaista ja puodeista voi löytää Suomen Nukketaiteilijoiden valmistamia tonttuja. Jouluisella pihalla juoksentelee myös ihan oikeita tonttuja ja voipa siellä tavata myös joulupukin.
Ihastelun lomassa oli jännittävää kurkistaa sepänpajan toimintaan. Alasimet ja vasarat kilisivät.
Seimiasetelman oli luonut Katriina Pentikäinen.
Joulupukin ja tontun vasemmalle puolelle oli päässyt istumaan pihan isäntä, Margo Saxberg.
Wishwear puodin katossa oli upeat kattokruunut.
Ja Titityyn lankapuodissa sai väriterapiaa.
Jos ette ehdi käydä Jyväskylässä kuin hetkisen, suosittelen pysähtymään Toivolan Vanhalla Pihalla. Kerralla näkee paljon; voi haukata purtavaa kahvikupposen äärellä, ostaa jotain itselle tai lahjaksi tai vain katsella ja nauttia tunnelmasta. Minä tein juuri tuota viimeistä.
Lähteet: Jyväskylä lehti: nro 7, 28.11.2012, Toivolan Vanhan Pihan nettisivut.
Myös Jalkaisin blogissa pääsee kurkistamaan pihan tunnelmiin täällä. Siellä on pari kuvaa myös Kellarikahvilasta, joka toimii kunnes Muisto-kahvila avautuu. 

8 kommenttia:

 1. Voi KIITOS sinulle. Nyt "se eräs"
  sai toiveensa toteutumaan. Olen aivan haltioissani!! Kiitos tunnelmien luomisesta.

  (Jos joskus tapaamme, niin voin esittäytyä, kuka on tämä "eräs".)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa että postaus oli mieleinen :) Todella mukava paikka. Toivottavasti kaupunkilaiset ottavat pihan omakseen.
   Ehdottomasti tulet hihasta kiskaisemaan jos jossain minut näet :)

   Poista
 2. Enpäs ole tuosta pihasta kuullutkaan.Ihan ehdottomasti pitää vierailla kunhan käymme taas Jyväskylässä.harmi ettei ehditä ennen joulua käymään,on niin tiukat työpäivät.


  Ihanaa vanhaa tunnelmaa.

  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JaanaElina: Joulupiha oli tosiaan runsas myyjineen ja oheisohjelmineen,mutta käymisen arvoinen paikka kesäpäivänäkin. Ja tosiaan, ensi kesänä avautuu sitten se virallinen kahvilakin.

   Poista
 3. No höh, enpä ole tuollaista paikkaa tajunnutkaan. Näyttää tunnelmalliselta, etenkin joulutunnelmissa (ja rupes tekemään mieli loimulohta, kun näin kuvan lohista :D). Lähdetkö joskus uudelle visiitille mun kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellu: No nyt kuulit paikasta :) Suurempi (ja ympärivuotinen) versio Kuopion Pikku Pietarin Pihasta. Ehdottomasti voin lähteä sinun kanssa uudelle Toivolan kierrokselle, vaikka useaan otteeseen.
   Joo,nuo loimulohet oli kyllä houkuttelevia! :P~

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Culturelle: Kaikkien kaupunkien tällaiset kurkistukset menneeseen aikaan ovat ihania ja tunnelmallisia :)

   Poista