tiistai 18. joulukuuta 2012

Kasvimaalla

Anoppilassa vierailu tuotti myös yhden käynnin kirpparille, jossa huomioni kiinnittyi näihin kahteen lasiseen kynttilänjalkaan. Mitään merkintöjä tai tarroja näissä ei ollut, vain hinta 2 kpl 24 euroa. Mietin hetken tarvitsenko kynttilänjalkoja, sillä kaikenlaisia tuikku- ja kynttiläalustoja löytyy, mutta olivat niin kauniin ja erikoisen muotoiset että nappasin nämä mukaani.
Mielenkiinto erikoista muotoilua kohtaan ei jättänyt rauhaan, joten googlailemalla lasisia kynttilänjalkoja löysinkin hieman taustaa löydöistäni.
Nämä ovat Pertti Santalahden Humppilan lasille vuonna 1978 suunnittelemat Kasvimaalla-kynttilänjalat, jotka olivat tuotannossa vuosina 1978-1985. Lasitehtaastakaan en ollut aiemmin kuullut, joten selvittelin senkin historiaa.
Humppilan lasitehdas on vuonna 1952 perustettu suomalainen lasitehdas Humppilassa. Sen perustivat Nuutajärven Lasitehtaan palveluksessa olleet Helanderin veljekset, Olavi, Martti ja Jonni. Tuolloin se toimi vanhassa navetassa. Laivanvarustaja Rolf Alander osti yhtiön vuonna 1970 pakkohuutokaupasta. Hän rakennutti uuden tehdasrakennuksen, jossa toiminta alkoi 1971. Wärtsilä osti tehtaan 1986, ja sen omistuksen aikana osasta tuotanto- ja varastotiloista tehtiin ostoskeskusmainen erikoisliikkeitä sisältävä kauppakäytävä. Tehtaan omistaa nykyisin Fiskars Oyj:n tytäryhtiö Iittala Group, jonka tehtaanmyymälä toimii edelleen samassa rakennuksessa.
Kuva täältä.
Kuvia etsimällä löysin lähinnä kaksivärisiä kynttilänjalkoja, joissa jalkaosa on kuin kastettu väriastiaan. Kirkkaan lasin seurana oli usein ruskeaa tai vihreää. Kasvimaalla-sarjaan kuuluu ilmeisesti myös maljakkoja. Jos joku tietää esimerkiksi näistä kirkkaista kynttilänjaloista, Pertti Santalahdesta tai Humppilan lasista enemmän, saa mieluusti jakaa tietämyksensä.  

22 kommenttia:

 1. Ilmeisesti et kulje kakkostietä kovin usein? Humppilan lasitehdas oli pysähdyspaikka jo silloin kun tehdas oli vielä toiminnassa eli omassa lapsuudessani. Kahvion ison lasiseinän takana saattoi nähdä lasinpuhaltajia työssään tai ehkä kyse oli näytöksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Kyläkoski: Ei,en ole kyseistä tietä kulkenut koskaan. Tuo kuvailemasi lasiseinän takana oleva lasinpuhaltajien työpaja tai näytös on varmasti ollut hieno. Liekkö vielä samanlainen mahdollisuus nähdä lasinpuhaltajia työssään?

   Poista
 2. Minäkin olen käynyt tuolla Humppilan lasitehtaalla joskus ohiajaessa.Meillä taitaa olla jotain tehtaan lasimaljojakin kotona.

  Kauniit kynttilänjalat.Tuollaisia en ole nähnyt ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JaanaElina: Minä olen ollut melko pihalla muista lasitehtaista kuin Iittalan. Lasiesineet ovat kuitenkin lähiaikoina alkaneet kiinnostaa enemmän.

   Poista
 3. Hienot kynttilänjalathan sinä löysit. Ei nyt kuitenkaan ihan ekaksi tullut noista kasvimaa mieleen... Kiitos valaisevasta esityksestä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: No ei kyllä minullekaan ensimmäisenä kasvimaa tullut mieleen... Ehkä ne kuvaa jotain juurimöykkyjä mullan alla...?! Tai epämuodostuneita porkkanoita...?

   Poista
 4. 70-luvulla kävin lasipajalla Huppilassa, ei ollut silloin apteekkia, eikä muitakaan kauppoja lasitehtaan myymälän yhteydessä, tosin tässä iässä on apteekkinin on hyödyllinen, kivat kynttilänjalat löysit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HarryArt: Suomessa tehdään varsin mukavan näköistä lasimuotoilua :) Pitänee laittaa lasitehdas korvan taakse jos joskus eksyisi tuolle suunnalle.

   Poista
 5. Humppilan lasi on minullekin tuttu kakkostien pysähdyspaikkana. :) Tuo kyseinen kynttilänjalka sen sijaan ei ollut tuttu, todella kaunis! Yleensä tykkään värillisestä lasista, mutta tässä tapauksessa tuo sinun "väritön" on minusta kauniimpi kuin nuo moniväriset vaihtoehdot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina: No minä taidan olla ainut "sivistymätön" kun en tiennyt lasitehtaan olemassaolosta ;P
   Minä taas yleensä viehätyn juuri värittömään lasiin, mutta joitain poikkeuksiakin on.

   Poista
 6. Moi!
  Mä olen ja ostanut kirppikseltä samanlaiset kirkkaat kynttilänjalat kuin sulla ja itsekkin epäillyt niitä kasvimaasarjaan kuuluvaksi. Vaan tämä oli ensimmäinen paikka josta näin yleensäkin kuvan pelkästään kirkkaista mun omien lisäksi.
  Onkohan nämä meidän kuitenkin feikkejä vaikka ilmakuplat kuitenkin erottuvat lasin sisältä ja samanlaisia kuin kaksiväriset. Mielenkiintoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marko: Googlen kuvahaulla löysin yhden kirkkaan kynttilänjalan. En tiedä ovatko kopioita vai eivät, mutta pidän itse näistä täysin kirkkaista enemmän kuin noista joiden jalka on värjätty.Mukavaa kuulla että siellä jollain toisellakin on samanlaiset! :)

   Poista
 7. Multa löytyy useampaakin versiota kasvimaalla sarjasta niin värillisesti kuin eri käyttötarkoitukseenkin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna: Näitä tosiaan taitaa olla moneen lähtöön. Itse olen nähnyt niitä lasisia kulhoja. Ja itse asiassa näiden korkeiden kynttilänjalkojen lisäksi löysin myöhemmin myös sellaisen matalan tuikkukipon samaa sarjaa.

   Poista
 8. Minulla on yksi kirkas kynttilänjalka. Sain tädin perintönä ja vasta vuoden päästä siitä kun sain huomasin, että pohjassa on singneeraus.

  VastaaPoista
 9. Minäkin löysin tällaiset kokonaan kirkkaat kirpparilta.
  Niissä on vielä tarrat,joissa lukee: "Humppila Handmade in Finland"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Minun kynttilänjaloissani ei ollut tarroja enää. Hienoa, että sinäkin olet löytänyt samanlaiset. :)

   Poista
 10. minulla on 34cm pitkä Humppila tarralla oleva kynttiläjalka.On kovin kaunis mutta varovainen saa olla käsittelyssä kun on niin herkkä poksahtamaan poikki.Kerran ostin kirpparilta lyhyemmän samanlaisen mutta se oli jo valmiiksi poikki Harmi! Mitähän nuo maksaa? Jos vaikka möisin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humppilan Lasin tuotteet eivät mielestäni ole tällä hetkellä sitä halutuinta kotimaista lasia, ainakaan vielä. Ehkä näidenkin arvo vielä jossain vaiheessa nousee? Luulen, että jos haluaa kynttilänjalan menevän kaupaksi, niin 20 euron hujakoilla oleva hinta on ihan ok.

   Poista