tiistai 26. marraskuuta 2013

Lieksan kirkkomailla

Määrittelen uudet paikkakunnat usein museoiden ja/tai kirkkojen mukaan. Nämä ovat maamerkkejä ja käyntikortteja joista paikkakunnat muistaa. Positiivisen vireen Lieksalle tosin antoi jo elokuussa tehty vierailu, johon sisältyi yllättävä taidekokemus Anssi Mikael Okkosen muodossa. Koska Pielisen pihamuseoalue oli suljettu, halusin nähdä Lieksan kirkkotarjonnan. 
Profeetta Elian kirkko.
Lieksan ortodoksisen seurakunnan pääkirkko on Profeetta Elian kirkko, joka sijaitsee miltei Lieksanjoen rannalla. Kirkko valmistui vuonna 1960 ja sen ovat suunnitelleet arkkitehti Selim Savonius yhdessä ylidiakoni Leo Kasangon kanssa. Valitettavasti sisään emme päässeet kurkistamaan, mutta ikonostaasin näkee esimerkiksi täältä.
Lieksanjoen varrella sijaitsee myös Pielisjärven luterilaisen seurakunnan pääkirkko. Kirkon ovat suunnitelleet vuonna 1982 arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Rakennus sijaitsee samalla paikalla jossa oli aiemmin C. L. Engelin suunnittelema puukirkko. Kyseinen kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1979. Alttaritilan näkee täältä. Kirkon kellotapuli säästyi tulipalolta.
Vasemmalla 1830-luvulla rakennettu kellotapuli.
Heikki Varjan sankarivainajien muistomerkin enkeli kohottaa kätensä myös kohti kellotapulia.
Kristuksen kirkastumisen tsasouna.
Mielenkiintoisin nähtävyys tällä matkalla oli pieni ja tummunut tsasouna. Nykyinen luterilainen kirkkomaa on ennen ollut ortodoksinen, josta muistuttaa vanha Kristuksen kirkastumisen tsasouna. Vuonna 1996 teetetyssä rakennusten iänmääritystutkimuksessa todettiin että tsasounan syntyhetket ajoittuvat vuoteen 1769. Pyhäkkö on siis tiettävästi Suomen vanhin ortodoksinen tsasouna.
Tsasounan välittömässä läheisyydessä oli vielä 1960-luvulle saakka useita ortodoksisia hautamuistomerkkejä muistuttamassa myös ortodoksisen kalmiston olemassaolosta. Tsasounaa ja kalmistoa on perimätiedon mukaan ympäröinyt vielä viime sotien jälkeen puurakenteinen aitaus.
Tsasounan perusteellinen korjaustyö suoritettiin Lieksan ortodoksisen seurakunnan toimesta vuosina 1984-1985 rovasti Olavi Tajakan ollessa kirkkoherrana. Korjaussuunnitelman laati helsinkiläinen arkkitehti Sakari Siitonen. Liekkikupoli on Nikolai Kiirikin käsialaa. Korjaustöiden yhteydessä tsasounan rakenteista löydettiin oven yläpuolella oleva puunkappale, johon on kaiverrettu vuosiluku 1895. Oletettavasti tsasounaa on silloin edellisen kerran korjattu. 
Lieksalla oli yllättävän pitkät juuret ja täällä on ehdottomasti vierailtava joskus myös kesäaikaan jotta näkee museot ja kirkot sisältä.

12 kommenttia:

  1. Hmm. Tuolla olin ystäväni häissä. Myöhemmin sain saman sukunimen kuin hän. Tietämättäni asiaa vielä silloin.

    VastaaPoista
  2. Kivasti perehdyt kaikkeen tutustumaasi.Lieksassa ei olekaan koskaan tullut käytyä.

    Mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JaanaElina: Minusta olisi vähän hassua laittaa tänne vain kuvia ilman minkäänlaista taustatietoa (vaikka välillä teenkin vain kuvakollaaseja). Koska varsinkin tsasounan historia kiinnosti itseäni, miksi en jakaisi tietoa myös teidän kanssanne. Joku voi katsella pelkkiä kuvia, toinen voi tutustua Lieksaan hieman tarkemmin tekstin kautta. Jokaiselle jotakin :) Näin teen/luen itsekin blogimaailmassa, toisissa postauksissa kuvat kiinnostavat enemmän kuin teksti ja välillä ne yhdessä tuovat enemmän.

      Kiitos, mukavaa viikkoa Sinullekin! :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Ruusu: Sanos muuta, olisi ollut vielä ihanampaa päästä kurkistamaan sinne sisälle,mutta toisen kerran :)

      Poista
  4. Nyt ehdottomasti haluan kutsua sinut ensi kesänä Nurmekseen katsomaan Alma Pääkkösen ateljeekotia ja samalla voimme katsella muutakin kulttuuritarjontaa. Pidetään sovittuna? Tapaamme täällä, kun Jkylässä ei meinaa onnistua. vai onnistuisiko? Miten olet uuden vuoden tienoilla Jkylässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuike: Yritetään järjestää joko tai. Uuden vuoden olen todennäköisesti täällä Jyväskylässä.

      Poista
  5. Muuten näitkö Anssin taulut Lieksassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuike: Näin ja ihastuin. Kirjoitinkin näyttelystä täällä. Ihana persoona!

      Poista
  6. Lieksassa kannattaa ehdottomasti käydä kesällä! Kaupunki on ihan mielettömän kaunis, ja kirkot sisältä myös. Olen käynyt Lieksassa varmaan miljoona kertaa ukkini luona ja hänen kuolemansa jälkeen vielä, koska kyseessä on äitini lapsuudenkaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi on kauniita kesäkaupunkeja pullollaan. Vaskiviikon tiedän Lieksasta, vaikken itse ole sinne osallistunutkaan. Kaunis paikkakunta ja paljon puutaloja. Ja joen läheisyys tietysti tekee oman leimansa.

      Poista