keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Taidetta verkosta

Ennen kuin mennään Helsinki-postauksissa Kamppia pidemmälle, haluan vinkata teille uudesta verkossa toimivasta taidekaupasta, Taikosta (taide + konst = taiko). Kyseisestä verkkokaupasta rummutettiin kulttuurikentällä jo hyvissä ajoin, ja avaamispäivänä 30.11.2016 mukana oli yli 260 taiteilijaa. Taikon omistaa Demosarte Oy Ab, jonka ovat perustaneet viestintä- ja markkinointialan ammattilaiset Patrik ja Pia Edman.
Kyseessä on siis ammattitaiteilijoille tarkoitettu myyntikanava, josta ostajaehdokkaat saavat selata taidetta (maalaus, veistos, grafiikka, valokuva) esimerkiksi tekniikan, aiheen tai hinnan mukaan. Itse kaipailisin kovasti vielä hakukenttää "taiteilija", jolloin voisin etsiä suoraan taiteilijan X teoksia Taikosta. Kenties tällainen ominaisuus on tulevaisuudessa tulossa? 

Taideteollisuusliitto Ornamo julkaisi kesällä 2015 tutkimuksen, jossa todettiin, että lähes puolet suomalaisista olisi valmiita ostamaan taidetta verkosta. Tutkimuksessa ilmeisesti sama puolisko sanoi, että taiteen ostaminen on hankalaa (en kyllä itse ole lainkaan tätä mieltä). Ilmeisesti galleriat koetaan meistä suurkuluttajista(?) poiketen hankaliksi lähestyä. Taiko vastaa tähän kysyntään.

Taideteosten esillepano Taikoon on taiteilijoille maksutonta. Myydyistä teoksista menee 30 prosentin provisio. Kuriiripalvelu noutaa teoksen taiteilijalta ja toimittaa sen suoraan ostajan ilmoittamaan osoitteeseen. Toimitusaika on neljästä yhdeksään arkipäivää. Taikossa on normaali verkkokaupan 14 päivän palautusoikeus. Ostaja maksaa teoksen kuljetuksen, jonka hinta on 20 euroa.
Myyjän ja ostajan näkökulmia verkkokaupasta luettavissa täällä.
Taiko on hyvä lisä taidemyyntikentälle, mutta en tässä tapauksessa unohtaisi perinteisiä gallerioitakaan, sillä siellä pääsee kuitenkin katsomaan ja ostamaan taidetta livenä. Vaikka Taikon teoskuvat ovat korkeatasoisia, kaksiulotteisesta kuvasta ei kuitenkaan saa loppujen lopuksi täydellistä mielikuvaa teoksesta. Toisaalta Taikossa on mahdollista sovittaa taidetta virtuaalisesti omalle seinälleen Taiko Test-ohjelman avulla. Verkkokauppa myös mahdollistaa taiteilijoille itselleen teosten myynnin, sillä he lisäävät teoksia verkkosivulle. Gallerioiden fyysisten seinien sisälle mahtuu rajallinen määrä teoksia, kun taas Taikossa jokainen taiteilija voi asettaa myyntiin enintään 50 teosta. 

Olen verkkokauppaa jo jonkin verran silmäillyt. Kenties sieltä löytää vaikka uusia taiteilijasuosikkeja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti