lauantai 29. kesäkuuta 2024

Savutupien historiaa Pöljällä

Maakunnallisen paikallismuseopäivän kunniaksi (29.6.) Siilinjärven kunta ja kulttuuritoimi järjestivät paikallishistorioitsija Aira Roivaisen luennoimaan 1800-luvun elämästä. Tarkemmin ottaen Siilinjärven savutupien kansan elämänmenosta pohjautuen tuomiokirjojen sisältöön ja päätöksiin. Tilaisuuteen ja museoon oli vapaa pääsy.

"Esitys käsittelee rikos- ja riita-asioita, joita tuomiokirjoissa tulee esille. Oikeustapaukset avaavat aikaikkunan 1800-luvun kirkkokuriin ja ajan arvomaailmaan. Millainen oli naisen asema 1800-luvun kyläyhteisössä? Kun talolliset saivat polttaa viinaa, niin oliko sitä sitten vapaasti saatavilla? Miten tiet ja sillat hoidettiin, mitä tarkoitti kestikievarilaitos ja paljon muuta arjen asiaa nousee esille asiakirjoissa."
Tapahtumapaikkana toimi tunnelmallinen Pöljän kotiseutumuseo. Päällekkäisvarauksen vuoksi luento oli siirretty 1900-luvun kotiseututalosta (Myllyharjun tupa) museoalueen savutupaan. Mutta eihän tämän parempaa paikkaa savutupien ajan elämänmenosta kertovaan tilaisuuteen olekaan kuin aito 1800-luvun savolainen savutupa!
Viileä savutupa tuntui hyvältä hiostavan ulkoilman rinnalla, tuoksu ja mustuneet seinä- ja kattopinnat toivat upean tunnelman. Leveät lattialankut olivat hioutuneet sileiksi, ja askeleet ja elämä painaneet niihin jälkensä.
Tupa täyttyi kuulijoista, kun Aira alkoi kertoa omasta kiinnostuksestaan ja innostuksestaan paikallishistoriaan. Aira teki elämäntyönsä historianopettajana, jonka tunneista minäkin sain onnekseni lukiovuodet nauttia. Aira on Siilinjärvellä tunnettu ja aktiivnen kulttuurivaikuttaja ja myös kulttuuriympäristön puolestapuhuja.

Naisten asema

Luennon aihepiiri tuntui etukäteen vähän ikävältä (mutta mielenkiintoiselta), vaikka itse asiassa tuomiokirjojen aineisto riita-asioissa osoitti esimerkiksi sen, että naisetkin saivat oikeutta osakseen. Aira aloitti luentonsa käsittelemällä naisten asemaa 1800-luvulla. Tuolloin naisilla ei ollut käytännössä kuin yksi keino turvata tulevaisuutensa: menemällä naimisiin. Tällä saatiin taloudellista turvaa, mutta sekään ei taannut turvallista ja vakaata elämää, etenkään talonpoikaissäätyyn kuuluvissa (saati kuulumattomissa) perheissä.
Yhteisöjen, pitäjien, kaupunkien ja koko Suomen elinkeinoja ja selviytymistä vaaransivat luonnonilmiöiden (muun muassa Suuret nälkävuodet 1866-1868) ja sotien lisäksi kulkutaudit sekä taloudellinen riskinotto. Jos perheen ja suvun tärkein elättäjä (mies) menehtyi sodan, sairauden, onnettomuuden tai väkivallan uhrina, perhe saattoi jäädä todella tiukkaan taloudelliseen ahdinkoon. Halla saattoi viedä viljan, mikä on voinut ajaa jotkut ottamaan erilaista lainaa. Jos lainaa ei saatu maksettua, se on voinut viedä perheeltä talon, eläimet ja kaiken toimeentuloon ja hengissä selviämiseen liittyvän aineellisen omaisuuden.

Säätyyn kuulumattomien naisten täytyi turvata toimeentulonsa piikomalla talonpoikaissäätyjen tiloilla. Tytöt lähetettiin jo nuorina piikomaan, mutta aina ei voinut olla varma, että millainen isäntäperhe tyttöjä odotti. Pahimmillaan he saattoivat joutua raiskauksen uhreiksi. Myös "vahinkoraskauksia" tapahtui. Kevyt hauskanpito toisiinsa ihastuneiden (säätyyn kuuluvien ja/tai kuulumattomien) välillä muuttui raskauden myötä vastuunkantamiseksi, johon molempien osapuolten tuli sitoutua. Salavuoteus eli naimattomien miehen ja naisen välinen sukupuoliyhteys oli sakolla rangaistava teko vuoteen 1926 saakka. Käytännössä sakottamisesta luovuttiin jo 1800-luvun loppupuolella. Ei-toivotut lapset kuitenkin pilasivat naisten maineen ja pahimmillaan myös tulevaisuuden. Abortti oli kiellettyä, ja nainen saattoi saada siitä vuosien vankeusrangaistuksen sen lisäksi, että hänen maineensa oli pilattu. Abortteja kuitenkin tehtiin ja jokaisella kylällä lienee ollut niin sanottuja lapsenpäästäjiä.
Mikäli nainen päätti pitää lapsen, oli isän tunnustettava isyytensä. Mikäli mies kieltäytyi tunnustamasta isyyttään, mentiin asiassa käräjille. Aira sanoi, että näiden tuomiokirjojen lukeminen oli naisnäkökulmaan vedoten oletettua positiivisempaa. Naiset olivat voittaneet jutut lähes poikkeuksetta. Tämä selittyi hänen mukaansa muun muassa asumiskulttuurilla. Kaikki elivät niin tiiviisti yhdessä tässä savutupakulttuurissa, että mitään ei tapahtunut niin, etteikö joku olisi sitä nähnyt tai siitä tiennyt. Näin ollen, mikäli mies kiisti isyytensä ja elatusvelvollisuutensa, oli hänen mahdotonta hiljentää todistajia. Käräjillä joku todistaja saattoi sanoa olleensa samassa tilassa, kun lapsi oli laitettu alulle.

Jännitysnäytelmiä tutkitulla tiedolla

Airan tapa kertoa historiaa on vangitseva. Hän kuvailee ihmisten elämää ja yhteiskuntaa, taustoittaa tilanteiden syitä ja seurauksia siten, että kuulija tuntee ymmärtävänsä historiaa. Se ei ole enää jotain kaukaista ja mennyttä, mikä ei kosketa minua, vaan historiankerronta on taitavimmillaan kuin tarinankerrontaa, joka imaisee juonenkäänteineen mukaansa dekkarin lailla. Aira luo historiasta jännitysnäytelmiä tutkitulla tiedolla.
Tilaisuuden markkinointitekstissä ajaksi oli määritelty puoli tuntia, jonka jälkeen oli aikaa keskustelulle. Aistin jossain vaiheessa, että aikaa on mennyt varmasti enemmän kuin 30 minuuttia ja toivoin hiljaa mielessäni, ettei kukaan katsoisi kelloa. Ei kai savutuvissa ollut kelloja? Ettei kukaan pysäyttäisi tätä hetkeä, kun sain kiinni siitä 1800-luvun elämänmenosta ja tunnelmasta. Istuin pitkällä pirtinpenkillä, jonka reunat ja pinta olivat hioutuneet sileiksi. Kestävätkö nykyiset huonekalut aikaa samalla tavalla? Annammeko niille mahdollisuuden hioutua ja kulua niin, että joku toinen voi miettiä näitä samoja asioita sadan vuoden kuluttua?
Tilaisuus päättyi kuitenkin ajallaan, jonka jälkeen oli rentoutunut olo. Savutuvassa istuessa ukkonen oli aika-ajoin jyrähdellyt taivaalla. Luonto on tällaisessa mökissä todella lähellä. Nyt satoi vettä ja menimme pitämään sadetta navettarakennuksen katon alle, kun olin ensin kiertänyt kaikki piharakennukset. Aira kutsui minua leikkisästi opetuslapsekseen, kun näki minut kuulijoiden joukossa. Kerroin hänelle luennon jälkeen, että luulen saaneeni häneltä opetuslapsen tavoin jotain siitä tavasta kertoa historiasta, miten hän aina puhuu kuulijoilleen (huumoria unohtamatta). Parasta palautetta ovat minullekin olleet ne kerrat, kun joku sanoo, että ymmärtää (taide)historiaa nyt paremmin tai ihan uudella tavalla. Että puhe tai blogiteksti imaisee mukaansa.
Kiitos Siilinjärven kunta ja kulttuuritoimi, ja erityisesti Aira mielenkiintoisesta luennosta!

maanantai 24. kesäkuuta 2024

Kirppislöytöjä

Kesällä 2022 löysin yhden lapsuusmuistolelun, kun ostin tuoksuponin takaisin itselleni. Kyseessä oli vaaleanpunainen My Little Pony (Sugar Sweet Candy Cane, 1983), yksisarvinen, jolla oli turkoosihopeinen harja. Joku kommentoi minulle tuolloin, että kun ostat yhden ponin, ei mene kauaa, kun sinulla on jo kokoelma.... No niinhän siinä on vähän käynyt. Ponikokoelma on kasvanut, ja olen ostanut poneja silloin, kun niitä on löytynyt edullisesti. En kuitenkaan ole kovin määrätietoinen kokoelman kartuttaja. Minulla ei ole tarkoitus kerätä koko sarjaa. Sen verran rajoitan keräilyä, että kyseessä on oltava nimenomaan ensimmäisen tuotantolinjan ponit vuosilta 1982-1995. Näistä omistani olen maksanut 3-18 euroa kpl. Kallein oli juuri tuo Sugar Sweet Candy Cane-tuoksuponi. Poneja on tehty uustuotantona ainakin vuonna 2017, mutta muovimateriaali on kovempaa, eikä niissä siksi ole samanlainen tunnelma kuin alkuperäisissä. En myöskään ole kiinnostunut sarjan vauvaponeista. 

Tähän samaan G1-keräilyaikakauteen sisältyvät myös pienen pienet (3cm) Petite Ponies-hahmot. Näiden ponien jaloissa on hevosenkengän muotoinen jalusta, jolla sain avattua erilaisia leikkisettien lukkoja ja ovia. Minulla ei koskaan ollut näitä omassa lapsuudessani, joten nämä kuuluvat jälleen osioon Hennan lapsuus 2.0. Maksoin kipurajan ylittävän hinnan 12€/kpl, mutta näitä poneja ei ole tarpeen kerätä tämän enempää. Kyseisiä poneja myös liikkuu markkinoilla suhteellisen vähän verrattuna isoihin poneihin. Jos onnistun löytämään sarjaan kuuluvan leikkisetin, nämä kaksi ponia toimivat riittävinä "avaimina" toimintoihin.

Kirppiseltä löytyi myös kesälukemista. Johannes Lahtelan kirjoittama elämäkerta Samuli Edelmannista 3 euroa ja Astrid Lindgrenin Mio, poikani Mio 10 euroa.
Erilaiset tuolit ja jakkarat ovat vaikeita vastustaa, niitä kun voi hyödyntää monessa tarkoituksessa. Maksoin 20 euroa Helno Oy:n 50-luvun jakkarasta. Kalusteliike Helno on edelleen olemassa Helsingissä, mutta sen historiasta sain selville seuraavaa:
"Helno on perinteikäs suomalainen tuotemerkki. Lauri Noronen perusti HELNO OY:n Jyväskylään vuonna 1940 jatkamaan Karjalan Sortavalassa toimineen O.Y. Helylän puusepäntehtaan toimintaa. HEL- on lyhenne Helylästä ja -NO Norosesta."

Kesän aikana ehdin toivottavasti maakuntamatkailun lomassa myös pienten paikkakuntien kirpputoreille.

tiistai 11. kesäkuuta 2024

Vinksahtanut arki

Jyväskylän taidemuseon kesän päänäyttelyissä on raskas pohjavire, vaikka alakerran värit ovat iloisia ja yläkerrassa on muistumia lapsuuden leikkikentiltä. Yläkerran Taidetila Ilmiössä pääsee kuitenkin nollaamaan ajatuksia, leikkimään ja heittäytymään värien ja vinksahdusten maailmaan.

"Nykytaide voi tuntua hämmentävältä ja käsitetaide kummalliselta. Taidetila Ilmiössä voit tutustua nykytaiteen ilmiöihin hauskasti, halaten ja huumorilla, sillä Vinksahtanut arki tarjoaa mahdollisuuden astua lasten kenkiin ja kokea taide toisenlaisten linssien läpi.

Tilassa voit tutustua vinksahtaneeseen olohuoneeseen, jossa arkisetkin esineet ovat saaneet aivan toisenlaisia käyttötarkoituksia. Voit leikkiä matkalaukkuun rakennetulla kodilla, pujahtaa sukkaan nukkumaan tai pukeutua itse osaksi taideteosta. Lisäksi olohuoneessa asustaa näyttelyistä henkiin heränneet Sämppy sekä Mami ja Lillan, jotka toimivat lasten oppaina nykytaiteen maailmassa.

Vinksahtanut arki on syntynyt yhteistyössä Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen ja taidehistorian opiskelijoiden kanssa. Mukana ovat olleet Mari Erho, Jasmiina Eskelinen, Irja Haapakoski, Salla Heiskanen, Maria Karhunen, Anna Khirug, Anneli Kirpu, Lotta Puurula, Miamari Tuominen, Oona Vessman ja ohjaajina Jyväskylän yliopistosta Minttu Koponen, Tarja Pääjoki ja Teija Luukkanen-Hirvikoski. Jyväskylän taidemuseosta mukana ovat olleet harjoittelijat Anneli Tuulaniemi ja Milka Vilkman, ohjaajina Teija Lammi ja Sirpa Turpeinen. Lisäksi mukana on artesaaniopiskelija Mari Laukkanen Gradialta ja Teatterikone."

Vierailin Vinksahtaneen arjen keskellä avajaispäivänä (ja olin tietämättäni värikoodannut asuni sisustukseen), joten vielä mukaan ei ollut ehtinyt paljon osallisuutta. Näyttelytilassa oli kuitenkin jo yksi isä lapsensa kanssa askartelemassa kierrätysmateriaaleista omaa taideteosta, jonka voi laittaa esille tilaan. Jyväskylän taidemuseo on jo vuosien ajan onnistunut osallistamaan kaupunkilaisia museopedagogisiin tapahtumiin. 

Vinksahtanut arki elää taidemuseon näyttelyiden myötä. Syksyllä 2024 tilaan tulee vieläkin lisää väriä ja väreihin liittyviä tehtäviä, kun Anu Tuomisen näyttely asetetaan esille.

Vinksahtanut arki on esillä 19.1.2025 saakka.

lauantai 8. kesäkuuta 2024

Toisista välittämisen merkitys

Jukka Silokunnas & Jonna Suurhasko: Local Block, 2024, pihakatuteos.

Jyväskylän taidemuseon kesänäyttelyissä on esillä raskaita aiheita, vaikka alakerran värit ovat iloisia ja yläkerrassa on muistumia lapsuuden leikkikentiltä. Alakerrassa on kuraattori ja kuvataiteilija Anna Ruthin kokoama näyttely Nykyisyys - In the Current. Ruth on koonnut mukaan viiden nykytaiteilijan teoksia: Cécile Bicler (s.1977, Ranska), Samuel Lehikoinen (s.1990, Jyväskylä), Anna Ting Möller (s. 1991, Hunan, Kiina), Johanna Pöykkö (s. 1977 Rovaniemi) ja Vidha Saumya (s.1984 Patna, Intia).

Johanna Pöykkö: Värikäs hurrikaani, yksityiskohta, 2024, serigrafia lakanakankaalle.

Häiriö ilmakehässä

Nykyisyys houkuttelee sisäänsä Johanna Pöykön tekstiiliteoksella Värikäs hurrikaani. Lakanakankaista koostuvat kangassuikaleet heiluvat ilmavirran mukana: 

"Hurrikaani on kuin elämä itse, yhtä ennustamaton ja muuttuva. Hurrikaanin syntymiseen tarvitaan liikkeelle paneva häiriö ilmakehässä. Hurrikaani on tulossa joksikin, menossa johonkin."

Pöykkö on värittänyt hirmumyrskyä kuvaavan ilmavirtojen aiheuttaman tuhovoiman kirkailla väreillä. Tuuli, joka kangaspaloja heiluttaa on teoksessa kuitenkin maltillinen ja kaunis. Nykyisyys on aiempaa enemmän myös äärimmäisiä sääolosuhteita.

"Lakana on minun A4. Se on minun päivän työkangas. Se kertoo kaikista niistä voimista, mitä taiteen takana on. Iloitsen siitä, mutta samalla uutisista tulee läpi kaikki kauheudet, luonnon katastrofit. Tekeminen on minulle fyysistä ja leikkaan kaikki teokset käsin. Lakanoissa on myös sisäänladattua tunnetta siinä, mihin käyttötarkoitukseen ne on alun perin tehty ja mihin niitä käytetään", Johanna Pöykkö kertoo.

Johanna Pöykkö: Värikäs hurrikaani, yksityiskohta, 2024, serigrafia lakanakankaalle.
Johanna Pöykkö: Värikäs hurrikaani, yksityiskohta, 2024, serigrafia lakanakankaalle.
Väkivaltaa värikynin taltutettuna

Värikkään hurrikaanin takana avautuu näkymä Cécile Biclerin teokseen Kukat:

"Teos on kohtaus George A. Romeron ohjaamasta zombikauhuelokuvien klassikosta Kuolleiden aamunkoitto (Dawn of the Dead, 1978). Bicler on käyttänyt kauhuelokuvia materiaalinaan pitkään. Niiden kautta on mahdollista käsitellä pelkoja ja vaikeita tunteita mielikuvituksellisilla tavoilla."
Cécile Bicler: Kukat, 2023/2024, värikynä paperille.
Cécile Bicler kertoi taiteilijatapaamisessa, että hän tutkii taiteessaan väkivaltaa rauhan alaisuudessa. Hänen teoksensa voivat omien sanojensa mukaan Suomessa hyvin. Kaikki näyttää Suomessa rauhalliselta, ihmiset puhuvat hiljaa, vaikka sisällä voi riehua tulivuori. Biclerin mukaan Ranskassa kaikki on päinvastoin. Ihmiset ovat äänekkäämpiä ja äkkipikaisempia. Hänen taustansa on elokuvateollisuudessa, mutta koki sen niin fasistiseksi ja väkivaltaiseksi, että päätti vaihtaa alaa:

"Piirtämisen kautta voin käsitellä väkivallan tunteita turvallisesti. Kynä on minulle väkivallan väline, mutta en satuta ketään. Paperille piirtäminen on minulle välillä hyvin fyysinen ja aggressiinen ilmaisukeino. Kynällä voi tarvittaessa painaa ja hangata paperin rikki."
Cécile Bicler: Kukat, yksityiskohta, 2023/2024, värikynä paperille.
Bicler on turhautunut ranskalaiseen elokuvamaailmaan, joka on hänen mukaansa valheellista:

"Ranskassa syntyi 1950-luvulla niin sanottu Uusi aalto (La nouvelle vague), jossa itsenäisesti toimivat ohjaajat tuottivat omakohtaisia elokuvia. Uusi aalto tarjosi pienen budjetin elokuvia, sillä ohjaajat tulivat köyhistä oloista ja olivat porvaristoa vastaan. Elokuvien tekeminen siirrettiin studioista Pariisin kaduille. Nykyisin elokuvaohjaajat tulevat porvaristosta, rikkaista perheistä, mutta tekevät silti uuden aallon elokuvia. Se on valheellista."
Vidha Saumya: Jelly, yksityiskohta, 2020-2024, ristipistokirjonta kankaalle.
Ristipistomustelmia

Väkivaltaa käsittelee teoksissaan myös Vidha Saumya. Hän on yksi Suomen edustajista Venetsian biennaalissa 2024. Taiteilija on kerännyt internetistä valokuvia mustelmista, jotka on muuttanut ristipistotöiksi:

"Kauniin värikkäät, abstrakteilta näyttävät kuvat kätkevät sisäänsä muistoja tuntemattomien ihmisten kivun hetkistä."

Saumyan teoksissa kangas on muuttunut ihoksi, jonka läpi hän on pistellyt langoilla värikkäitä yksityiskohtia. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön sivuilla mustelmien syntyä kuvaillaan näin:

"Mustelma johtuu pienten ihonalaisten verisuonten rikkoutumisesta, jolloin alueelle leviää verta. Kestää päivän pari ennen kuin veri leviää iholle ja näkyy mustelmana. (---) Mustelmat paranevat itsestään. Elimistön siivoojasolut poistavat vuotaneen veren runsaassa viikossa. Ensin mustelmaan ilmaantuu kellertäviä sävyjä, minkä jälkeen mustelma häipyy pois."
Vidha Saumya: Jelly, yksityiskohta, 2020-2024, ristipistokirjonta kankaalle.
Mustelmia syntyy meille kaikille jossain vaiheessa elämää, mutta silloin, jos mustelmat aiheutuvat toisen ihmisen aiheuttamana, ne saavat vakavamman sävyn. Oli mielenkiintoista seurata omien tunnetilojen muutoksia Saumyan teosten ääressä. Pelkkinä ristopistoina mieli katseli vain väripintoja ja muotoja, mutta samalla ajatus yhdistyi ihoon ja niihin todellisiin kuviin, jotka taiteilija on kankaalle jäljentänyt. Kankaalla mustelmat ja niiden aiheuttajat eivät katoa.

Täyttymätön

Museon yläkerrassa on esillä Vuoden nuori taiteilija 2023 -palkinnon voittaneen Eetu Huhtalan (s.1993 Äänekoski) näyttely Divided into two Equal Parts. Esillä on isokokoisia teoksia, joiden keskiössä ovat arkiset esineet.

"Lainaan teoksiini arkisten esineiden muotoa tai toiminnallisuutta. Arkinen ympäristö toimii inspiraationani. Teokseni lähtevät yleensä henkilökohtaisista kokemuksista tai minua kiinnostavista asioista, ehkä tietynlaisista traumoistakin. Lähden hakemaan, mikä se kokemus on. Teokset pureutuvat tuntemuksiin, jotka ovat meille kaikille yhteisiä ja nivoutuvat myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin, joissa kokemukset ovat läsnä," Huhtala kertoo työskentelynsä taustoista.
Eetu Huhtala: Unfullfilled, yksityiskohta, 2021.
Kävijän vastaanottaa ensimmäisenä teos Unfullfilled, jossa vesi juoksee tasaisena nauhana kylpyammeen pohjalle. Veden ääni näyttelytilassa tuntuu mukavalta, mutta teos ei koskaan tuota sitä täyttymystä, mitä todellinen tilanne antaisi. Vesi katoaa pohjalle, mutta se ei koskaan täytä ammetta kylpytarkoituksessa. Kotioloissa veden valuminen hukkaan tietäisi vesilaskun kasvamista ja veden tuhlaamista. Katsojana tunnen samaan aikaan ahdistusta epämiellyttävästä tilanteesta ja lumoutumista veden äänestä ja aineesta.
Eetu Huhtala: Unfullfilled, yksityiskohta, 2021.
Liike on loppumaton, mutta amme ei koskaan täytä sitä tehtävää, mitä varten se on tehty: pitää vettä sisällään. Veden läpijuoksu tekee sen tarpeen tarpeettomaksi. Tämä sai miettimään teoksen symbolista sisältöä. Jos ammeen pohjalla oleva tulppa painettaisiin kiinni, vesi täyttäisi ammeen ja sen tehtävä olisi kirjaimellisesti täytetty. Mitä kaikkea elämästämme juoksee läpi ilman, että pysähdymme odottamaan jonkin tarpeen täyttymistä? Välillä tuntuu, että länsimainen yhteiskunta on niin dopamiinihakuista hyvänmielen hamstraamista, että odottaminen on vain sietämätöntä malttamattomuutta. Kaikkimullehetinyt - eikä osata nauttia odottamisen antamasta hetkestä.

Pohjaton

Bottomless esittää parvekkeen suojakaidetta, mutta sekin on vailla tarkoitusta. Kaide on kiinnitetty seinään, mutta teoksessa sillä ei ole pohjaa. Ei ole mitään mitä suojata ja turvata.
Eetu Huhtala: Bottomless, 2023, alumiini.
Yhteiskunnallisesti symbolinen ajatus on lohduton ja surullinen. Jos pohjaa ja perustaa ihmisen kannattelulle ei ole, on turha rakentaa suojakaiteita. Se laittaa hyvinvointiyhteiskunnan termille uuden merkityksen.

"Bottomless on kopio Huhtalan kodin parvekeesta, mutta siitä puuttuu pohja. Parvekkeella on taiteilijalle henkilökohtainen merkitys. Siitä tuli paikka, jonne hän ajoittain vetäytyi läheisen perheenjäsenen menehdyttyä. Teoksen merkitys laajenee jonkin vakaana ja turvallisena koetun asian äkilliseen menettämiseen."

Puolitettu

Lohduttomuutta ja surua aiheutti myös näyttelyn vaikuttavin teos Halved. Keinutelineestä on kadonnut puolet siten, että keinu roikkuu vain toisen kettingin varassa keinulaudan koskettassa maata. Yksi lapsuuden stereotyyppisistä kuvauksista esittää onnellisen ja iloisen lapsen keinumassa hymyillen ja nauraen. Usein tähän mielikuvaan sisältyy myös vanhemman läsnäolo vauhtia antamassa. Musta keinuteline näyttää muuttuneen eräänlaiseksi hirsipuuksi, jossa keinulauta roikkuu vailla tarkoitusta. Lapsuus on kadonnut, se on rikki tai lasta ei enää ole.
Eetu Huhtala: Halved, 2024, teräs.
Toivo etsii lohduttomuuteen ratkaisua rakentamalla kuvaa uudelleen. Keinuteline kaipaa toista puolikasta täyttääkseen tehtävänsä ja ollakseen turvallinen, toimiessaan iloa tuottavana elementtinä. Teos on mielestäni vahva kannanotto siihen, että yhteiskunta ei toimi, eikä siinä pärjää ilman tukea. Nojautumalla toisiimme rakennamme tukevia siltoja kannatella keinujia tai vahvistamalla pohjarakennetta, johon kiinnittää suojakaiteita, ettemme putoa.

Eetu Huhtalan näyttely on sisällöltään rujo, mutta tarpeellinen. Hänen teostensa sisältöä kuvailtiin Vuoden nuori taiteilija -näyttelyssä näin:

"Eetu Huhtalan teokset ilmentävät energian ja resurssien kulutusta ja hukkaan valumista. Hänen taiteensa heijastelee inhimillistä kokemusmaailmaa nykyisen tieto-, teknologia- ja kulutusyhteiskunnan arkisten objektien, toiminnan ja tilanteiden äärellä. Siihen liittyy paljon turhautumisen, kyvyttömyyden ja voimattomuuden kokemuksia. Ihminen tavoittelee tiettyjä päämääriä, mutta usein asiat eivät etene, ne epäonnistuvat ja aiheuttavat pettymyksiä, kokemuksen siitä, että vaivannäkö valuu lopulta hukkaan. Yhteiskunta haaskaa suuren osan resursseistaan tai niitä kohdistetaan väärin, mihinkään johtamattomalla tavalla."

Huhtala osoittelee teoksillaan yhteiskunnan kipukohtiin. Jos emme tee mitään, teosten luomat maailmankuvat arkipäiväistyvät yhtä yleisiksi kuin Huhtalan töissään käyttämät esineet. Näyttelyn nimi muistuttaa tasavertaisuudesta: Jaettu kahteen yhtä suureen osaan. Alakerran Nykyisyys -näyttelyn teosten taustateemat vahvistavat inhimillisyyden ja toisista välittämisen merkitystä.

Eetu Huhtala - Divided into two Equal Parts 
ja Nykyisyys - In the Current -näyttelyt 
ovat esillä 8.9.2024 saakka.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Kevään luetut

Kevään aikana olen onnistunut lukemaan pitkästä aikaa muutakin kuin ammatillista kirjallisuutta. Tässä lyhyt tiivistys teoksiin.

Delia Owens: Suon villi laulu (WSOY, 2020, suom. Maria Lyytinen)

Tämän lukemista olin harkinnut pitkään, kunnes viimeisen sysäyksen antoi useampi työkaveri, jotka olivat tämän jo lukeneet. Todella kaunista luontokuvausta, joka vetoaa minuun aina. Sopivalla tavalla jännittävä, paikoin myös vähän epämiellyttävä ja surullinen, mutta kokonaisuutena kaunis ja vahvan tunnelatauksen sisältävä kertomus. Tämän jälkeen meni jonkin aikaa ennen kuin halusin tarttua mihinkään muuhun kirjaan, sillä tarina jäi vaikuttamaan vahvasti. Mielestäni tämä on kaiken hehkutuksen arvoinen ja nousi kyllä nopeasti suosikkikirjoihini.

Tarinassa pohjoiscarolinalaiselta suolta löytyy nuoren pojan ruumis ja epäilykset ohjautuvat Kya Clarkiin, joka asuu marskmaan - lietemaan - reunalla. Kya on kouluja käymätön juopon tytär, valkoista roskasakkia, joka on oppinut selviytymään luonnossa yksin, lukemaan sen vesiä ja mättäitä. Murhamysteeri kulkee tarinan taustalla koko matkan, mutta ensisijaisesti kirja on kasvukertomus Kyasta ja hänen luonto- ja ihmissuhteistaan. Kirja kulkee 1950- ja 1960-luvun aikatasoissa.

"Nyt Kya ei enää juuri muille jutellut kuin lokeille. Hän mietti, voisiko hieroa isän kanssa jonkinlaisen sopimuksen veneen käytöstä. Suovesillä hän pääsisi keräämään sulkia ja simpukoita ja saisi ehkä joskus nähdä poikaakin. Hänellä ei ollut koskaan ollut ystävää, mutta hän ymmärsi kyllä, että se olisi hyvästä, koki vetoa ystävyyteen. He voisivat tehdä veneretkiä suistoon, tutkia suomaita. Vaikka poika pitäisikin Kyaa vain pikkukakarana, poika osasi liikkua marskimailla ja voisi opastaa häntäkin." (s.72)

Joel Haahtela: Marijan rakkaus (Otava, 2024)

Haahtelan kieli on kaunista ja kuvailevaa, mutta tämä ei valitettavasti edelleenkään yltänyt oman Haahtelan suosikkini - Mistä maailmat alkavat (2017) - rinnalle. Vajaa 200-sivuinen pienoisromaani oli nopea lukea. Lukuisat taidehistorialliset ja kirjalliset klassikkoviittaukset - Andrei Tarkovskin Solaris-elokuvaa unohtamatta - saivat pitämään oman mielenkiintoni yllä läpi kirjan. Näin kirjassa kuvaillut maalaukset ja Solariksen elokuvakohtaukset mielessäni, joka teki varmasti kirjan lukemisesta syvällisempää kuin heille, jotka eivät noita teoksia tunne. Silti tarinan juoni - sen unenkaltaisuus - ei kuitenkaan kietonut minua tarpeeksi otteeseensa. 

Tarinassa kertoja etsii nuoruuden rakkauttaan, sarajevolaista Marijaa, jonka kohtasi vuosikymmeniä aiemmin prahalaisessa hotellihuoneessa. Marija lähti tuolloin hotellista mitään sanomatta, eivätkä he sen koommin enää tavanneet. Kunnes nyt sattumalta uudelleen Triesten asemalaiturilla. Marija on taidehistorioitsija, joka matkaa Roomaan selvittämään keskiaikaisen maalauksen taiteiliijan henkilöllisyyttä. Mies puolestaan toivoo Rooman inspiroivan hänet saamaan kirjansa valmiiksi.

"Annoin Marijan puhua ja minusta tuntui, ettei hän ollut puhunut kenellekään pitkään aikaan. Hän kertoi vielä, että oli lapsena löytänyt vanhasta taidekirjasta Fra Angelicon maalaaman Marian ilmestyksen. Heidän omasta kodistaan ei löytynyt kirjoja, mutta hänen luokkatoverinsa kodissa oli valtava kirjasto.

Silkkipaperin alta paljastuva kuva oli kauneinta, mitä hän oli koskaan nähnyt. Siinä kuvassa asiat olivat hyvin, mitään korjattavaa ei ollut. Vieläkin hän koki vanhojen maalausten ääressä saman: jos käveli tarpeeksi pitkään taaksepäin, tuli aikaan, jossa kaikki muuttui pysyväksi. Äänet vaimenivat, kynttilä paloi holvikaaren alla, pergamentti rapisi yössä." (s.50-51)

Sōsuke Natsukawa: Kissa joka suojeli kirjoja (Tammi, 2021, suom. Raisa Porrasmaa)

Sadun ja todellisuuden rajamailla olevat kirjat ovat viehättäneet minua lapsesta lähtien. Luen ja katson edelleen silloin tällöin lapsuusaikaisia kirjoja ja elokuvia. Tähän kirjaan tartuin kirjakaupassa ensiksi pelkän nimen perusteella. Kirjakauppa, kirjojen lukeminen ja kirjojen merkitys ihmisten elämässä ovat teoksen keskiössä. Alle 200-sivuinen teos oli lopulta mukava "välipalakirja", mutta osittain ennalta-arvattava. Kirjan tärkein opetus on tämä:

"Toista ei saa satuttaa. Heikkoa ei saa kiusata, pulassa olevalle on ojennettava auttava käsi. Joku voi ihmetellä, eikö se ole itsestäänselvää. Mutta todellisuudessa niin ei enää ole. On heitäkin, jotka kysyvät, miksi pahaa ei saisi tehdä. Moni ei tiedä, miksi toista ei saisi loukata. Ei ole helppo esittää perusteluja, koska eihän sellainen järkeilemällä selviä. Mutta kirjoja lukemalla sen voi ymmärtää. Järkeilyn sijaan on paljon tärkeämpää tajuta, ettei ihminen elä yksinään. Sen voi helposti ymmrtää kirjojen avulla." (s.164)

Kimmo Nokkonen: Operaatio Fake - Suomalaisten taiderikosten jäljillä (Docendo, 2024)

Tämä oli kirjapinon mielenkiintoisin teos ja imaisi täysillä mukaansa siitäkin huolimatta, että eläkkeelle jäänyt rikospoliisi Kimmo Nokkonen ei ole varsinainen kynäniekka. Tämän hän kyllä myöntää itsekin. Sisältö kuitenkin avaa äärimmäisen rehellisesti tositarinan siitä, "miten suomalaispoliisit selvittivät yhden Euroopan laajimmista taiderikoskokonaisuuksista, joka sisälsi väärennöksiä, rikollista taidekauppaa, petoksia ja rahanpesua."

Kirja on minusta hyvä yleisteos kaikille taiteesta kiinnostuneille, sillä se avaa silmät suomalaiseen taiderikollisuuteen ja sen laajuuteen. Kimmo Nokkonen on tehnyt valtavan ison työn selvittäessään taiderikoksia yhdessä Kansallisgallerian tutkijoiden kanssa ja paljastaessaan myös taideasiantuntijoiden vääriä lausuntoja. Valitettavasti työ taiderikollisuuden parissa ei lopu ja tutkiminen vaatisi edelleen resursseja.

"(---) Poliisin rikostutkijoilla ei ole erityisosaamista, jota taiderikosten paljastaminen ja tutkiminen vaativat. Taiderikolliset ovat kuitenkin monesti ylimielisiä ja tapaavat aliarvioida kaikkien muiden osaamisen ja tietämyksen. Tutkinnan kannalta tämä on hyvä asia. Jos epäilty aliarvioi sen, mihin tutkinta ja syytetoiminta todellisuudessa pystyy, tutkija on voittanut ensimmäisen erän jo ennen varsinaista kuulustelua." (s.15)

"(---) Kotietsinnässä löytyi myös Felix Kerstenin muistelmateos Himmlerin henkilääkärinä. Teknisessä tutkinnassa kävi myöhemmin ilmi, että kirjan sisältöjä oli hyödynnetty väärennetyn Degas'n asiakirjojen tekemiseen. Lepistön tietokoneelta löytyi valokuvia kyseisestä pastellityöstä. Niitä vertailemalla selvisi, että maalauksen paspartuuria ja taustapahvia oli keinotekoisesti vanhennettu. Taustapahviin oli tehty jälkiä ja sitä oli kostutettu, näin esimerkiksi kiinnitysteipit oli saatu vanhemman näköisiksi." (s.72)

Aihealueesta kiinnostuneet voitte lukea myös aiemmin kirjoittamani postaukset:
Nefertiti Malaty: Miika Tenkula - Melankolian mestari (Like, 2024)

Tämä kirja kertoo itselleni merkityksellisen bändin, Sentencedin, edesmenneesä kitaristista Miika Tenkulasta (1974-2009). Malaty on onnistunut kirjoittamaan totuuudenmukaisen ja rehellisen, mutta repostelemattoman elämäkerran miehestä, joka vältteli parrasvaloja ja tuntemattomia ihmisiä. Ujo ja sisäänpäin kääntynyt kitaravirtuoosi sävelsi itsemurhametalliksi kutsutun bändin kappaleisiin melodioita, jotka olivat herkkiä ja puhuttelevia. Sentenced on edelleen iso osa suomalaisen metallimusiikin historiaa, mutta sen jäsenet eivät koskaan juurikaan nauttineet keikkailusta. Miika Tenkula oli Muhoksella koko elämänsä asunut maalaispoika, joka kamppaili paitsi menestyksen tuoman julkisuuspaineen myös päihdeongelman ja perinnöllisen sydänsairauden kanssa. Tenkula kuoli kotonaan sydänkohtaukseen neljä vuotta Sentenced-bändin hautaamisen jälkeen.

"Vaikeista tunteista, kuten syyllisyydestä tai katumuksesta, ei pelätty laulaa. Ahdistus oli Sentencedin jäsenistölle tunteena kuitenkin se läheisin ja tutuin: iso yleiskäsite monelle hankalalle tuntemukselle. 'Ahistaa' oli aina sovelias tapa pohjoisen miehelle ilmaista tunteitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Se saattoi tarkoittaa, että ahdisti, pelotti, suretti, masensi tai turhautti. Vertaiset ymmärsivät kyllä." (s.198)

" 'Olen käyttänyt Miikan kitaroinnista vertausta, että hän osasi halutessaan soittaa kuin Esa Pulliainen tai Carlos Santana, mutta he eivät  pysty soittamaan kuin Tenkula', [Miikan ensimmäisen bandin rumpali Tuure] Heikkiä jatkaa analyysiään. 'Miikan sävellyksissä joutsenlaulu joka tapauksessa soi, ja aivan uniikilla tyylillä. Jos Kassu Halonen on melody man, Miikaa voisi tituleerata Moody Bluesin hittiä mukaillen melancholy melody maniksi. Hän osasi loihtia hetkittäistä tuonpuoleista tunnelmaa ja mystistä universaalia virtausta pikanttina lisänä biisiin kuin biisiin. Myös niihin rajusti rokkaaviin ralleihin, salakavalan juhlienpilaajan tavoin kuin vain muistuttaakseen kuulijaa kaiken katoavaisuudesta.' " (s.235)

Valérie Perrin: Vettä kukille (WSOY, 2023, suom. Saara Pääkkönen)

Tämän kirjan löysin somen kuvavirrasta ja kirjan kuvailuteksti tuntui jälleen osuvan omalle mukavuusalueelleni: "Vettä kukille on palkittu romaani unohtumattomasta hautausmaan naisesta, joka ei lakkaa uskomasta huomiseen ja pienten yksityiskohtien kauneuteen."

Kirja ei imaissut heti mukaansa, mutta parani loppua kohti. Tarinassa eletään 1990-luvulla ja 2010-luvulla. Tarinan päähenkilössä Violettessa oli hieman samanlaista mystiikkaa ja sisukasta itsepintaisuutta kuin Suon villin laulun Kyassa. Tässä hautausmaan hoitajana työskentelevä Violette on kuitenkin arkisen elämänrytmin keskellä ympäristössä, joka tuntuu monelle vieraalta. Violette on löytänyt hautausmaalta paitsi kotinsa ja rauhan kaiken kokemansa jälkeen, myös läheisimmät ystävät. Suosittelen kirjaa koskettavien tarinoiden ystäville. Tässä oli kuvattu erilaisten ihmissuhteiden lisäksi hienosti myös "aikuista" rakkautta sekä hautausmaan arkea.

"Minä olen ollut hyvin onneton, suorastaan murskana, olematon. Tyhjä kuori. Olin samanlainen kuin naapurini, pahemmassa jamassa vain. Elintoimintoni pyörivät vaikka minä itse en ollut läsnä. Olin vailla sielua, joka kuulemma painaa kaksikymmentäyksi grammaa, olipa sen omistaja lihava tai laiha, iso tai pieni, vanha tai nuori. Mutta suru ei ole koskaan ollut minun makuuni, joten päätin, ettei tila jäisi pysyväksi. Surunkin pitää päättyä aikanaan." (s.9)

"Sää on ihana. Toukokuun aurinko hyväilee maata, jota kaivan. (---) Kyykistelen puutarhassa istuttamassa tomaatintaimia ja kuuntelen ohjelmaa Frédéric Chopinista. Olen laskenut pienen paristokäyttöisen radioni puiselle penkille, jonka löysin joitain vuosia sitten pihakirppikseltä. (---) Nono, Gaston ja Elvis ovat lähteneet lounaalle. Hautausmaa vaikuttaa tyhjältä. Vaikka se onkin alempana kuin puutarhani, en näe täältä käsin kaikkia käytäviä, koska välissä on kivimuuri. Olen riisunut harmaan neulopuseron ja päästänyt puuvillamekkoni kukat vapaaksi. (---) Minusta on ihana luoda uutta elämää. Kylvän, kastelen, korjaan sadon. Ja aloitan alusta joka vuosi. Rakastan elämää sellaisena kuin se on tänään, täynnä aurinkoa. On ihanaa keskittyä siihen, mikä on elämässä olennaisinta. Sen taidon olen oppinut Sashalta." (s.189)

Minä olen uusissa kyläilypaikoissa aina se, joka kirjahyllyn nähdessään häpeilemättä tutkii sen sisältöä. Kirjat kertovat omistajistaan, niistä saa avattua keskusteluja, ja nyt pääsitte tämän kirjakatsauksen avulla kurkistamaan minun kirjahyllyni sisältöön. Ja kirjavinkkejä saa antaa, jos näiden perusteella osaatte suositella jotain samankaltaista.