perjantai 14. kesäkuuta 2013

Valoisa Santa Sabina

Varhaiskristillinen Santa Sabina oli kirkko jonne juoksimme sadekuuroa karkuun. Se sijaitsee Aventinus-kukkulan huipulla, jonka rakennutti vuonna 422-432 Pietari Illyrialainen. Kirkko rakennettiin 300-luvun roomalaistalon paikalle. Nimi juontaa juurensa paikalla asuneeseen Sabinaan, joka kärsi marttyyrikuoleman käännyttyään kristinuskoon. Alkuperäiset sypressiovet ovat 400-luvulta ja niihin kuvattu muun muassa yksi vanhimmista ristiinnaulitsemiskuvauksista. 28:sta kuvakentästä on säilynyt 18.
Kirkko entistettiin koruttomaan alkuperäisasuunsa 1900-luvun alussa. Valo tulvii sisään leveään keskilaivaan 800-luvulla tehdyistä ikkunoista. Ikkunoissa on lasien sijasta käytetty seleniittiä, joka näyttää kuinka ikkunoita 400-luvulla tehtiin. 24 vaaleaa korinttilaispylvästä kannattelee marmorifriisillä koristeltua arkadia. Pylväät on tuotu lähellä sijainneesta Junon temppelistä. Saarnatuoli, piispanistuin ja kuori ovat 800-luvulta.
Geometriset kosmaattikuviot kehystivät ikonia.
Taddeo Zuccarin fresko vuodelta 1559.
Apsiksessa on Taddeo Zuccarin maalaama fresko vuodelta 1559. Maalauksen paikalla on todennäköisesti aiemmin ollut samaa aihetta esittävä mosaiikki. 
Muñoz de Zamoran hauta.
Kirkko luovutettiin dominikaaneille 1200-luvulla ja keskilaivassa on Muñoz de Zamoran (kuoli vuonna 1300) mosaiikkikoristeinen hautakivi, joka oli ensimmäisiä dominikaanien johtajia.
Viale Nino Manfredi.
Kirkon takana on kaunis puutarha, jossa on muun muassa appelsiinipuita. Viale Nino Manfredi tien päässä voi jälleen ihailla Rooman panoraamanäkymää ja Pietarinkirkon kupolia.
Koruttomuudessaan Santa Sabina oli virkistävä kohde koristeellisten kirkkojen joukossa. Jälleen ihanan rauhallinen paikka ja sadekin oli ehtinyt lakata kun siirryimme puistoon.

4 kommenttia:

 1. Mistä tuli mieleeni, että jollekin piti päästä suosittelemaan Courseran uutuuksissa ollutta Yalen yliopiston MOOC-kurssia Roman Architecture. Vaikkapa sinulle. Alkaa vasta tammikuussa 2014.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Kyläkoski: Kiitos vinkistä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kokonaisuudelta, mutta itse ehdin jo ennen Rooman reissua suorittaa Rooman taide ja Rooman topografia ja rakennushistoria kurssit, joista sai hyvän pohjan. Mutta laitanpa muistiin jos joku innostuu :)

   Poista
 2. Vaikuttaa siltä, että matka on ollut aikamoinen menestys! :) t. kateellinen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Culturelle: Kyllä, paras opintomatka jolle olen päässyt. Reissun laatuun totta kai vaikuttaa se että muut ryhmän jäsenet ovat samanhenkisiä, että jaksavat kiertää kirkoissa, museoissa ja nähtävyyksillä, ettei kukaan huokaile kyllästymisestä ja vilkuile kelloaan ;P

   Poista