maanantai 24. kesäkuuta 2013

Vatikaanin museot

Vatikaanin museoista minulla ei ollut etukäteen sen suurempia mielikuvia. Tiesin kokonaisuuden suureksi, mutta ajattelin että jos Louvrestakin on selvitty niin miksei tästäkin. Näin jälkikäteen voin sanoa että olin väärässä. Louvre ei ollut mitään verrattuna Vatikaanin museoiden ihmismääriin ja ahtaisiin käytäviin. Olimme onneksi varanneet liput etukäteen, joten suuremmalta jonottamiselta vältyttiin. Se loppumattomalta tuntuvan jonon näkeminen ja ohi kulkeminen hieman kauhistutti.
Vatikaanin museot koostuvat entisistä renessanssipaavien (mm. Sixtus IV, Innocentius VIII, Julius II) palatseista, joihin Donato Bramante suunnitteli pitkät sisäpihat ja galleriat. 1700-luvulla toteutettiin rakennusten myöhempiä lisäyksiä, jolloin myös kokoelmien taideaarteet laitettiin ensimmäistä kertaa esille.
Pinjakävyn sisäpiha, Cortile della Pigna, on saanut nimensä jättimäisestä pronssikävystä, joka sijaitsi alun perin antiikkisessa suihkukaivossa Isiksen temppelin vieressä. Myöhemmin se siirrettiin Pietarinkirkon sisäpihalle, jossa Dante oli nähnyt kävyn ja käytti sitä mittana kuvaillessaan helvetissä tapaamiensa jättiläisten kokoa kirjassaan Jumalainen näytelmä.
Museo koostuu useasta kokoelmasta, galleriasta, aihepiiristä ja teemasta, joten kannattaa etukäteen suunnitella mitä haluaa nähdä, sillä kaikkea ei taatusti pysty kiertämään kerralla. Suurin osa Vatikaanin museoista on omistettu Kreikan ja Rooman taiteelle. Veistoksia on ripoteltu paitsi omiin saleihin myös pihoille ja salien välisille käytäville ja seinille.
Museoissa voi tutustua edellä mainittujen lisäksi muun muassa Egyptin ja Assyrian taiteeseen, etruskilaiseen ja muuhun esiroomalaiseen taiteeseen, varhaiskristilliseen ja keskiajan taiteeseen, 1400-1800-luvun taiteeseen sekä moderniin uskonnolliseen taiteeseen. Näiden lisäksi taidetta löytyy erilaisista huoneista ja saleista, kuten Konstantinuksen salista ja Heliodoruksen huoneesta.
Paikka on niin suuri että osa teoksista ja hienoudesta hukkuu massaan. Välillä huoneiden koristelut, kuten seinämaalaukset tai lattiamosaiikit veivät huomion esille asetetuilta teoksilta. Jokainen poimii kokonaisuudesta ne itseä koskettavat teokset ja kohteet.
Jotkut käytävät olivat TODELLA pitkiä ja jotkut kulmat, oviaukot, portaikot ja huoneet todella ahtaita, jolloin ihmisten määrä ahdisti. Näin laajasta kokonaisuudesta on hankala nimetä yksittäisiä suosikkeja, mutta jos jotain pitäisi mainita niin useimmat veistokset, varhaiskristillinen taide, Pinacoteca (kristillistä taidetta 1100-1800-luvulta) sekä Rafaelin huoneet. 
Näiden Rafaelin maalausten ympäristö yllätti. En ollut koskaan tajunnut että maalaukset ovat seinämaalauksia eivätkä kankaalle maalattuja tauluja. Sitä se taidehistorian kirjojen kuvien rajaaminen teettää ;P
Haluatte tietenkin kuulla jotain myös Sikstuksen kappelista. En voi kieltää etteikö Michelangelon työn jälki olisi sanoinkuvaamattoman kaunista, mutta konteksti jossa teoksia katsellaan on aivan väärä. Hämärä kappeli joka on ahdettu täyteen ihmisiä jotka supisevat keskenään, ja joita yrittää hiljentää lauma museovahteja suhisemalla "Ssshhhh" ja huutamalla "No foto" (kielto jota jokainen salissa olija yrittää rikkoa parhaansa mukaan). Tilanteesta on kaikki hartaus kaukana, joka pilaa kokemuksen. Olen edelleen sitä mieltä että saatte paremman kokemuksen Sikstuksen kappelista virtuaalisesti täältä.
Giuseppe Momo suunnitteli kierreportaat vuonna 1932.
Vaikka ihmismäärä ajoittain ahdisti siinäkin määrin että olisi tahtonut ulos koko rakennuksesta, oli Vatikaanin museot ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Mikäli suuntaan museoihin toiste, varaan lippuni todennäköisesti muulle ajankohdalle kuin maanantaiaamuun.

10 kommenttia:

 1. Hrr, Vatikaanin museot ovat kyllä harvinaisen rasittava käyntikohde, juurikin noiden ihmismäärien takia. Monista Rooman reissuista huolimatta olen käynyt tuolla vain kerran, ja tekisi mieli mennä joskus uudestaankin ja tutustua taiteeseen perusteellisemmin, mutta eipä kyllä paljon jonottaminen ja tungeksiminen huvita :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nanna: Lohduttavaa kuulla että muillakin on ollut samanlaisia "ongelmia". Sekin olisi hyvä vaihtoehto jos aikaa olisi enemmän että kävisi muutaman kohteen/huoneen kerralla ja keskittyisi vain niihin. Ja liput on kyllä hankittava aina etukäteen.

   Poista
 2. Tämä on niin tätä. Haluat ehdottomasti nähdä tietyt asiat (maailmassa) - mutta niin ne kaikki muutkin. Mutta silti, se on aina elämys olla paikalla. Kiitos taas tekstistä. Tuo kierreporraskuva on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari: No niinpä. Eikä sitä voi kieltää muilta sitä samaa kokemusta tai elämystä jonka haluat itsekin kokea. Mutta vaikka etukäteen pidin tyhmänä että Galleria Borgheseen piti varata liput etukäteen, koska sisään otetaan vain 360 hlöä/per 2h, niin jälkikäteen ajateltuna se oli aivan ihana kokemus juuri sen vuoksi että ihmisiä oli rajoitetusti.

   Poista
 3. Wau, olipa mahtava päästä matkalle kuviesi kautta, kiitos. Huh, onpa kyllä jengiä tuolla, voin kuvitella että oli hieman tukalaa. Tämä tarjoamasi virtuaalinen kierroksesi oli siis mainio! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saija: Mukavaa että näistä on iloa muillekin. Blogipostauksiin purettuna pääsee itsekin muistelemaan matkaa uudelleen ja uusin silmin.

   Poista
 4. Kiitos ihanasta Vatikaanin kierroksesta!!!Olin muutama vuosi sitten tuolla heinäkuun lopulla +40 helteessä. Jonotimme ensiksi 4 tuntia hitaasti muurin reunusta pitkin, mutta sisälle päästyämme ainut tungos olikin sitten naisten wc:hen :-DD. Teimme maman kanssa muutaman ristin merkin ja menimme sitten miesten vessaan koska siellä ei ollut ketään. Tultuamme pois pari nunnaa katsoi meitä pitkään, mutta tapahtumasta jäi sitten hauska muisto!
  On totta että suuret ihmismassa ahdistavat museoiden kapeilla käytävillä..Ja nähtävää on niin paljon ettei millään pysty kaikkea sisäistämään. Mieleen jäävät ne itseä koskettavimmat teokset...Ihanaa että tällätavalla ne muistuivat jälleen mieleen kun luki matkakertomustasi <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minnamarika: Huh,olettepa olleet uhkarohkeita kun tuommoisessa helteessä olette lähteneet jonottamaan! :o Mukavaa että tämä sai Sinut muistelemaan omaa reissuasi :) Olen itsekin joskus kurvannut miesten vessaan kun naisten vessaan on yleensä aina tuskastuttavan pitkät jonot. Hätä ei lue lakia, vai miten se oli.
   Paljonhan tuolla oli kaikkea ihanaa nähtävää ja varmasti vielä seuraavallekin kerralle ;)

   Poista
 5. Oih, tämä oli kyllä niin hieno paikka! Täytyykin alkaa kaivella esiin omia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosa Arcium: Paikka oli hieno ja kokoelmat, sitä ei käy kieltäminen. Vaikka porukka hajosikin kierroksen aikana melko tehokkaasti ;P

   Poista