tiistai 25. kesäkuuta 2013

San Lorenzo fuori le Mura

Santa Costanzassa pääsimme häihin, mutta täällä oli alkamassa hautajaiset.
San Lorenzo fuori le Mura on omistettu vuonna 258 marttyyrikuoleman kohdanneelle Lorenzolle (Laurentius). Lorenzo sai määräyksen viedä Rooman seurakunnan omaisuus keisarille, mutta hän jakoi varat köyhille. Keisarin eteen Lorenzo meni yhdessä köyhien kanssa ilmoittaen että he ovat kirkon oikea aarre. Tästä syystä Lorenzo ruoskittiin ja lopulta poltettiin.
Portiikin freskot on maalattu 1200-luvulla ja ne kuvaavat kohtauksia pyhien Lorenzon ja Stefanuksen (Stefanos/Tapani) elämistä.
Konstantinus Suuri rakennutti Lorenzon hautapaikalle ensimmäisen basilikan ja paavi Pelagius II rakensi sen lähes uudelleen vuonna 576. Lähellä oli myös 400-luvulla rakennettu Neitsyt Marialle omistettu kirkko. Nykyinen kaksitasoinen kirkko on tulos näiden kahden kirkon yhdistämisestä, joiden yhteen sulautuminen alkoi 700-luvulla. Rakennustyöt saattoi päätökseen paavi Honorius III 1200-luvulla, jolloin keskilaiva, portiikki ja suurin osa koristeluista lisättiin. San Lorenzo on haudattu 500-luvun kirkon kuoriin.
Triumfikaaressa on bysanttilaisia mosaiikkeja 500-luvulta, jotka kuvaavat Kristusta ja pyhimyksiä.
Kirkossa sijaitsee myös marmorilaatta, jolle Lorenzon ruumis laskettiin heti kuoleman jälkeen. Kristityt toivat marmorilaatan läheiseltä Ciriacan hautausmaalta.
San Lorenzon ruumis on jättänyt marmorilaattaan jälkensä.
Kirkko ei ollut täyteen koristeltu, joten sen jaksoi kiertää ja mosaiikit pääsivät oikeuksiinsa. Hieman tuli tunkeileva olo kun hautajaiset olivat alkamassa ja tuntui että pitää päästä nopeasti pois. Valo siivilöityi ikkunoista kauniisti ja muun muassa lattiamosaiikit olivat upeita.
Mitäpä sanoisitte tällaisesta lattiakuvioinnista?

4 kommenttia:

 1. Noin niinkuin realistisesti sanoen... aika hieno paikka siunaamiselle - hautaamiselle, voittaa moneen kertaan kotimaiset kappelit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari: Kyllä, kaunis paikka siunata viimeiselle matkalle.

   Poista
 2. Minulle on alkanut hiipiä sellainen aavistus mieleen, että Roomaan on vielä palattava katselemaan kaikkea tätä, omin silmin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: Ihanaa! Juuri tuollaisia inspiraatioita ja ajatuksia haluan jakaa! :) Kyllä tuolla itsellekin konkretisoitui se että itse nähty on aina eri asia kuin kirjasta katsottu. Nytkin näin paljon sellaista mistä en ollut aiemmin tiennytkään tai mitään nähnytkään. Todella antoisa matka. Vielä olisi jokunen päivä purettavana blogiin :)
   Ps. Eivätkä nämäkään kuvat pysty kaikkea kertomaan. Kuvat ovat aina rajattu osa kokonaisuudesta mikä saattaa vääristää kokonaiskuvaa. Minulle kävi niin esim. niiden Rafaelin stanzojen kohdalla...

   Poista