tiistai 26. lokakuuta 2010

Muisti ja museoiden valta

 
Miksi tarvitsemme museoita ja miksi haluamme säilyttää muistoja ympäristöstämme?

Muisti on unohduksen ja kuoleman vastavoima. On turvallista elää paikassa, jossa on muistijälkiä ajan jatkumosta. Jatkumo on todiste siitä, että täällä on elänyt ihmisiä jo ennen meitä, mikä luo uskoa tulevaisuuteen.Museot joutuvat jatkuvasti tekemään kulttuurisia valintoja siitä, mitä säilytetään ja mitä ei. Museot päättävät mitä objekteja kokoelmiin valitaan, mitä jätetään pois ja millaisia kontekstitietoja kirjoitetaan. Museot unohtavat ja muistavat esineiden kautta, muokkaavat ja pitävät yllä kulttuuria. ”Tämän vuoksi museoiden kokoelmista vastaavat ovat vallan haltijoita, sillä heidän päätöksensä vaikuttavat suuresti siihen, millainen menneisyys tulevaisuudessa on.” Hurjaa, mutta totta.

Who controls the past,
controls the future:
who controls the present,
controls the past

– Georg Orwell –

Tällaisia mietteitä on valmistautuessani museologian tenttiin. Yllä oleva teksti on museologian professorin Janne Vilkunan luennolta sekä Suomen museoliiton julkaisemasta (2009) Museologia tänään –teoksesta.

(kuvat jokunen vuosi sitten Latvian,Riian opintomatkalta)
 

4 kommenttia:

 1. Onkin aika veikeä mitä nykyisin museoidaan.Tuotteetkin uudistuvat koko ajan.Valintoja pitää varmaan tehdä.

  Mukavaa tentttiä.

  Oletteko muuten kotiutuneet J:kylään-

  VastaaPoista
 2. JaanaElina: Olemme kotiuneet hyvin,kiitos kysymästä. :) Museotarjonta on vielä korkkaamatta. Tykkäämme kouluistamme ja ihmisistä.

  VastaaPoista
 3. Onpa vahva tuo lause "mitä muisti on"...Ja samalla lohduttavakin. Ihanaa kun saamme sinulta pieniä "makupaloja" opintojesi ohessa. Hercule Poirotin tavoin annat pienille harmaille aivosoluillemme välillä töitä :))

  Kuvat ovat upeita! Kuinka yhdessä seinässä voikaan olla niin uskomaton määrä erilaisia värisävyjä...

  Onnea tenttiin :))

  VastaaPoista
 4. minnamarika: Vai Hercule Poirot :D Mukavaa, että saan muutkin mietiskelemään. Minusta se oivaltaminen on ihana tunne,ja jatkaa ajatuksia eteenpäin.

  Kiitos,kohta pitkääkin jo lähteä tenttiin polkemaan.

  VastaaPoista