sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Petäjävedellä

Osa teistä muistaakin, että ensikosketukseni Petäjävedelle oli yliopiston inventointiprojekti (miten siitäkin on jo kaksi vuotta!?). Loka-marraskuun hämärässä mm. Vanha kirkko oli vähän pelottavakin kokemus, joten olipa mukavaa käydä tunnelmoimassa kohteessa myös heinäkuun aurinkoisena päivänä. Aiempia postauksia ja tutkimushippuja löydätte Petäjävesi-tunnisteen alta.
Kyllä savolainen savolaisen tunnistaa - ainakin niistä kaksoiskonsonanteista. Tämä huomattiin, kun vierailulla juttelimme kesäoppaan kanssa. Kuopiolainen kaunotarhan sinne oli valittu ;) Tunnelma kirkossa oli tosiaan ihan toisenlainen kuin silloin, kun odotti itsekseen päivänvalon kirkastavan hämärää kirkkosalia edes hieman. 
On se vain kerta toisensa jälkeen upea kokemus astua sisään käsintehtyyn kirkkosaliin. Ylemmässä kuvassa näkyvät muuten nyt ne samanlaiset Carl Fredrik Blomin maalaamat Luther ja Mooses, jotka bongasin myös Hankasalmen kirkosta.
Mikäli ette muista tämän punaposkisen pyhimyksen tarinaa, sen voi käydä lukaisemassa täältä. Herttainen, aivan kuten nuo pienet enkelitkin.
Kesäisin tässä Unescon maailmanperintökohteessa tuntuu käyvän tasainen turistivirta sekä kotimaisia että ulkomaalaisia uteiliaita. Hiljaisina hetkinä ei sentään tarvitse olla aivan yksin, sillä pihamaalla laiduntaa joukko kesäasuisia lampaita. 
Pienessä Petäjäveden kunnassa (noin 4000 asukasta) on kesäisin kaunista katseltavaa tien- tai vedenpinnalta käsin.
Petäjäveden kulttuuritarjonnasta lisää seuraavassa postauksessa.

8 kommenttia:

 1. Onpa hieno tuo Petäjäveden kirkko. Ja kiinnostava, paljon katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolla tulee aina sellainen äärettömän suuri kunnioitus käsityötaitoa kohtaan. ♥

   Poista
 2. Siis aivan mahtava. Nuo puuveistokset ovat niin hellyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kaiken ei tarvitse olla pikkutarkkaa ja kullattua krumeluuria (niin kuin maailmalla) ollakseen hienoa ja upeaa. :)

   Poista
 3. Kiitos oikein paljon. Ihan kyynel silämäkulmassa tässä katselen näitä valokuvia. Kyläkin on näin kesäisessä valossaan aivan paratiisimainen ja kesäasuiset kirkonvahdit veivät sydämeni. Kaunis kylä, kaunis kirkko ja ihanat lampaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Suomessa matkailu on kesällä antoisaa. Rakastan järvimaisemia ja sitä vehreyttä mikä meillä kesäisin vallitsee. Menipä minne tahansa, kaikkialta löytyy jotain katsomisen arvoista, kun vain malttaa pysähtyä katselemaan. :)

   Poista
 4. Saitpa mahtavan sään Petäjävedellä poikkeamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Minusta tuntuu, että näillä viikonloppuretkillä aurinko on aika hyvin seurannut matkaani, sillä jos nyt ei ole ihan koko aikaa aurinko paistanut, niin on se siellä kuitenkin iloisesti pilkistellyt. :)

   Poista