keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Awakening Plants

KYS Uusi Sydän -projektiin sisältyy muun muassa taiteen asentamista hoitaja-asemien lisäksi potilashuoneisiin. Projektissa on mukana useampia taiteilijoita. Jokainen taiteilija sai tehtäväkseen toteuttaa neljän teoksen sarjan. Yksi teos sijoitettaisiin hoitaja-asemaan ja kolmea muuta teosta käytettäisiin vaihtelevasti eri potilashuoneissa. Taidehanke oli edennyt pitkälle ja ehtinyt asennuksissakin jo hyvään vauhtiin, ennen kuin saavuin hoitamaan taideasiantuntijan tehtäviä. Koronan vuoksi taiteiden asennus kuitenkin keskeytettiin.

Tältä hoitaja-asemat näyttäisivät ilman taidetta.
Veera Launonen: Awakening Plants. Kuva: Patrik Luukkonen.
Ingmanedun valokuvausopiskelija Patrik Luukkonen teki kurssityönään dokumentointikuvauksen Veera Launosen teoksista.

Alun perin oli tarkoitus, että taide asennettaisiin ennen kuin toiminta osastoilla alkaisi. Koronan alkuvaiheessa ei kuitenkaan tiedetty millainen tauti on kyseessä, ja kaikkea ylimääräistä liikkumista sairaalassa vältettiin. Nyt kun tilanteen kanssa on pitänyt oppia elämään, olemme käynnistäneet taideasennukset uudelleen.

Kahteen kerrokseen oli jo ehditty asentaa kahden taiteilijan teokset ennen kuin tulin taloon. Tulen todennäköisesti esittelemään kaikki taiteilijat ja heidän teoksensa jossain vaiheessa, mutta aloitan tästä ensimmäisestä, johon pääsin itse mukaan.

Veera Launonen: Awakening Plants.

Veera Launonen (s. 1989) on kuopiolainen kuvataiteilija, joka tunnetaan mm. valokuvan,  videotaiteen ja installaation yhdistämisestä. Kuopion kaupunki myönsi Launoselle nuorelle taiteilijalle tarkoitetun Juho Rissasen stipendin vuonna 2019. Hän on kiinnostunut tutkimaan herkkyyden, eskapismin ja ihmisen luontokäsityksen välisiä suhteita. Launonen on hyödyntänyt töissään paljon erilaisia kierrätysmateriaaleja.  

Veera Launonen: Awakening Plants. Kuva: Patrik Luukkonen.

KYS Uusi Sydän -projektiin Veera Launonen toteutti Awakening Plants -teoskokonaisuuden. Hän kuvailee teossarjaansa näin:

"Awakening Plants on digitaalisen kuvan sarja, jonka lähtökohtana oli annettu aihe: Elämän valo. Halusin tuoda kuvien avulla viherkasveja sairaalaympäristöön. Sarjan kautta pohdin lempeään energiaan, rauhoittumiseen, tasapainoon sekä parantumiseen liittyviä teemoja. Kuvissa näkyvät kangaspinnat ovat saaneet vaikutteita sairaalassa olevista tekstiileistä; kasvit lepäilevät, heräilevät ja kurkottelevat kohti valoa peitteiden alta."

Veera Launonen: Awakening Plants.
Veera Launonen: Awakening Plants. Kuva: Patrik Luukkonen.
Edellisessä työssäni olin aina itse kameran takana. Nyt pääsin valokuvausassistentiksi. Kuva: Veera Launonen.

Kaikki teokset oli alun perin tarkoitus painaa alumiinikomposiittilevylle ja asentaa potilashuoneissa olevien wc:n liukuovien taakse. Tilasuunnittelun vuoksi kaikissa huoneissa ei ollut liukuovea, eikä teokselle  tarvittavaa tilaa. Halusin kuitenkin, että kaikkiin potilashuoneisiin tulee taidetta, jolloin ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin asentaa osa teoksista suoraan wc:n oveen.

Taiteen osalta oli hyväksyttävä, että lopputulos ei ollut yhtä viimeistelty ja kiva kaikkien huoneiden osalta. Liukuovettomissa tiloissa taiteelle ei kuitenkaan käytännössä ollut mitään muuta sijaintia kuin oven pinta, tai muussa tapauksessa osa huoneista olisi jäänyt ilman taidetta.

Veera Launonen: Awakening Plants.

Oviteippauksessa puhututti se, että teos olisi ollut paremman näköinen koko oven kattavana pintana. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että oven yläreunassa olevat opasteet olisi pitänyt integroida osaksi teosta. Mikä puolestaan olisi saattanut häiritä niiden havaitsemista. Sairaalassa on hyväksyttävä, että taide väistää tässä tapauksessa opasteita. Tähänkin on tulevaisuudessa löydettävissä ratkaisuja, mutta tässä kyseisessä tilanteessa, ja niillä keinoilla mitä minulla ja työryhmällä oli käytettävissä, tämä oli kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu.

Veera Launonen: Awakening Plants.
Veera Launonen: Awakening Plants.
Olen iloinen, että nyt kaikki huoneet ovat taiteen osalta "tasa-arvoisia"; kaikkiin huoneisiin saatiin asennettua taidetta tavalla tai toisella. Ja mikä tärkeintä: taide on asennettu siten, että teokset näkee suoraan vuoteessa lepäämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti