tiistai 5. huhtikuuta 2022

Anni Laukka: Varjoveistoksia

Anni Laukka: I Want More!, 2021, rautalanka, kuparikaapeli, spraymaali, valaisimet.

Kokkolassa syntynyt ja työskentelevä Anni Laukka (s. 1982) on kehittänyt kiehtovan tavan tehdä taidetta. Kuopion taidemuseossa on esillä I Want More! -näyttely, jossa varjokuvaveistokset on koottu erilaisista romuista. Laukka valitsee teostensa materiaalin kuvaamaan niiden sisältöä ja sanomaa. Äitien Facebook-ryhmä on ollut teosten materiaalin tärkeä lähde.

Anni Laukka: I Want More!, 2021, rautalanka, kuparikaapeli, spraymaali, valaisimet.

"Anni Laukalle romu ei ole pelkästään teosten rakennusmateriaali vaan hän myös kommentoi materiaalivalinnallaan kuluttamista ja kuluttavaa elämää, joka tuntuu olevan loputonta suorittamista ja saavutusten mittailua ja vertailua. Työpanoksen voi mitata rahassa, painon kiloissa, suosion tykkäyksissä ja seuraajien määrissä. 'Mikään ei ikinä riitä, haluamme aina lisää.' Laukka painottaa, että hän ei kommentoi nykypäivää ylä- tai ulkopuolelta vaan kanssaihmisenä, joka kamppailee samojen kysymysten kanssa kuin muutkin."

Anni Laukka: Hearts & Thumbs, 2020, maalattu vanerilevy, valaisimet.
Museon sivuilla kerrotaan, että "alun perin ajatus valon ja varjon yhdistämisestä syntyi Laukalle opiskeluprojektin yhteydessä. Ensimmäisessä varjoveistoksessaan, Behind Beauty, taiteilija yhdisti valon kanssa työskentelyn kiinnostukseensa pulmapeleihin, ilmaisen materiaalin käyttöön sekä ulkonäköpaine-teeman käsittelyyn."
Anni Laukka: Behind Beauty, 2018, kauneustuotteita, jakkara, valaisin.
Meikkivoide, meikinpoistoaine, huultenrajauskynä, silmänrajauskynä, ripsentaivutin, kiharrin, (värillinen ja väritön) puuteri, aurinkopuuteri, peili, luomiväri, meikinpohjustusvoide, meikinkiinnityssuihke, huulikiilto, huulipuna, shampoo, muotoiluaine, hiuslakka, hiusnaamio, hiusväri, valokynä.... Rasvoista ja voiteista nyt puhumattakaan. Listaa voisi jatkaa ja jatkaa. Useat naiset jakavat ymmärryksen (ja tuskan) siitä, kuinka paljon erilaisia purkkeja ja purnukoita Behind Beauty vaatii. Ja kuinka paljon roskaa se lopulta tuottaa. Tämä oli näyttelyn ajatuksia herättävin teos.
Anni Laukka: Behind Beauty, yksityiskohta, 2018, kauneustuotteita, jakkara, valaisin.
Lopputulos on todella hämmästyttävä. Korokkeille on asetettu romukasoja, joista ei millään uskoisi muodostuvan seinälle niin pikkutarkkoja varjokuvia mitä todellisuus näyttää. Ilman oikein kohdistettua valoa teoksia ei olisi. Jokaisen kasan moniulotteisuus on niin suurta, että on todella vaikea hahmottaa mikä esine muodostaa lopulta hiusnutturan, mikä käsivarren, jalat, kaulan tai kädessä olevan puhelimen. Museon yläkerrassa oleva I Want More! -näyttely on pieni, mutta teoksissa riittää tutkittavaa. Teokset sisältävät sopivassa suhteessa kannanottoja ja huumoria.
Etätyökauden työergonomia? Anni Laukka: Efficiency at home office, 2021, konttoritarvikkeita, älypuhelimia ja tietotekniikkaa, valaisimet.
Kuopion näyttely on Anni Laukan ensimmäinen museonäyttely.
Näyttely on esillä 24.4.2022 saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti