sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Cerveteri

43 kilometriä Roomasta luoteeseen sijaitsee Cerveteri, entinen Caere, joka on tunnettu etruskien nekropolista. Caere oli eteläisen Etrurian tärkein kaupunki 600-luvulta 300-luvulle eKr. Haudat ovat peräisin 700-100-luvuilta eKr. ja ne edustavat erilaisia hautaustapoja kuilu- ja kuoppahaudoista hautakumpuihin. Cerveterin nekropoli on Välimeren seudun laajin, 400 hehtaaria, joista vierailijat päästetään 10 hehtaarin alueelle. Etruskien nekropolit olivat kuolleiden kaupunkeja, joihin vainajia varten rakennettiin kalustettuja taloja. He hautasivat vainajansa yksittäin ruumiina, mutta ajan myötä yleistyi myös polttohautaus.
Etruskien kulttuuria pidetään Italian merkittävimpänä esiroomalaisena kulttuurina. Heidän korkeakulttuurinsa sai vaikutteita kreikkalaisilta, sillä etruskien alueella oli paljon metalliesiintymiä joiden louhittuja metalleja kreikkalaiset ostivat. Etruskien kaupunkivaltioita hallitsivat kuninkaat, mutta roomalaisten valloittaessa etruskialueita kulttuuri roomalaistui lähes täysin ajanlaskun alkuun mennessä. Etruskien taiteesta tunnetaan erityisesti terrakotta- ja pronssiveistokset sekä seinämaalaukset. Arkkitehtuurista on jäänyt todisteita hautamonumentteihin.
Katakombeihin verrattuna Cerveterin haudat olivat miellyttävämpi kokemus, sillä oviaukon näki koko ajan. Ihan jokaiseen ja syvimpään hautakoloon minua ei kuitenkaan saanut. Eikä myöskään makaamaan kivisille hautapedeille, kuten osa ryhmästämme teki. Ympäristö oli kaunis ja maisemat aika-ajoin kuin Emmerdale-sarjasta. Päivä oli sateesta huolimatta yhtä mukava retki pois Rooman hälinästä kuin Ostia Anticassa vierailu.
Köyhempien säätyjen rivitalohaudat.
Jotkin haudat olivat pieniä ja ahtaita.
Joissain oli hautavuoteen vieressä nojatuli.
Ja osa haudoista oli runsaasti koristeltuja.
Emmerdale-maisemia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti