perjantai 2. tammikuuta 2015

Nauhapirta-koru

Niin se vuosi vaihtui ja tänään ollaan taas askeleen lähempänä kolmeakymmentä. Sain syntymäpäivälahjaksi yhden hienoimmista keksinnöistä, mihin olen hetkeen törmännyt. Käsityöyrittäjä Åsa Broon suunnitteleman Nauhapirta-kaulakorun, jolla voi valmistaa nimensä mukaisesti myös erilaisia nauhoja.
"Åsa Broolle käsityöt ovat kertomuksia kadonneesta ajasta, rakastetusta ihmisestä tai ihmisenä elämisen taidosta. Åsa näkee käsityön sukupolvesta toiseen periytyvänä perinteenä. Åsan ympäristössä on harrastettu kaikenlaista käsityötä hänen lapsuudestaan saakka. Hänelle käsityön perusmerkitys on leikkiä ja parantaa muistuttamalla elämän pienistä iloista."
"Åsa Broo on suunnitellut modernin pienen nauhapirran, jonka tekniikka on sama kuin ennen; loimella ja kuteella luodaan litteitä tai pyöreitä nauhoja. Kun nauhapirtaa ei käytetä, se voidaan ripustaa kaulaan koruksi. Näin nauhapirta on aina ulottuvilla kun kudontainspiraatio iskee. Lisäksi se on esillä muistuttamassa meitä vanhoista rakastetuista perinteistä."
Suomen Kädentaidot valitsi Nauhapirran vuoden 2014 uutuustuotteeksi. 
"Kilpailussa arvostetaan erityisesti kotimaisen käsityön arvoja, kuten hyvää suunnittelua, perinteisten menetelmien ja materiaalien käyttöä sekä niiden innovointia nykypäivään, erinomaista työn laatua ja esteettisyyttä sekä kestävyyttä ja ekologisuutta. Uutuustuotteen tulee myös olla muotoilultaan uusi ja yleisilmeeltään raikas. Kokonaisarvioinnissa huomioidaan tuotteen käytännöllisyys ja mahdollisuudet hyvään kaupalliseen menestykseen. Raati totesi Nauhapirran täyttävän kaikki kriteerit."
Tässä yhdistyy upeasti perinne ja moderni, käytännöllinen ja koristeellinen. 
Juuri ne ominaisuudet joista pidän. Ihana lahja! :)

4 kommenttia:

 1. Onnittelut! Onpa kiva lahja. Tuollaisen taidan hankkia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria: Kiitos! Tämä oli täydellinen yllätys ja ihana sellainen.

   Poista
 2. Paljon onnea! Todella kaunis kapine. Minäkin pidän esineistä ja asioista, joissa perinne kohtaa nykyajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiolii: Kiitos paljon. Pitäisipä ottaa useammin selvää nykyajan kotimaisista muotoilijoista ja suunnittelijoista. Jotenkin sitä on jumahtanut kirpparikierroksilla etsimään aina vain vanhaa ja ajatonta, mutta Suomessa on varmasti paljon upeita nykysuunnittelijoita, joilta löytäisi iloisia yllätyksiä.

   Poista