lauantai 13. kesäkuuta 2015

Kuokkalan kartano

Tykkään kierrättää Jyväskylään saapuvia ystäviä ja sukulaisia kahviloissa. Tällä kertaa kuitenkin tuntui, että kaikki kivat kahvilat oli jo testattu: Muisto, Wilhelmiina, De Café, Papu, Mummin Pullapuoti, Miriam's, Cafe Voca, Elonen, Naissaaren Kahvihuone, Teeleidi. Sitten muistin Kuokkalan kartanon. En ole koko Jyväskylässä asumiseni aikana käynyt kyseisessä paikassa (mielessä on ollut), joten nyt kun oli mahdollisuus autokyytiin ehdotin, että hurauttaisimme sinne kahville. Kartanoon on keskustasta noin 5 kilometriä, joten sen matkan hurauttaa kyllä nopeasti pyörälläkin. Bussilla numero 15 (lähtee pysäkiltä 6) pääsee melko lähelle kartanoa, kun jää pois Sulkulantien pysäkillä. Tästä on matkaa kartanolle vielä non 250 metriä.
Kuokkalan kartanon rakennutti kauppaneuvos Julius Johnson ja arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1904. Kartanon arkkitehtuuri yhdistelee kansallisromanttisia ja klassismin piirteitä.
Johnsonin perikunta myi kartanon Jyväskylän maalaiskunnalle vuonna 1946. Rakennus on toiminut sen jälkeen mm. synnytyslaitoksena, tutkimuslaitoksena, puisto-osastona ja bändien treeni"kämppänä". Kartano sai uuden elämän vuonna 1998, kun Kauko Sorjosen säätiö pelasti rapistuneen kulttuurikohteen. Rakennus kunnostettiin, entisöitiin ja sisustettiin alkuperäisen tyylin mukaisesti. Nykyisin alakerrassa sijaitsee kahvila ja yläkertaan on koottu näyttely säätiön taidekokoelmista. Pihan puutarhasta on myös löydettävissä erilaisia veistoksia. 
Hannes Autere: Ikuinen liekki. Valu: Erkki Liukkonen.
Niole Kasperavicute: Kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen muotokuva, 2003.
Hannes Autereen huone ja Eliel Saarisen Loja-pöytäryhmä.
Alakerran kahvilan salit toimivat myös näyttelytiloina. Huoneet on nimetty taiteilijoiden mukaan ja kaikissa on erilainen sisustus. Uskokaa tai älkää, noissa upeissa Eliel Saarisen suunnittelemissa tuoleissa saa ihan oikeasti istua!
Hannes Autere: Madonna ja lapsi, 1941.
Jonas Heiskan huone ja Eliel Saarisen intarsia-sohvaryhmä.
Urho Lehtisen huone ja Eliel Saarisen Hannes-pöytäryhmä.
Urho Lehtisen huoneessa on myös Jussi Mäntysen Joutsenet vuodelta 1955. Kyseiset linnut voi nähdä suuremmassa koossa Puolalanmäellä, Turun taidemuseon vieressä.
Wilho Sjöström: Kylpijä, 1912. Tämä maalaus toi myös mieleen Turun taidemuseon ja menneen Ellen Thesleffin näyttelyn.
Yksityiskohta Wilho Sjöströmin maalauksesta Kylpijä.
Ellen Favorinin huone ja Eliel Saarisen Cranbrookin pöytäryhmä.
Kahvittelimme Ellen Favorinin huoneessa ja Eliel Saarisen Hvitträskin valkoisessa pöytäryhmässä.
Kahvihuoneen saa valita itse ja tarjoilut tuodaan pöytään.
Eva Ryynänen: Matti ja Liisa, 1989.
Yläkerran kokoelmanäyttelyyn voi lunastaa viiden euron sisäänpääsyn kahvilan kassalta. Normaalisti yläkerran saleissa on kuvauskielto, mutta sain erityisluvalla kuvata teille pieniä maistiaisia. Aulassa tulijat vastaanotti Eva Ryynäsen Matti ja Liisa. Ryynäsen ateljeekodissa vierailin syksyllä 2014, jonka vuoksi osasin tunnistaa taiteilijan jo ennen teoslapun lukemista.
Wivi Lönnin sali.  Taustalla Emil Wikströmin vuonna 1912 tekemä muotokuva Julius Johnsonista. Keski-Suomen museon kokoelmat.
Wivi Lönnin sali. Alfred Ketola: Sigrid Säthrenin muotokuva.
Frederik Ahlstedtin huone.
Carl Bengtsin huone.
Akseli Gallen-Kallelan huone.
Akseli Gallen-Kallela: Kovalan pihapiiri Korpilahdella.
Hugo Simberg: Maisema Korpilahdelta, 1917.
Matti Särkkä: Elli Särkän muotokuva.
Helene Schjerfbeck: Lyijykynäharjoitelma 2.
Enpä muista ihan hetkeen tällaista kahvihetkeä viettäneeni. Todella mukavaa palvelua, kuumaa kahvia ja maukasta marjapiirakkaa. Ja mikä parasta, taidetta joka puolella. Taidan tehdä tänne kesän aikana pari muutakin visiittiä. Ajankohtaisia tapahtumatietoja kannattaa kurkata Facebookista, sillä Kuokkalan kartanossa järjestetään esimerkiksi musiikki- ja luentotilaisuuksia sekä näyttelyopastuksia.
Kuokkalan kartano on avoinna ti-pe 10-17 ja la-su 12-17 

12 kommenttia:

 1. Näyttääpä upealta ja mielenkiintoiselta paikalta! Suurkiitos sinulle taas menovinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutsi. Oleppa hyvä. :) Kyllähän näitä kahviloita ja muita vierailukohteita löytyy, kun alkaa etsiä ja muistella kuulemaansa.

   Poista
 2. Kappas, enpä tiennyt tuollaisen olemassaolosta ollenkaan, vaikka olenkin jo seitsemän vuotta Jyväskylässä asunut! Pitää ehdottomasti tehdä nyt kesällä tuonne pieni pyöräretki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ave: Suosittelen erittäin lämpimästi. Näin kesällä varsinkin voi ihastella paikkaa sekä sisältä että ulkoa puutarhoineen päivineen.

   Poista
 3. No tuollahan pitäisi päästä käymään! Näyttäis ihan "kivalta".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari: Seuraavalla Jyväskylän visiitillä kohde listaan. ;)

   Poista
 4. Kahvit ihan arvoisessa ympäristössä!

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti kuulitte Kartanon kummituksesta ? Vieläkin tulee kylmät väreet, kun muistin kertomuksen... t: Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina: Ei kuultu! Ehkä onneksi, niin pysyy paikka mielikuvissa mukavana. Eihän kummituksia ole olemassa... ;)

   Poista
 6. Kuokkalan kartano on ihana paikka. Kiitos Sorjoselle, joka sen on kunnostuttanut ja taiteella täyttänyt! Kiva, että oli saanut ottaa nähtäväksemme näitä kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset tosiaan Sorjoselle kulttuurityöstä kaiken kaikkiaan. Kuokkalan kartano on ihana paikka. :)

   Poista