keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Unelmien museo

Turun museokeskuksella on meneillään Unelmien museo -hanke, jossa kysellään kaupunkilaisilta toiveita, ideoita ja mielipiteitä museotoiminnan kehittämiseen. Taustalla on pitkäaikainen suunnitelma saada Turkuun uusi historian museo.Videolla nousivat esiin mm.:

"Sellanen vähän nuorekkaampi paikka kuin mitä nuo kaikki muut museot on."
 • Laittoi oikeasti miettimään, että milloin kyseinen henkilö on viimeksi käynyt museossa. Esimerkiksi Turussa vierailemani AboaVetus&ArsNova oli varsin nuorekas ja monipuolinen. Ja kahvilakin on! Jossa näytti viihtyvän kaikenikäiset.
Kuva täältä.
"Museosta on tullu ehkä vähän liian vanhanaikainen. Nuoret ihmiset ainaki oudoksuu sitä."
 • Pitäisikö museoiden markkinointia tosiaan tehostaa? "Museosta on TULLU vanhanaikainen"?!? Minusta se ON OLLU vanhanaikainen.
"Se on hyvän museon merkki, että se kiinnostaa kaikenikäisiä. Kaikki ovat siellä yhtä aikaa, että näyttelyt ovat tarpeeksi monipuolisia."
 • Kyllä, samaa mieltä. Tämä on varmasti jokaisen museon tavoite.
"Hyvin organisoitu, helppo mennä, helppo liikkua. Sijaitsee hyvässä paikassa."
 •  Unelmieni museo olisi paitsi esteetön, se sijaitsisi kauniilla paikalla esim. järven rannalla.
"Siellä olisi kahvila ja taustamusiikkia."
 • Kahvila tuntuu olevan suomalaisille tärkeä. Toisaalta se on ihan perusteltua, että kauempaa matkaavat voivat museokäynnillä tankata välipalaa ennen siirtymistä seuraavaan kohteeseen. Musiikista en ole vielä täysin varma, että haluaisinko sitä kahvilan yhteyteen. Riippuu tosin siitä kuinka kahvila ja näyttelytila ovat sijoitettu suhteessa toisiinsa. Ja millaista musiikki on. 
"Viheralue niin kuin talvipuutarha. Ja taitelija! Mikä maalaa. Näkis miten taulut syntyy."
 • Kyllä! Luonto ja museo on aina hyvä, rentouttava ja rauhallinen yhdistelmä. Unelmien museossani voisi yhdistyä Givernyn kaltainen Monet'n puutarha, kenties taiteilijaresidenssi ja historia. Solisevaa vettä täytyisi myös olla.
Kuva täältä.
"Sais koskee ja mennä sisään. Ei vain minun edessä vaan minun ympärillä."
 • Kannatetaan! Tila, jossa aikuinenkin voi tuntea olevansa lapsi tai pienikokoinen. Mittakaavan suurentaminen. Toisaalta hyvin suunniteltu ulkopuutarhakin voi tuoda tällaisen kokonaisvaltaisen "mennä sisään" elämyksen.
Kuva täältä.
"Lasten kanssa tehtäis paljon."
 • Minusta suurimmassa osassa museoista tehdään jo lasten kanssa paljon. *Kop, kop* vanhemmat, ottakaahan selvää museoiden tapahtumakalentereista.
"Vanhan musiikin museo. Kyllä, sellainen on unelmamuseo."
"Sellainen museo, joka kertoisi tuosta 50-, 60-70-luvusta."
 • Ihmiset! Käykää kulttuurihistoriallisissa museoissa! Tuota aikakautta esitellään monessa museossa ja monessa muodossa.
"Turkuun ja Suomeen tarvittaisiin Kakolan tiloihin oikein kunnollinen, asianmukainen vankilamuseo."
 • Kyllä! Joko mennään? Itse vierailisin erittäin mielelläni. Pala paitsi Turun, myös koko Suomen vankilahistoriaa. Hämeenlinnasta löytyy ainakin Vankilamuseo, mutta ei näitä liikaa liene?
Kuva täältä.
Jos saisit valita mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, millainen olisi sinun unelmiesi museo?

Sivusin aihetta aiemmin mm. kevään 2014 museologian seminaarin yhteydessä.
Kaikki kuvat ovat Balilla sijaitsevasta Dream Museum Zone 3D-taidemuseosta.

2 kommenttia:

 1. Yritän kovasti keksiä mikä olisi minun toiveeni tai kehittämisideani. En kuitenkaan keksi mitään, koska tuntuu että Suomessa on kovin monipuolinen museotarjonta jo nyt. Meillä käydään museoissa lasten kanssa myös. Erittäin suosittu kohde on Mäntän kuvataideviikot. Aboa vetus & Ars Nova Turussa onkin hyvä esimerkki nykyaikaisesta kaiken ikäisiä kiinnostavasta museosta. Joskus käytiin Suomen käsityön museossa ja olin yllättynyt kun lasten mielestä parasta siellä oli se alakerran perusnäyttely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutsi: No niin minustakin Suomessa on monipuolinen museotarjonta ja paljon on vuosien aikana kehitetty ja kehitetään edelleen. Hauska kuulla että lapset kulkevat museoissa mukana. :) Minäkin olen kuullut että siitä kässämuseon alakerran perusnäyttelystä tykätään ja onhan siellä kaikkea: saa haistella, maistella, kuunnella kokeilla ja etsiä. Ja se historian pikkuhousurivistö herättää kuulema aina hilpeyttä. ;) Kehitys on kulkenut eteenpäin, mutta housuista sen kun on kangas vähentynyt.

   Poista