sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Valon kaupunki

Valon kaupunki täytti jälleen pimenevän kaupungin kadut ihmisistä. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2003 alkaen ja tarkoituksena on tuoda esille pysyviä valaistuskohteita, niin uusia kuin jo olemassa olevia, joita on Jyväskylässä jo lähes 100 kappaletta. Tämän lisäksi Valon kaupunkiin luodaan väliaikaisia (valo)taideteoksia. Tapahtuma on syksyisin minulle se rajapyykki, jolla hyväksyn sen tosiasian, että pimeää on ja vielä pimeämpää on tulossa. Miksei sitä juhlistaisi näyttävästi? Late Nights -tapahtumassa sivuttiin valoa, mutta nyt saatte kuvakimaran varsinaisen valotapahtuman kohteista.
Jyväskylän ammattiopiston 1. vuoden artesaaniopiskelijat olivat luoneet Tourujoen varrelle Fantasialintu-ympäristötaideteosia.
Pupuhuhdassa kaksi kerrostaloa olivat osa kuvataiteilijoiden Anne Salmelan ja Anna Turusen Valolinna-nimistä taideteosta.
Kuvanveistäjä Samuli Alosen Valon lähettiläs Matkakeskuksella.
Oikeus- ja poliisitalon seinälle heijastuu Harald Karstenin tuulimobile Maan ja taivaan välillä, 2000.
Oikeustalon seinään projisoitiin videoteoksia Valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta. Marja Helander: Trambo, 2014, kesto 3:22.
David Muth: Christmas Piece, 2011, kesto 3:58.
Ravintola Huviretken porttikäytävässä hohti sinisenä kuvanveistäjä Kari Alosen Energianlähde.
Kirkkopuistossa Jonna Jantusen SuperBOW.
Kirkkopuiston kioskikahvilassa pyöri viiden valokuvataiteilijan Kangas-niminen valokuvateos. Mikko Auerniitty, Jussi Jäppinen, Kapa, Jyrki Markkanen ja Rune Snellman dokumentoivat Kankaan tehdasalueen muutosta kolmen vuoden ajan. Esillä oleva teos yhdistää heidän valokuviaan vanhoihin arkistokuviin tehdasalueelta.
Merja Puustinen ja Andy West: Päivästä päivään. Kuolemansyntien keskellä hehkuva sydän kärsi Valio-myrskystä, mutta se saatiin onneksi korjattua ja takaisin paikalleen.
Runoilija Suvi Vallin tekstin saattoi lukea Yläkaupungilla Kauppakatu 2:n seinästä.
Ei tuolla pimeässä kävely harmita yhtään niin paljon näiden teosten keskellä.

4 kommenttia:

 1. Olipas mukavaa, että pääsin osallistumaan blogisi kautta JKL:N valoisaan tapahtumaan ! Itse nimittäin vietin perjantai-illan kaupungin kupeessa ilman sähköä koiran kera. Tuuli vei sähköt 12 tunniksi. Ilta sujui kynttilöitä polttaen ja taskulampun valossa lukien - ei ollut edes tylsää, vaikka oli koiran kanssa kahden kotona; muu perhe oli omissa menoissaan. Keskimmäinen tytär JKL:ssä Valon kaupunki -tapahtumassa; kovasti oli tyytyväinen tämänkin vuoden tarjontaan.

  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle ja ILOA opintoihin ! t: Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina: Myrskyvaurioita on saanut kyllä kuulla sieltä sun täältä, etenkin sähkökatkoja. Mutta varsin tunnelmallisesti olet ilmeisesti saanut iltasi kulumaan, karvaisen ystävän ja kynttilöiden kera. :)

   Paljon oli tosiaan tapahtumaa Valon kaupungissa eikä millään etinyt ihan kaikkialle.
   Terkkuja tyttärelle, minustakin tarjonta oli onnistunut! :)

   Kiitos, nyt jaksaa taas uudella energialla uuteen viikkoon.

   Poista
 2. Voi, miten hienoja. Pikkukaupungissa kaipaa juuri tällaisia juttuja. Paitsi, ei kai se kaupungin koosta ole kiinni, toimijoista ennemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari: Eihän se tosiaan kaupungin koosta ole kiinni. Ehkäpä tämä innoittaa muitakin paikkakuntia ottamaan vinkistä vaarin. Käsityö/ammattikoulut voisivat linkittää kurssityönsä osaksi ympäristötaidetta ja uskon ettei tämä ajatus ole täysin vieras. Täällä Valon kaupunki tapahtumaan oli saatu jopa paikallisliikenne mukaan yhdeksi toimijaksi ja tapahtuman ajan bussiliikenne oli ilmaista kaupunkialueella klo 18-24.

   Poista