perjantai 2. lokakuuta 2015

Kurkkaa kotiin

Viime lauantaina oli jälleen vähän erilainen iltapäivä, sillä JVA kutsui JKL-bloggaajia tutustumaan uudenlaiseen vuokra-asumiseen. Minulla ei henkilökohtaisesti ole minkäänlaista kosketuspohjaa minkään kaupungin vuokra-asuntoihin, sillä olen vain sattumalta aina asunut yksityisiltä henkilöiltä vuokratuissa asunnoissa. 
Kypärätie 27 A.
Kurkkaa kotiin -tapahtuma on toteutettu yhteistyössä improvisaatioteatteri JOO!:n, Viherlandian, SPR:n ja Kodin Ykkösen kanssa. Meillä oli siis mahdollisuus tutustua kahteen JVA:n vuokra-asuntoon: 1940-luvulla rakennettuun pienkerrostaloon sekä vastavalmistuneeseen 12-kerroksisen talon ylimmän kerroksen asuntoon. Sisustukset oli toteuttanut Heidi Lehto, joka tunnetaan myös Sisustuskärpäsenä.
Joo! -teatteri oli järjestänyt asuntoihin asukkaat ja vaikka tiesin heidät näyttelijöiksi, oli aluksi hieman jännittynyt tunnelma. Kyllähän se nyt vähän ahdistaa mennä kurkistelemaan toisten koteihin, jos asukkaat ovat itse paikalla...
Rauha Varma vaihtaa kuulumisia ystävättärensä kanssa.
Ensimmäisessä kohteessa Kypärätiellä soitimme ovikelloa ja oven avasi vanhempi rouva Rauha Varma. Hän oli jäänyt leskeksi, joten koti oli sisustettu naisellisen mummolahenkisesti modernilla twistillä. Rauha ei suostunut paljastamaan käykö asunnossa miesvieraita, mutta hymystä päätellen jotain sutinaa taisi olla.

Vaikka asunto sijaitsi ensimmäisessä kerroksessa maisemat olivat rauhalliset (Rauhamaiset?). Jotenkin tuo luonnon välitön läsnäolo ikkunan takana sopi juuri tähän asuntoon. Samanlaista koivikkoa ja mattotelinettä voisin kuvitella samaan aikaan rakennettujen rintamamiestalojen pihamaille.
Rauha ystävineen lähti illanviettoon ja vaihtoi vaaleanpunaiset Reinot korkeampiin korkoihin. Ihan kokonaan hän ei kuitenkaan tossuista voinut luopua, sillä teatterissa saattaisi tulla kylmä. Niinpä Reinot sujahtivat mukaan olkalaukkuun.
Letkutie 1 A.
Asuntokierros jatkui elokuussa 2015 Letkutielle valmistuneen talon huipulle. Soitimme jälleen ovikelloa ja oven avasi opiskelijapariskunta Alku ja Unelma. Tunnelma oli totaalisen toisenlainen kuin Kypärätiellä. Täällä oli voimakkaita tehostevärejä, rouheaa betoniharkkoa ja kekseliäitä ripustusratkaisuja. Värejä rauhoitettiin harmaan ja mustan kontrastilla, samalla kun raskas betoni sai kaverikseen valoa heijastavaa lasipintaa.
Unelma ja Alku.
Ylimmässä kerroksessa ei ollut huolta ikkunan takaa tuijottelevista naapureista tai ohikulkijoista. Kattojen yllä sai nauttia parvekkeen tuomasta lisähuoneesta täydessä rauhassa.
Sisustusinspiraatoiden lomassa saimme kuulla myös JVA:n Pisteet kotiin -asukasetujärjestelmästä, joka on otettu käyttöön vuonna 2009. Tämä tarkoittaa siis sitä, että JVA palkitsee asukkaitaan pitkäaikaisesta asumisesta ja asukasaktiivisuudesta. Pisteitä kertyy, kun maksaa vuokran ajallaan ja osallistuu esimerkiksi asukastoimikunnan toimintaan. Kerätyillä pisteillä on mahdollista hankkia asumisen tasoa kohottavia hyödykkeitä, kuten tehdä esimerkiksi omatoimista tai JVA:n tarjoamaa pintaremonttia, vaihtaa laminaattilattiaa, lattialistoja, kaappien ovia, wc:n tai kylpyhuoneen allaskaappeja, verhoilla huonekaluja, hankkia sälekaihtimet, keraamisen lieden tai hyödyntää siivouspalveluja. Käsi ylös kuka tiesi tällaisesta vuokra-asumistoiminnasta? En minä ainakaan... 
Affettati Misti = Salamia, parmankinkkua, paahdettua San Marzano -tomaattia, oliivia, artisokkaa ja hillottua viikunaa.
Iltapäivän päätteeksi pääsimme illallistamaan Trattoria Aukiolle Lutakkoon ja nauttimaan Menù della Casasta.
Trota = Paistettua taimenta, rapurisottoa ja kasviksia.
Brûlée Frangelico = Pähkinäinen crème brûlée.
Mukana tapahtumassa olivat: Ave Katriina, Hannamaria, Murulit, Tunne tilat, Valkoisen vuoren rinteillä sekä Ideavuosta Lari Kemiläinen.

Kaikille avoimiin Kurkkaa kotiin -tapahtumiin pääsee osallistumaan:

Sunnuntaina 4.10. klo 12-13.30 Kypärätie 27 A
Sunnuntaina 4.10. klo 14-15.30 Letkutie 1 A

Sunnuntaina 11.10 klo 12-13.30 Kypärätie 27 A
Sunnuntaina 11.10. klo 14-16.30 Letkutie 1 A

Kierrätys- ja kirppisintoilijana omaksi lempparikseni nousi Rauhan koti Kypärätiellä. 
Kiitos JVA ja blogikollegat kivasta päivästä!

4 kommenttia:

 1. Voi miten hauska tapahtuma! Minä tykkää kurkkailla koteihin ja siksi tuo Loviisan Vanhat Talot tapahtuma on ollut ihan huippuihana. Asuntomessuillakin olen kerran käynyt. Mutta tämä oli ihan omanlaisensa juttu. Ja ruoatkin vielä niin herkullisen näköisiä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar: Tämä oli kyllä ihanan erilainen yhdistelmä teatteria ja vuokra-asuntoesittelyä.
   Hmm, onko niissä Loviisan Vanhoissa Taloissakin asukkaat mukana? Miksi se tuntuu minulle jotenkin niin vaikealta mennä toisten koteihin kurkkimaan jos asukkaat ovat itse paikalla? Ehkä siinä tuntee itsensä jotenkin tunkeilijaksi... Vaikka tässäkin tapauksessa asukkaat ottivat iloisesti vastaan ja vastailivat kysymyksiin.

   Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen juttu ja hienot kuvat!

   Poista
  3. Heidi: Kiitos. Näissä bloggaajatapahtumissa on myös se kiva puoli, että kaikki kuvaavat yhtä intensiivisesti, joten kenenkään ei tarvitse tuhahdella sitä kameroiden ja kuvien määrää. ;)

   Poista