lauantai 9. tammikuuta 2016

Ruumispaarien arvoitus

Petäjäveden vanhan kirkon yhdyskäytävässä seisovat kahdet ruumispaarit. Toiset ovat mustat ja toiset on maalattu ruskeiksi. Näissä ruskeissa on pyramidin muotoiset nupit. Kirkkojärjestykset vuosina 1673 ja 1689 määräsivät, että jokaisessa seurakunnassa tuli olla kahdet ruumispaarit. Toiset oli tarkoitettu aikuisten ja toiset lasten hautaukseen. Tämän lisäksi tuli hankkia paarivaate, jonka käyttö oli maksullinen.
Aiemmin kerroin, kuinka tärkeää inventoidessa on tutkia esineet joka puolelta, mutta aina ei kuitenkaan pääse haluttuun lopputulokseen. Näin kävi esimerkiksi ruumispaarien kohdalla. Ruskeiden paarien alapinnalta löytyi maalattu teksti "Heleena Sarava 1867", mutta valitettavasti vihjeen selvittäminen jäi ajankäytöllisistä syistä tekemättä. Kuka oli Heleena Sarava? Miksi ruumispaarien alapuolelle on maalattu hänen nimensä?
Nämä ovat niitä harmituksen hetkiä, jotka pitää hyväksyä. Kaikkea ei ehdi tekemään ja tutkimaan vaikka kuinka haluaisi. Kuvat ja kokoelmatietokanta auttavat kuitenkin paitsi seurakuntaa myös tutkijoita tarttumaan esineiden tarinoiden etsimiseen. Kenties tämän naisen tarina joskus selviää.

7 kommenttia:

  1. Ensimmäinen kerta, kun edes kuulen että kirkossa on ollut ruumispaarit. Kiitos Hurmioitunut! Toivottavasti Heleenan arvoitus selviää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kenkä: Vaikka keskeneräiset jutut jäävät tietyllä tavalla kaihertamaan, on siinä myös oma mysteerinsä.

      Poista
  2. Minä törmäsin ruumispaareihin viime heinäkuun kirkkovaelluksella Sastamalan Pyhän Marian kirkossa. Niihin oli kirjoitettu aika mieleenpainuva slogan: "Tänä pänä minä, huomena sinä hautan kanetan 1834"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikko: Vau! Onpa ollut vaikuttava teksti! :o Noinhan se on. Koskaan ei tiedä omien päiviensä mittaa. Hmm, nyt kun sanoit, voi olla että minäkin olen nähnyt kyseiset ruumispaarit tuossa Sastamalan kirkossa kesällä 2014, mutta en muistanut tekstiä.

      Poista
    2. Teksti on käännös latinalaisesta lauseesta "hodie mihi, cras tibi".

      Poista
  3. Mielenkiintoista. Nuo paarit on harvinaisuus ja tosi vanhat. Ruotsissa ei ole kovinkaan monet puiset paarit enää jäljellä, sillä puiset paaarit usein poltettiin kun alettiin valmistamaan raudasta paareja, joihin sitten myöhemmin laitettiin pyörät alle.
    Yhdet vanhat puiset paarit löytyy Visbyn tuomikirkon vintiltä. Ne ovat vuodelta 1613 ja niissä on latinankielinen sanonta "vermes salvete". Sieltä löytyy myös ruumissänky, laatikkomainen paari, joissa on korkeat reunat ja jopa kansi.

    Nyt on suunnitteilla perustaa kirkkomuseo sinne vintille. Saa sitten nähdä saadaanko siihen lupa turvallisuus syistä. Suomalainen arkkitehti Vilhelm Helander on piirtänyt museotiloille piirustuksetkin jo valmiiksi. Gotlannin saarella on noin sata kirkkoa, jotka kaikki kuuluvat Ruotsin kirkkohistorian kalleimpiin aarteisiin.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna: Vau! Kirkkomuseoprojekti kuulostaa hienolta! Tästä en tiennytkään, pitääkin välillä seurata tilannetta josko mediasta jotain kuuluu/näkyy.
      Niillä paareilla onkin sitten jo huimasti ikää! Näiden Petäjäveden paarien tarkkaa ikää en osaa sanoa,enkä ehtinyt tutkia kirkon arkistoja asian tiimoilta.

      Poista