lauantai 24. syyskuuta 2016

Veden valossa

Kaspar Ruoff: Riite, Nilsiä, 2010; Pirstaleet, Kuopio, 2010; Aallokko, Petäjävesi, 2013.
Jos olisin valokuvataiteilija, haluaisin kenties olla Kaspar Ruoff. Galleria Ratamossa ollut Veden valossa sisälsi paljon sellaisia kuvia, joita itsekin tahtoisin ikuistaa.  Maalauksellisia, abstrakteja hetkiä luonnosta, joissa pääosaan nousevat väri ja heijastukset. Kuvissa ei ole mitään keinotekoista, sillä kuvat on luotu juuri oikeilla hetkillä, odottamisen ja etsimisen myötä tai pitkillä valotusajoilla.
Kaspar Ruoff: Riite, Nilsiä, 2010.
Kaspar Ruoff: yksityiskohta valokuvasta Riite.
Sveitsiläis-suomalaisen Kaspar Ruoffin (s.1974) näyttelyssä maailmaa katsotaan peilikuvien kautta veden pintaheijastumista. Hän asuu ja työskentelee Bruggissa, Sveitsissä, mutta viettää pidempiä aikoja myös Suomessa, jossa monet teoksista syntyvät. Esimerkiksi Nilsiä ja Petäjävesi ovat tulleet itsellenikin tutuiksi.
Kaspar Ruoff: Rantakivi, Kuopio, 2012; Järviruoko, Nilsiä, 2009.
Kaspar Ruoff: Iltapilvet, Petäjävesi, 2014.
Kuvista on rajattu pois rannat ja horisontit, joilloin katsetta ärsytetään. Abstraktin ja esittävän rajamailla kulkevat kuvat näyttävät jotain tuttua, mutta paljastamatta kuitenkaan kokonaisuutta. Parhainta antia olivat mielestäni kolmiulotteiset teokset, joissa oli elementtejä sekä veden pinnan yläpuolelta, veden pintaheijastumista että veden pinnan alapuolella olevista maailmoista. Ei rantoja tai horisontteja, mutta upean mystinen kolmiulotteisuus.
Kaspar Ruoff: Siniset aallot, Petäjävesi, 2013; Kahdeksasta kahdeksaan, Petäjävesi 2./3. elokuuta 2011.
Kaspar Ruoff: yksityiskohta valokuvasarjasta Kahdeksasta kahdeksaan.
Haastavin katseelle oli Kahdeksasta kahdeksaan. Vaikka teossarja oli värimaailmaltaan mitä kaunein, tämä näytti pikemminkin Goethen väriympyrältä kuin luonnolta. Veden pintaa niissä kuitenkin oli. Vuorokauden eri aikoina. Kahdeksasta kahdeksaan.

Rauhoittava galleriakierros. 
Näyttely ehti valitettavasti päättyä 18.9.

4 kommenttia:

 1. Upeita otoksia ja noista kelpuuttaisin kotimme seinällekin useimmat :) Kiitos tästä taidekauneudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Pidän erityisesti noista väreistä. Olen myös dokumentaarisen valokuvauksen ystävä, mutta näissä taidekuvissa tykkään heijastuksilla leikkimisestä. Jorma Puranen on kuvannut esimerkiksi taideteosten pinnalle tulevia heijastuksia ja Ola Kolehmainen kuvaa värejä ja ikkunalasiheijastuksia.

   Poista
 2. Erittäin kaunista!

  Muuten, nyt on Wäinö Aaltosen museossa Turussa näyttely, joka Sinun pitäisi nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen bongannut mainoksia Taide,uskonto,valta -näyttelystä ja miettinyt ihan samaa. Harmi vain, että näyttely kestää vain joulukuun alkupuolelle saakka. Voi tulla tiukkaa irrottaa muun reissaamisen ohessa aikaa Turulle... :/ Katsotaan.

   Poista