torstai 29. syyskuuta 2016

Valon kaupunki 2016

Jyväskylässä pimenevien syysiltojen odotetuin tapahtuma on ollut vuodesta 2005 järjestetty Valon kaupunki. Minä olen osallistunut valon juhlintaan vuodesta 2010, ja joka vuosi on ollut yhtä jännittävää päästä näkemään erilaisia valoteoksia. Viime vuotta voi käydä kurkkaamassa vaikka täältä, mutta tapahtuman vaikuttavinta antia oli Maria Baric Companyn Ave Fenix-esitys. Tämä vuosi näytti mm. tältä:
Ukkometso. Toteuttajat: Suomen Jouluvalo Oy/Tomi Poikola ja taiteilija Jari Antila.
Yksityiskohta Kuusikko-valo-olotila -teoksesta. Taito Keski-Suomi ry, Taitokeskus Aivian opiskelijat ja Jyväskylän käsityökoulun oppilaat.
Yksityiskohta Pörriäiset ja Öttiäiset ympäristötaideteoksesta. Taito Keski-Suomi ry, Taitokeskus Aivian opiskelijat ja Jyväskylän käsityökoulun oppilaat.
Piruvie-valoteos. Teoksessa on käytetty kierrätysmateriaaleja, kuten vanhoja VHS-nauhoja. Toteutus: Sari Linna. Teos on saanut Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunnalta apurahan materiaalikustannuksiin.
Tapahtuman ehdoton vetonaula oli tänä vuonna australialaisen Amanda Pererin Intrude-teoskokonaisuus. Kirkkopuiston valtasi viisi yli 7-metristä pupua. Niin suloisia ja häikäiseviä kuin pitkäkorvat olivatkin, teoksen taustalla on myös surullinen puolensa. Parerin Intrude (tunkeutua) herättää pohtimaan vieraslajien merkitystä alkuperäiselle luonnolle. Euroopasta siirtyi laivojen mukana Australiaan 1800-luvun puolivälissä kaniineja, jotka lisääntyivät räjähdysmäisesti. Tämän seurauksena kanien tuhot ovat aiheuttaneet satojen miljoonien dollarien vuotuiset vahingot Australian maatalouselinkeinolle.
Amanda Parer: Intrude-valoteos.
Teoskokonaisuuden ei ole kuitenkaan tarkoitus olla liian vakava. Taiteilija haluaa, että katsojat voivat kokea itsensä kuin Liisaksi Ihmemaassa. Pieneksi pupujen rinnalla.
Mites siellä, kävittekö katsomassa pupuja itse tai bongasitteko näitä sosiaalisesta mediasta?

6 kommenttia:

 1. Sielläpä olin minäkin (lauantai-iltana)! Käväise katsomassa blogistani, millaisia kuvia sain napatuksi Tourujoen varrelta ja kirkkopuistosta.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin olit vanginnut illan tunnelmaa monesta paikasta. :)

   Poista
 2. Vau mitä jättipupuja! Iltojen pimetessä nämä valojuhlat ovat kivoja ja tärkeitä. Odotan jo mm. Linnanmäen Valokarnevaalia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, olenkohan kuullut tuosta Linnanmäen Valokarnevaalista? Jos osallistut, otahan kuvia! :)

   Poista