torstai 13. lokakuuta 2016

Katutaiteesta kotitaiteeksi?

Suomalainen katutaide elää kukoistuskauttaan. Uutiset rummuttavat positiivisen vastaanoton ja lisääntyvien seinämaalausten puolesta otsikoilla: ”Suomalaiset haluavat taidetta arkeensa” ja ”Suomeen syntyi valtavia seinämaalauksia”. Sama noususuhdanne, arvostus ja kiinnostus heijastuvat myös Kuopiossa. Yksi suuri tekijä asennemuutokseen ja taiteenlajin esiintuomiseen on Katutaideyhdistys Urbaani ry, joka muistetaan muun muassa Haapaniemenkadun parkkihallin kuvittamisesta graffiteilla.
Valtavirta on siis hyväksynyt graffitit ja isokokoiset seinämaalaukset omakseen, jotta niillä syrjäytetään, tai ainakin väritetään, harmaata betoniviidakkoa. Harva on kuitenkaan valmis ottamaan katutaidetta kotiinsa. Valtavirrasta poiketen, Tarot ja Nightwish-yhtyeistä tuttu kuopiolainen muusikko Marco Hietala päätti tilata Urbaanilta itselleen seinämaalauksia.

Hietala tahtoi kotiinsa persoonallisuutta ja antoi Urbaanille ohjenuoraksi omia kiinnostuksenkohteitaan, kuten science fiction- ja steampunk-kirjallisuuden. Muuten taiteilijat saivat toteuttaa itseään vapaasti. Urbaanin taiteilijat tekivät omia nimettömiä luonnoksiaan, joista Hietala valitsi mieleisensä. Varsinaiset teokset Hietalan kotiin maalasivat lopulta Timo Kokko ja J. Salamaleija kesäkuussa 2016.
Kun Urbaanilta tuli kutsu käydä kurkkaamassa valmiita teoksia paikan päällä, ei siitä voinut kieltäytyä. Asetelma oli mielenkiintoinen: katutaidetta kodin seinillä? Tämä oli nähtävä. 
Täytyy sanoa, että ensivaikutelma oli melko mykistävä. Jos olohuoneen seinällä on korkeutta yli viisi metriä, valkoinen seinä oikein huutaa osakseen huomiota. Ja sitä se sai. Yläkerran lasitasanteelta olohuoneen puolelle luikerteleva olio oli komea ilmestys. Kirkkaanvihreä maalaus hehkui luonnonvalossa. Itse asiassa teos hehkuu kuulema myös pimeässä, sillä siihen on käytetty myös fluoresoivaa maalia.
Olohuoneen lisäksi seinämaalauksia on myös makuuhuoneessa ja keittiössä. Makuuhuoneen kohdalla edellisen asukkaan sisustusmaku ei kohdannut Hietalan ajatuksia kodikkaasta ympäristöstä, joten reliefimäinen ruusutapetti päätettiin ”sytyttää tuleen”. Myönnettäköön, että lopputulos on tosiaan enemmän asukkaansa näköinen kuin kuvailtu lähtötilanne…
Huoneiden lisäksi Hietalan akustiikkalevyt kuvitettiin tyyliin sopivalla kuvastolla:Harvalla meistä on kotonaan puhdasta viisimetristä seinäpintaa, mutta tämä on hyvä osoitus siitä, mihin katutaide pystyy taipumaan. Taiteilijoiden ja graffitimaalareiden ammattitaito on huikea, joka mahdollistaa taiteen tuomisen ulkoa sisälle ja ripustettavien teosten sijaan myös fyysisiksi seinäelementeiksi. Näyttävän kokonaisuuden rikkoo vain ajatus siitä, että tätä komeutta ei saa mahdollisessa muutossa mukaansa.
Voisitko kuvitella katutaidetta omaan kotiisi?

12 kommenttia:

 1. Isosisko ja miehensä ostivat Jussi TwoSevenin karhugraffitin pohjalta tehdyt kehystetyt spraymaalaukset (3 kpl) kotinsa seinälle. Todella ällistyttävän hieno kokonaisuus olohuoneen seinällä. Alkuperäisestä graffitista juttua täällä: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/284865-valtava-karhugraffiti-ihastuttaa-ohikulkijoita-virkamiehet-liian-pelottava

  VastaaPoista
 2. Upeaa, ilman muuta seinämaalauksia koteihin! Olen maalannut omaan kotiini seinämaalauksia useampaankin huoneeseen, ja pari ikkunamaalausta asiakkaalle. Tosin tyyliltään aika erilaista kuin urbaani katutaide. ;) Kuopion seudulla voisin toteuttaa näitä muuallekin, jokohan aika olisi otollinen, että ihmiset uskaltaisivat tilata kotiinsa pysyvää taidetta? http://mollamari.blogspot.fi/search/label/-sein%C3%A4maalaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan heitti kummaksi tuon linkin ääkköisneen. http://mollamari.blogspot.fi/search/label/mural

   Poista
  2. Mikäli taitoa riittää, sitähän tosiaan voisi itsekin maalata seinäpintoja vaikka minkä näköiseksi. Itseäni viehättää kuitenkin tässä tapauksessa juuri tuo taiteilijuuden hyödyntäminen. Itse kun en itseäni taiteilijaksi voi laskea. ;P

   Lisään sinunkin linkkisi aktivoituna: http://mollamari.blogspot.fi/search/label/mural
   Noissa Luonnottarissa näkyy voimakkaasti Alphonse Muchan inspiraatio. :)

   Poista
 3. Sanon nyt suoraan, että ei olisi minun juttu ollenkaan. En ikipäivänä haluaisi vihreää loistavaa oliota mihinkään kotiini. Mutta koti on jokaisen oma ja siellä täytyy saada olla asukkaansa näköistä. Olikohan Marcolla perhettä? Toivottavasti maku on yhtenevä miehen kanssa:D.

  ps. Olen myös nähnyt KAUNISTA katutaidetta. Sellaisen ottamisesta kotiin voisi tietysti keskustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta eihän tässä ollut tarkoitukseni tarjota oman kodin seinälle samanlaista teosta kuin Hietalan seinälle tehdyt teokset, vaan tiedustella ajatusta siitä, millaiselta tuntuisi seinään maalattu teos ripustettavan sijaan?
   Jokainenhan sitä määrittelee oman kotinsa sisustuksen ja taiteen. Minä tosin voisin kuvitella (johonkin hamaan tulevaisuuteen sijoittuvassa) televisiohuoneessa tms. tuon vihreän teoksen tapaisen maalauksen. K:n rinnalla on tullut mm. H.R. Gigerin taidetta tuijoteltua. Mutta esimerkiksi makuuhuoneeseen ottaisin jotain ihan päinvastaista, rauhallista, ehkä jotain kasvimaailmaa? Ajatuksilla on kiva leikkiä.

   Poista
 4. Tyttäreni paras ystävä on koulutettu suunnittelija, joka on suunitellut suomalaisille firmoillekin pakkauksia sun muuta. Hän saa nykyään usein tilauksia ympäri Ruotsia tulla maalaamaan seinämaalauksia, sisä- ja ulkoseinille, jopa yksi pankkikin halusi katumaalauksen konttorinsa ulkoseinälle.
  Olen toivonut saavani asunnon, jossa on katto korkealla. Sellaisen korkean ja tilavamman huoneen seinälle voisin ajatella tehdä tai teetättää seinämaalauksen tai ison seinävaatteen. Meillä on hieman korkeutta huoneissa mutta ei oikein tarpeeksi kuitenkaan. Taulujakin on jopa varaston seinillekin ripustettavaksi:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä katutaiteen innostus ja noste näkyy siis myös Ruotsissa. Hienoa! Toivon, että tämän(kin) inspiroimana harmaisiin betoniviidakoihin saadaan Suomessa maalattua taidetta entistä enemmän!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos :) Olen aina haaveillut kattomaalauksesta. En vielä ole onnistunut saamaan sellaista, mutta eiköhän sellainenkin päivä koita ;) Suunnitelmissa oli tehdä sellainen vessaan, jossa oli hyvin korkea huonekorkeus, mutta muutto tuli vastaan ennen kuin tuo projekti ehti toteutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattomaalaus! Siinäkin hyvä ajatus! Itse asiassa maalasin teininä niska vääränä oman huoneeni katon täyteen kultaisia tähtiä. Tuli kiva lopputulos, mutta nyt kun mainitsit, niin tuli visio sellaisesta Sikstuksen kappelin-tyylisestä överikatosta, jossa mittasuhteet vääristyvät.

   Poista
 6. Mielestäni on kiva kun talojen seinät saavat hienoja taideteoksia. Silloin kun luvan kanssa tehdään ne ilahduttaa koko naapurustoa eikä graffitin poistokaan uhkaa työtä. Meidänkin naapuruston harmaata betoniviidakkoa täällä Helsingissä voisi hieman piristää jonkunlaisella teoksella.

  VastaaPoista