lauantai 8. lokakuuta 2016

Työhuone

Esittelin kesällä työhuoneeni, jolloin muutin huonekalujen järjestystä käytännöllisempään järjestykseen. Kaipailin silloin myös mattoa huoneeni lattialle ja nyt se löytyi. Ostin tori.fistä virkatun maton, joka on vihdoin oikean kokoinen suhteessa tilaan. Se edellinen Ikean matto näytti lähinnä kynnysmatolta. Ja mikä parasta, matto näyttää nyt minulta. Ripaus sellaista retroa mummolafiilistä olematta kuitenkaan tunkkainen. Hillitty väri sopii mielestäni myös työhuoneen lattialle.
Olen tässä pikku hiljaa saanut haltuun myös kirjahyllyseinän. Nyt kirjat ovat sellaisessa järjestyksessä, että minä löydän sieltä kaiken tarvitsemani. Lajittelin ne teemoittain: Bysantti, ikonimaalaus, ikonitaide, ikonografia, teologia ja tutkimukset. Edeltäjäni suositteli, että tekisin ainakin yhden hyllyn ns. käsikirjahyllyksi, johon laitan kaikki sellaiset kirjat, joita tarvitsen usein. Sellainen muodostuikin nopeasti. Käytetyimpiä teoksia ovat metalli-ikoneista kertovat teokset ja etenkin saksalaiset hopealeimakirjat, tärkeimpänä Verzeichnis der Russischen Gold - und Silbermarken (Venäläisten kulta- ja hopealeimojen hakemisto). Tässä niistä seitsemän vuoden yläaste/lukioaikaisista saksankielen opinnoista on hyötyä. Vaikka täytyy myöntää, että muuten en tule kielen kanssa juurikaan toimeen. Kotimainen Ikonimaalari-julkaisu on myös tärkeä sarja, jota odotan aina innolla ilmestyväksi. Alan asiantuntijat tarttuvat joka numerossa mielenkiintoisiin aiheisiin.
Otamme vastaan erilaisia lahjoituksia tasaisin väliajoin kokoelmapolitiikkaamme nojautuen. Tämä ikoni kertoo sodasta ja siitä selviytymisestä. Kristuksen kasvot on viillelty, mutta ikoni selvisi. Lahjoittaja tahtoi antaa sille turvallisen säilytyspaikan museosta, jotta se säilyisi myös tuleville sukupolville.
Valamon konservointilaitoksen johtava konservaattori Antti Narmala piti tärkeän puheenvuoron, jossa hän puolustaa kulttuuriperinnön säilyttämisen ja vaurioiden ennaltaehkäisyn tärkeyttä. 
"Jos kulttuuriperintömme säilyttäminen tapahtuu tarvittaessa ja on vain suositeltavaa – kuten vuonna 2014 hyväksytyssä strategiassa todetaan niin meillä ei kauaa ole mitä säilyttää ja suojella. Myöskään Museoviraston rooli remonttien ja muutostöiden yhteydessä perustuu äärimmäisen harvoin vapaaehtoisuudelle. Sekä Museovirastoa että seurakuntia velvoittaa näissä asioissa laki."

En voisi olla enempää samaa mieltä Antin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kiva matto! Haluaisin niin tulla vilkuilemaan kirjahyllySEINÄÄsi! Olen ihan hulluna kirjahyllyjen tutkailemiseen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee joku päivä ottaa enemmän kuvia kirjoista, sinun mieliksi. ;)

      Poista