maanantai 31. lokakuuta 2016

Oma innostus jakoon

"Tiedeyliopiston kulmilta löytyy sekä luonnon että ihmisen tekemää taidetta. Karoliina Kurkinen (vas.) ja Henna Hietainen tapasivat Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella Savilahden rannalla. Taustalla Markku Viitasalon teos Lentoon." Kuva: Olli Herranen
Taiteentuntijan puolella Savon Sanomat otti yhteyttä, että haluaisivat haastatella minua ja Karoliinaa bloggaamisesta. Kun molemmille sopiva ajankohta löytyi, tapasimme toisemme Kuopion yliopiston kampuksella. Lopputuloksena syntyi juttu sekä painettuun versioon että verkkolehteen.
 Teksti: Helka Shecter. Kuva: Olli Herranen

 Savon Sanomien bloggaajat kirjoittavat siitä, mikä on heidän sydäntään lähellä. 

Oma innostus jakoon

Toinen on opiskelija, toinen käy työssä. Toinen luonnontieteilijä, toinen taidehistorioitsija. Molempia yhdistää kuitenkin intohimo omaan alaansa, ja se on tuonut heidät myös Savon Sanomien bloggaajiksi.
Taiteentuntija-blogia pitävä Henna Hietainen on päivätyössä ortodoksisessa kirkkomuseossa RIISAssa. Biolääketieteen opiskelija Karoliina Kurkisen blogi on nimeltään Nature Geek (Luontointoilija).
– Haluaisin blogikirjoituksillani rikkoa ennakkokäsityksiä siitä, että kuvataide on vaikeasti lähestyttävää, ja edistää avoimuutta taidetta kohtaan, Hietainen sanoo.
– Yritän kertoa luonnontieteellisestä tutkimuksesta kansantajuisesti. Usein tiede verhoutuu omaan sanahelinäänsä ja jää siksi etäiseksi, Kurkinen pohtii.
Hän kertoo saaneensa heti palautetta opiskelutoveriltaan.
– Kun kaverini kuuli blogi-ideastani, hän sanoi: Hyvä. Tiede kuuluu kaikille. Minusta se on hienosti sanottu.
Henna Hietaisella on samansuuntainen halu osoittaa, että taide voi kuulua tavallisten kansalaisten arkipäivään gallerioiden ulkopuolelle.
– Tästä hieno esimerkki on katutaideyhdistys Urbaani, joka toteutti upeasti Kuopion Haapaniemen pysäköintitalon seinämaalaukset. 

Kuvataiteista ja historiasta tykkäävä Hietainen yhdisti kiinnostuksen kohteensa taidehistoriaan, josta hän opiskeli maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa.
– Siellä puhuttiin, että Kuopion taiteellinen henki on melko köyhä, ja olin itse vähän samaa mieltä. Mutta paljon on tapahtunut kuudessa vuodessa. Esimerkiksi Ars Libera on voimissaan ja taidemuseossa on parastaikaa sen riveistä hieno näyttely. Taide alkaa olla nosteessa täälläkin, Hietainen arvioi.
Blogissaan Hietainen on postannut muun muassa VB-valokuvakeskuksen näyttelyistä ja lapsuuden taidekokemuksistaan. Hän kiertää näyttelyitä ja museoita lähinnä Kuopiossa ja Jyväskylässä.
– Haluan esitellä tavallisen kävijän silmin jonkin näyttelyn tai yhden tavan tulkita taideteosta.
Kiinnostus maalaamiseen ja piirtämiseen purkautuu nyt blogia varten itse otettujen valokuvien kautta.

Kurkinen on puolestaan aina tuntenut vetoa luonnontieteisiin, vaikka hänen suvussaan on musiikillista ja taiteellista lahjakkuutta, ja hän itsekin sekä soittaa kitaraa että laulaa. Hän aloitti biolääketieteen opiskelut Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2012. Ihmisen biologiaan keskittyvä oppiaine on uudistunut lääketieteen suuntaan.
– Aiemmin se oli biokemia, mutta nyt keskitytään yhä enemmän kokonaiseen ihmiseen, vaikka mukana on edelleen paljon kemiaa ja biologiaa.
Opiskelu on Kurkisesta mukavaa, mutta välillä hän malttaa pitää siitä taukoakin.
– Vuoden opiskelun jälkeen vietin 9 kuukautta Australiassa ja tein töitä ravintolassa ja farmilla. Viime syksynä olin vähän aikaa vaihdossa Amsterdamissa.
Omaan tahtiin opiskelusta huolimatta kandidaatin papereiden pitäisi olla ensi keväänä taskussa.

Savon Sanomien bloggaajat kirjoittavat yleensä omalle palstalleen kerran viikossa, jotkut useamminkin. Vaikka blogin kirjoittaminen vie aikaa ja vaatii taustatyötä, se myös antaa.
– Aloin kirjoittaa blogia kehittyäkseni kirjoittajana. Taito ilmaista vaikeatajuisetkin asiat selkeästi on tärkeää myös tutkijalle esimerkiksi rahoittajia lähestyttäessä. Samalla harjaantuu lukemaan usein vieraskielisiä tieteellisiä tekstejä, Kurkinen selvittää.
Hän on kirjoittanut niin jäätelöpäänsärystä ja avaruusmatkailusta kuin tulevaisuudentutkimuksesta ja luonnon lääkeaineista. Aiheita ei ole vaikea keksiä, päinvastoin:
– Niitä on varastossakin. Äskettäin tilasin kirjoja, joissa käsitellään neuroplastisuutta (aivojen mukautumiskykyä). Siitä kirjoitan varmasti tuonnempana.

Mitä bloggaajamme toivovat tulevaisuudelta?
– Oman alani kannalta toivon, että taiteesta ja kulttuurista ei enää leikattaisi. Itselleni toivon, että intohimoni taiteeseen ja siitä kertomiseen säilyisi, sanoo Henna Hietainen.
Karoliina Kurkisella toiveena tulevaisuudessa siintää tutkijan ura. Sitä ennen pitäisi päästä kaksivuotiseen neurotieteiden maisterikoulutukseen Helsinkiin.
– Mutta lupaan jatkaa bloggaamista sieltäkin, hän lupaa.
__________________________________________________________

Näiden lehtijuttujen lisäksi minut löytää nykyisin myös Instagramista: @hurmioitunut
Siellä halukkaat pääsevät hieman lähemmäs arjesta tehtyjä nostoja.

2 kommenttia: