lauantai 19. marraskuuta 2022

Taidetta ambulansseissa

Hämeenlinnan taidemuseo ja Kanta-Hämeen pelastuslaitos ovat toteuttaneet yhteistyössä Taidelanssi -projektin: 

"Ensihoitajien kanssa käydyissä keskusteluissa on pohdittu potilaiden kokemuksia ja asioita, jotka voisivat auttaa potilasta ensihoitotilanteessa. Esiin on noussut erityisesti keskusteluyhteyden ja kohtaamisen merkitys, ja taiteen tuominen ambulansseihin nähdään mahdollisena väylänä keskusteluyhteyden löytämiseen. Lisäksi taideteokset voivat auttaa ajatuksen viemisessä pois pelottavasta tilanteesta. Ensihoitajat ovat myös olleet suunnittelemassa teosten mahdollisia sijoittelupaikkoja ambulanssissa."
Maija Albrecht: Aihe, 2009.
Elin Danielson-Gambogi: Iltakävelyllä, 1900.
Hämeenlinnan taidemuseon henkilökunnasta koostuva työryhmä on valinnut 33 teosta pohjautuen ensihoitajien kanssa käytyihin keskusteluihin. Valittujen teosten joukosta on avattu julkinen äänestys. Voittajateokset tuodaan tarratoisintoina kaikkiin Kanta-Hämeen kuuteentoista ambulanssiin. Valinnassa on painotettu esimerkiksi Kanta-Hämeen maisemia kuvaavia teoksia, paikallisia taiteilijoita ja teoksista välittyvää levollista tunnelmaa. Mukana on teoksia 1800-luvun lopulta nykypäiviin saakka.
Carl Gustaf Hellqvist: Tyttö kukkivalla niityllä, 1883.
Raimo Kanerva: Kukkapenkki, 1974.
Hjalmar Munsterhjelm: Maisema Tuuloksesta, 1900-luku. 
Yleisöäänestyksen kanssa samaan aikaan alueen pelastuslaitoksen ensihoitajat valitsevat suosikkinsa. Nämä kaksi erillistä äänestystä määrittävät lopulta ambulansseihin toteutettavat teokset.
Pertti Summa: Majakan valo, 1979.
Maija Isola: Keskustelu, 1988.
Berndt Lindholm: Ilta metsässä, 1892-93.
Juhani Linnovaara: Tervehdys Leonardolle, 1965.
Yksi teos on valittu jo työskentelyn aikana: Oskar Saxelinin Maisema Tuuloksesta, 1899. Se on noussut monien suosikiksi jo nyt, koska kyseessä on hämeenlinnalaissyntyisen taiteilijan maalaus paikallismaisemasta. Teos Maisema Tuuloksesta toteutetaan ambulanssiin pilottina vielä tämän vuoden puolella.
Matti Savolainen: Vanhaa Hämeenlinnaa, 1960.
Matti Savolainen: Asetelma (kukkia kannussa), 1944.
Julkinen äänestys on auki 18.–30.11.2022, ja osallistua voi sekä paikan päällä Hämeenlinnan taidemuseossa että verkossa. Valmiit Taidelanssit esitellään valtakunnallisena 112-päivänä 11.2.2023.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti