maanantai 6. heinäkuuta 2015

Elämyksiä

*Yhteistyössä Art Catering, M/S Musta Magia,  

Kesäkuun lopussa joukko jyväskyläläisiä bloggaajia kutsuttiin koolle Art Cateringin, M/S Mustan Magian, Liikuntakeskus Linean, Teatteri Eurooppa Neljän ja Laajiksen toimesta. Eri tahot halusivat paitsi esitellä omaa toimintaansa myös virittää yhteistyötä bloggaajien kanssa. Tämä oli itselleni ensimmäinen tapaaminen muiden bloggaajien kanssa, oma blogini kun ei normaalisti oikein istu sisustus-, lifestyle-, muoti- tai mammablogien joukkoon. Tällä kertaa uskaltauduin kuitenkin mukaan, koska kyseessä oli kulttuuria kesäteatterin muodossa ja Art Catering markkinoi itseään "Ruokataidetta rakkaudella" -sloganilla.

Sää ei valitettavasti ollut paras mahdollinen. Itse ehdin Magia-laivalle juuri ennen sadekuuroa. M/S Musta Magia on Lutakossa sijaitseva 200 paikkainen ravintolalaiva, jossa on baari, karaoke, street food-ruokaa ja mahdollisuus järjestää yksityistilaisuuksia. Aurinkoisella säällä laivan kannella olisi mukava viettää iltaa ihan ilman sen suurempaa syytäkin ja katsella Jyväsjärven maisemia. Itse asiassa en tiennyt koko laivan olemassaolosta ennen bloggaajien elämysiltaa, sillä yleensä istun keskustan terasseilla.
M/S Musta Magia isännöi myös elokuussa (15.-16.8.2015) Jyväskylän satamapuistossa järjestettävää Magia WKND-ilmaistapahtumaa, jonka hyväntekeväisyyskohteena on Pelastakaa Lapset ry. Viikonlopun aikana on luvassa muun muassa ravintolapäivän pop-up bulevardi, street food-ruokaa, livebändejä sekä puistokirpputori.
Keittiömestari Tommi Lindholm kertoi aluevaltauksesta italialaistyylisten jäätelöiden maailmaan.
Art Catering on jyväskyläläinen palveluyritys, joka liputtaa laadukkaiden raaka-aineiden, makuyhdistelmien ja ruoka-annosten kauneuden puolesta. Yrityksen takana on sydämensä ruokaelämyksille menettänyt, kansainvälisesti palkittu keittiömestari Arto Hakanen tiimineen. Magia-laivalla Art Cateringin aluevaltausta italialaistyylisten jäätelöiden parissa esitteli keittiömestari Tommi Lindholm. Maisteltavina oli omena-kaneli-raparperi-, tummasuklaa- ja jugurtti-digestivejäätelöä sekä persikka-mangosorbettia. Suomessa on kuulema ammattikäytössä 10 jäätelökonetta, joista yksi on Jyväskylän Halssilassa. Seitsemässä minuutissa saadaan 10 litraa jäätelöä ja meidän maisteluun päätyneet jäätelöt oli tehty pari tuntia ennen bloggaajaillan alkamista. Italialaiseen tapaan jäätelö on siis tuoretta ja maut aitoja. Erilaisia makuyhdistelmiä kehitellään jatkuvasti ja yrityksen kautta oman makunsa mukaista jäätelöä voi tilata esimerkiksi yksityistilaisuuksiin. Illassa mukana ollut Katriina aikoo järjestää tyttärelleen elokuussa jätskisynttärit!
Omena-kaneli-raparperi-, tummasuklaa- ja jugurtti-digestivejäätelö sekä persikka-mangosorbetti.
Voin kertoa, että jäätelökauhan varressa oli sen luokan ammattilainen, että enpä ole ennen moista tavannut. 21 vuotta kokkina, joista 15 keittiömestarina ja Tommin omien sanojen mukaan hän on matkannut ammattinsa puolesta Karibianmereltä Kosovoon, joten hän takuulla tietää mitä on laadukas ruoka ja hyvä palvelu. Jäätelöiden kohdalla pätevät samat makuyhdistelmien harmoniat kuin ruuassakin. Esimerkiksi omena-kanelia oli piristetty hieman kirpeällä raparperillä. Näin kokonaisuus oli perinteinen, mutta pysyi mielenkiintoisena. Ehdottomaksi suosikkimauksi nousi jugurtti-digestivejäätelö (tähän päätyi moni muukin bloggaaja) ja hyvällä kakkossijalla oli raikas persikka-mangosorbetti. Yleensä en pidä jugurttijäätelöistä, koska ne ovat mauttomia. Kaupasta ostettaessa koostumus on kova ja hieman sulaessa maku on vetinen. Art Cateringin jäätelöt ovat jo valmistettaessa koostumukseltaan samettisen pehmeitä, jolloin niitä on paitsi helppo kauhoa jäätelöastioihin myös lusikoida omien makunystyröiden aistittaviksi. Tämä on niiden alkuperäistenkin gelatojen paras ominaisuus, niiden aitojen makujen lisäksi.
Art Cateringin jäätelöitä pääsee maistelemaan M/S Mustan Magian lisäksi Kahvila Muistossa Toivolan Vanhalla Pihalla.  
Magia-laivalta siirryimme Laajavuoreen, jossa alkoi illan varsinainen "ilotulitus" Teatteri Eurooppa Neljän toimesta musiikkikomedialla Kekkonen - syntymästä kuolemattomuuteen. Käyn hävettävän vähän teattereissa, vaikka muistan nauttineeni jokaisesta näkemästäni esityksestä. Ensimmäinen muistini tavoittama esitys taisi olla Kuopion kaupunginteatterissa esitetty lastennäytemä Kolme iloista rosvoa. Viimeisimpiä taisivat olla Siilinjärven kesäteatterin ja Ismo Apellin ohjaama Katsastus vuonna 2012 ja Kuopion kaupunginteatterin Samanlainen onni joskus syksyllä 2014. Bloggaajakollegoiden kanssa kekustellessa kävi selväksi, että Teatteri Eurooppa Neljä on Jyväskylässä suoranainen ilmiö. Odotin siis jännityksellä mitä tuleman piti.
Teatteri Eurooppa Neljän Kekkosen roolin tulkitsee Antti Niskanen (keskellä). Muissa osissa nähdään muiden muassa Paavo Honkimäki ja Neija Välilä. Kuva: Jiri Halttunen/Keskisuomalainen.
On myönnettävä, että alussa meni pieni tovi ennen kuin pääsin huumoriin kiinni. Räävitön vivahde sai epäilemään, että mitähän tästä tulee, niinköhän huumorin(tajuttomuuten)i kestää, mutta ensimmäisen vartin kohdalla heitin ajatukset nurkkaan ja annoin mennä. Mitä sitä etukäteen epäilemään, arvostellaan sitten valmista (päättynyttä) esitystä. Heittäytyminen kannatti, nauruhermoja kutkuteltiin koko esityksen ajan ja väliajalla hieroin jo poskilihaksia, että olisin kestänyt seuraavankin osion.
No mitä siitä jäi käteen? Kekkosen elämä kuljettiin esityksen nimen mukaisesti syntymästä kuole(matto)maan ja kerrattiin samalla hilpeästi historian hetkiä. Itänaapuri tuotti tälle silmälasipäiselle päähenkilölle fyysistä pahoinvointia, kun Hitlerin kanssa tanssittiin jopa balettia. JFK:n kanssa UKK:lla löytyi heti yhteinen räppisävel ja breakdance battlessa hemaisevat vaimot, Jacqueline ja Sylvi, kannustivat miehiään. Savolaisia juuria ei oltu unohdettu tässäkään tapauksessa, kun Pielaveen piällysmies kannatti KalPaa. Saunan lauteilla haettiin vastauksia ikuisuuskysymyksiin: oliko Kekkonen KGB:n agentti ja kuka antoi ratkaisevan äänen vuoden 1956 vaaleissa? 

Ihan mahtava ilta! Antti Niskanen oli roolissaan niin näköinen ja uskottava, että jo pelkkä Kekkosen katseleminen sai hymyilemään. Tosin välillä piirteistä tuli assosiaatioita myös toiseen suurmieheen, Sibeliukseen, joka sai hieman hämilleen. Niskanen on kuulema uransa aikana esittänyt myös Sibeliusta. Esitys oli kivasti yleisöä aktivoiva ja täytyy myöntää, että Kekkosen astellessa yleisön eteen ja meidän kajauttaessa suureen ääneen "Hyvää päivää, herra tasavallan presidentti!" tuli miltei isänmaallinen olotila.
Paavo Honkimäki, Neija Välilä, Antti Niskanen, Tapani Kalliomäki ja Jari Silventoinen.
Minähän en ole Kekkosen aikoja elänyt (olen Mauno Koiviston aikalainen), mutta kyllä ne historian tapahtumat on niin hyvin meille jälkipolvillekin välitetty (mikäli on historiantunneilla kuunnellut), ettei juonesta ja vitseistä voi pudota kärryiltä. Kuten esimerkiksi se metsästysretki Kekkosen ja Hruštševin kesken. Toisaalta Kekkosen nuoruus- ja opiskeluvuodet eivät olleet itselleni kovin tuttuja, sellaiset poikamiesvuodet. Erityismaininnan ansaitsee Tapani Kalliomäki Johannes Virolaisen ja Veikko Vennamon rooleissa. Siinä oli näyttelijöilläkin naurussa pitelemistä.

Bloggaajien elämysillassa olivat mukana allekirjoittaneen lisäksi mm.

2 kommenttia:

 1. Jännä kohtaaminen ja vielä noin erikoisessa paikassa. Minä ihastuin sinun blogiisi juuri sen erilaisuuden takia. Tunnistan jollain tavalla itseni sinussa kun olin nuori.
  Jäätelöt kuullostaa erittäin maukkailta vaikka meikäläisen on aina ajatelva diabetestä. Onneksi on olemassa light jäätelöäkin. Vaikka voishan sitä kokeilla joskus tehdä itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna: Kiitos! Ihanasti sanottu! Sinullakin on kivoja Rooma-tunnelmia ja nostan hattua, että jaksat etsiä niin paljon tietoa.

   Tänne saapui nyt sadealue ja odottelen aurinkoa, jotta päästään ystävän kanssa testaamaan tuota Magia-laivaa ja suunnitelmissa on viedä mies synttäreiden kunniaksi Kekkosta katsomaan. :)

   Poista