sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Cimetière du Père-Lachaise

Loppulomasta otimme kohteiden kanssa hieman rauhallisemmin ja mistäs muualta täydellistä rauhaa kannattaisi etsiä kuin hautausmaalta. Père-Lachaise on Ranskan tunnetuin hautausmaa, jossa voi pitää Ranskan ja Euroopan kulttuurihistorian "kuka kukin on" tietokilpailua.
"Hautausmaan nimi muistuttaa Ludvig XIV:n rippi-isästä Francois de La Chaisesta. Se sijaitsee Pariisin itäosassa, juuri siellä, missä La Chaise 1600-luvulla omisti suurehkon maapalan. Vuonna 1804 tapahtuneen hautausmaan avaamisen jälkeen sinne on haudattu yli miljoona ihmistä. Syntyi sanan todellisessa merkityksessä valtaisa kuolleiden kaupunki."
Hautakivet ja muistomerkit olivat vaikuttavia niin ulkonäöltään kuin kooltaankin. Hautausmaa on suuri ja teitä risteilee paljon varsinkin keskellä, joten jonkinlainen kartta on suunnistaessa tarpeen. Minut hautausmaalle sai halu nähdä Amadeo Modiglianin ja Jeanne Hébuternen hautakivi. Lyhyen haudattujen kuuluisuuksien listan voi nähdä esimerkiksi täältä.
Oscar Wilden hauta.
Auschwitzissa kuolleiden hautamuistomerkit saivat pysähtymään ja miettimään...
Paul Éluardin hauta.
Mur des Fédérés (Liittoutuneiden muuri). "Kommuunin kukistamisen aikana vuonna 1871 Pére-Lachaisen hautausmaalla taisteltiin kuukausikaupalla ja viimeiset kommunardit linnoittautuivat hautojen väliin. Kun kapina kukistettiin lopullisesti 28. toukokuuta 1871, 147 henkiinjäänyttä ammuttiin hautausmaan koilliskulman Mur des Fédérésin luona."
Édith Piafin hauta.
"Jumala yhdistää ne jotka rakastavat."
Amedeo Modiglianin ja Jeanne Hébuternen hauta oli roskaisen näköinen ihmisten jättämien metrolippujen vuoksi. Jokainen toki muistaa tavallaan. Heidän traagista rakkaustarinaansa sivusin täällä.
Amedeo Modigliani, maalari, syntynyt Livornossa 12. heinäkuuta 1884, kuollut Pariisissa 24. tammikuuta 1920, "Hän kuoli kun saavutti kunnian".
Jeanne Hebuterne, syntynyt Pariisissa 6. huhtikuuta 1898, kuollut Pariisissa 25. tammikuuta 1920, "Amedeo Modiglianin uskollisen kumppanin äärimmäinen uhraus".

Théodore Géricaultin hauta.
Armand Pierre Armanin hauta. "Vihdoinkin yksin".
Frédéric Chopinin hauta.
Jim Morrisonin hauta.
Täällä oli mukavaa kierrellä sillä ihmisiä ei liikkunut massoittain. Chopinin ja Morrisonin haudoilla oli kuitenkin hieman enemmän väkeä.
Tekstilainat: Taide & arkkitehtuuri Pariisi, s.394

8 kommenttia:

  1. Hei vaan! Ihana matka teillä. Erityisesti toi puutarhapostaus oli ihana. Ja talo oli mielettömän ihana just mun makuun. Mun on PAKKO päästä vielä tonnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuike: Ei kun vaan sitten lentolippuja Pariisiin varaamaan ja huristelet junalla Givernyyn ;) Paikka on kyllä ihana. Olen varma että pitäisit paikasta :)

      Poista
  2. Olet ehtinyt nähdä tuolla kaiken tärkeän ;-) Mutta eikö tuolla hautausmaalla pitänyt olla se Morrisonin patsas, jota tuhannet (miljoonat?) naiset olivat hiplanneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukki: Ei näkynyt Morrisonin patsasta ja haudan ympärille oli laitettu aitaus, joten aivan haudan äärelle ei edes päässyt. Wikipediassa luki jostain patsaasta seuraavaa:

      "In 1981, Croatian sculptor Mladen Mikulin placed a bust of Morrison and a new gravestone with Morrison's name at the grave to commemorate the 10th anniversary of his death; the bust was defaced through the years by cemetery vandals and later stolen in 1988. Mikulin later made two more Morrison portraits in bronze but is awaiting the license to place a new sculpture on the tomb."

      Poista
  3. Piaf.Hauta. Kävitkö katsomassa Jyväskylän teatterissa Piaf- näytelmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käynyt, vaikka mietinkin että se voisi olla mielenkiintoinen ja hyvä katsottava/koettava.

      Poista
  4. Edelleen salamatkustajana repun sivutaskussa... Ihana matka aina vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultsin kämppä: Viikonloppuna saan toivottavasti postattua viimeisetkin roikkumaan jääneet tekstit, jotta päästään käsittelemään uusia aiheita :)

      Poista