sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Alapitkän tsasouna

...toisin sanoen Pyhän Kolminaisuuden tsasouna Pohjois-Savossa, Lapinlahden kylässä Alapitkällä. Tässä rukoushuoneessa olin vieraillut kerran aiemmin vuosia sitten työporukan kanssa ja tarkoitus oli vierailla myös kesällä 2011 kun olin kesätöissä naapurissa, Suomen Asustusmuseossa, mutta työajat menivät päällekkäin aukioloaikojen kanssa. Nyt otin siis ihan asiakseni käydä tsasounassa sisällä.
Tsasounan vieressä on Veikko Vennamon rintakuva, joka toimi Suomen asutustoiminnan pääorganisoijana vuosina 1944-1959. Muistomerkki kunnioittaa paitsi Vennamon työpanosta Karjalan evakkojen asuttamisessa myös kaikkia muita asutustoiminnan hyväksi työtä tehneitä henkilöitä.
Alapitkän Pyhän Kolminaisuuden tsasouna vihittiin käyttöön 8. kesäkuuta 1952. Se on arkkitehti Kai Englundin suunnittelema ja yksi ensimmäisistä jälleenrakennuskauden rukoushuoneista. Tsasouna rakennettiin talkoilla ja keräysvaroin. Vihreiden kirkkolippujen välissä olevat ikonit ovat piispa Arsenin maalaamat.
Pieni mutta kaunis paikka. Tsasouna on ympärivuotisessa käytössä ja kuulin että sinne on varattu jo häätkin.

Tsasounaan on vapaa pääsy ja se on avoinna yleisölle 6.8. saakka 
keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-16. 
Osoite on Alapitkäntie 14, 71910 Alapitkä.

2 kommenttia:

  1. Harvinaisen kaunis tsasouna jälleenrakennusajan pyhäköksi, minun mielestäni. Upea tuo kirjailtu diakonin orari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liiolii: Minä en ole kovin monessa tsasounassa käynytkään, joten en osaa tehdä vertailua. Mutta kiva kuulla sinun ajatuksiasi. :)

      Poista