sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Air Force

Harvoin tulee ajatelleeksi, että lentokentän ja lennoston läheisyys ja niiden äänimaailma ei ole kaikille arkea. Meitä kuljetettiin jo alle kouluikäisinä katsomaan lentokoneita Rissalaan, vaikka ei mihinkään lennettykään. Nimestään huolimatta Kuopion lentoasema sijaitsee Siilinjärven puolella. Samoin Karjalan lennoston Hornet-hävittäjien äänet olivat/ovat tuttua kaikua Siilinjärven taivailla.
Myöhemmin huomasin olevani lentoasemalla töissä, tosin vain siivoamassa opintojen ohessa. Siivoojana pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin ei ihan jokainen pääsekään. Muistan, että ennen työlupaa ja kulkukorttia tuli suorittaa hyväksytysti tarkka turvallisuuskoulutus. Yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli nousta ensimmäisen kerran lennonjohtotorniin yksin siivoamaan. Voi sitä nappuloiden ja namiskoiden määrää! Aloittaessani työt käytössä oli vielä tuo vanhempi ja matalampi torni. Sitä kuulkaa hiukka pelotti pölyhuiskun ja rätin kanssa pyyhkiä niitä painikepöytiä, sillä kyseisiä tasoja ei siihen aikaan saanut lukittua siivouksen ajaksi. Lennonjohtajat vielä ensimmäisellä kerralla taisivat vitsailla, että älä sitten paina tästä tai tästä napista tai muuten kentän päässä nousee verkko pystyyn...
Uuden tornin valmistutua homma oli sitten siivoojalle vähän turvallisempaa, kun kaikki painikkeet sai lukittua siivoustilaan. Hommassa tuli kuitenkin olla edelleen tarkkana, sillä mikäli torniin tuli puhelu, siinä ei voinut huudattaa pölynimuria samaan aikaan. Tuolta jäi mukavat (ja jännittävät) muistot.
Muun muassa näiden tarinoiden vuoksi halusin valokuvaamaan Yhdysvaltojen ilmavoimien vierailua Siilinjärvellä. Oregonin kansalliskaartista saapui kuusi Boeingin F-15-hävittäjää sekä iso Boeingin KC-135 -tankkauskone. Yhteensä laivuevierailulla on 150 henkilöä. Vierailu kestää ensi perjantaihin 20.5. saakka. Valitettavasti harjoitukset keskittyvät virka-aikaan, joten olin varma etten pääsisi näkemään/kuvaamaan yhtään mitään. Yleisölle ei myöskään ole järjestetty erikseen varsinaisia seuraamisharjoituksia, vaan laivueet keskittyvät omaan harjoitteluunsa. Konebongarit ja muut asiasta kiinnostuneet voivat kuitenkin halutessaan nähdä koneiden nousuja ja laskuja. Karjalan lennosto järjesti lentoaseman terminaalin viereen korokkeen, josta näkee lentokentän aidan yli ja voi kuvata koneita.
Helluntain vierailu tuotti tulosta. Saavuin sattumalta paikalle juuri oikeaan aikaan, kun yksi koneista oli käynnistämässä moottoreitaan. 
Rissalassa sijaitsee myös Savon ammatti- ja aikuisopiston lentokoneasentajakoulutus, Kuopion laskuvarjourheilijat ry sekä Kuopion lentäjät ry. Erään hallin pihalla harjoittelivat asentoja laskuvarjohyppyä varten. 
Enpä päästä teitä tästäkään kohteesta ennen pientä taidekatsausta. Lentoaseman liikenneympyrään haettiin kilpailulla taideteosta vuonna 2011 ja voiton vei Antti Immosen Hallittuja silmukoita. Teosta kiiteltiin sisällöllisesti monitasoiseksi, herkäksi ja ilmavaksi.
Kyllä se katseen vangitsee edelleen kun tuosta ohi ajelee.

4 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa, että tämä blogi on suuri suosikkini siksi, että mikään inhimillinen ei tunnu olevan sinulle vierasta! Enpä ole koskaan tullut poikenneeksi Rissalassa, vaikka velikin kävi siellä intin. Kiitos kuvaraportista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöyrät kiitokset ♥ ,vaikka tuo onkin vähän liikaa sanottu. Terveiset veljellesi! Rissalan lentokenttä on varsin pieni ja vaatimaton, mutta sen vuoksi kotoisa. Helsinki-Vantaalla ahdistaa aina se ihmismäärä ja rakennuksen koko.

   Poista
 2. Minä tykkään lentää. Enää en välitä pitkistä lennoista kun ikää on tullut.Tukholma/Skavsta ja Roma/Chiampino on ihan ok lyhyt matka. Se taittuu 2,5 -3 tunnissa.Lentokentät ovat mielenkiintoisia paikkoja joissa koko maailma kohtaa.Tykkään olla tuntemattomien joukossa, kun saan olla täysin anonyymi. Sopii tämmöiselle introvertille ihmiselle, kun kukaan ei vaadi mitään tai odota mitään keneltäkään.

  Sen sijaan armeijaa ja sotilaita kohtaan minulla on ambivalenssi tunne. Ehkä sen tunteen olen perinyt äidiltäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ehkä loppujen lopuksi ole juurikaan lentoihminen. Ihan kiva niitä maisemia on toki katsella yläilmoista, jos sattuu olemaan ikkunapaikalla, mutta muuten en juuri välitä. Lentokentistäkään (isoista) en kovin pidä, mutta ymmärrän hyvin tuon ajatuksesi anonyymiteetistä. Se on vapauttavaa.

   Poista