maanantai 26. elokuuta 2024

Lainit 2024

Katutaideyhdistys Urbaani ry järjesti lauantaina 24.8.2024 katutaidefestivaalin Kuopion keskustan tuntumassa, Haapaniemen pysäköintitalossa. Järjestyksessään kahdeksannet Lainit järjestettiin nimellä Parkkihallijamit. Urbaanin All Stars -ryhmittymän lisäksi heidän kutsumanaan seiniä oli maalamassa kahdeksan kutsuvierastaiteilijaa:

En ehtinyt itse maalauspäivänä paikalle, mutta kävin jälkikäteen dokumentoimassa parkkihallin seiniä. Minut yllätti se, että vuosina 2016 ja 2017 maalattuja graffiteja oli edelleen seinillä ja siten, että ne ovat pysyneet yllättävän puhtaina. 

Keskellä ja oikeassa reunassa ovat vuonna 2016 maalatut graffitit.

Minua pidempään seuranneet tietävät, että graffititaide kiinnostaa ja siihen liittyviä blogitekstejä löytyy eri vuosilta. Ensimmäiset kuvalliset muistot graffiteista tallensin filmikameralle Vuokatin Pipefest-tapahtumissa 2000-luvun alkupuolella. Noilta vuosilta on jäänyt kiinnostus myös rap-musiikkia kohtaan vaikka myönnän, että nykymenosta olen pudonnut jo aikaa sitten. Sen sijaan Palefacen musiikki on kulkenut mukana kaikki nämä vuodet.
Minua jaksaa kerta toisensa jälkeen hämmästyttää, että miten spray-kannusta voi saada väriä siten, että värisuihku tottelee omia tarpeita. Tosin, osa käyttää töissään muun muassa sabluunoita ja osa purkkimaalia. Minusta on hienoa, että suhtautuminen katutaiteeseen on nykyisin jo melko positiivista, sillä usein ammattimaisesti toteutetut graffitit ehkäisevät niitä töhryjenkin syntymistä.

Aiheesta kiinnostuneet, voitte halutessanne käydä lukemassa aiempia graffiteihin ja katutaiteeseen liittyviä postauksia täältä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti