perjantai 30. marraskuuta 2012

Perjantai

No nyt on viimaa ja pakkasta! Tuuli vinkuu ikkunoissa edelleen. Lunta ei tosin ole juurikaan tuiskunnut. Aamulla bussiin juostessa en meinannut saada ulko-ovea auki koska tuuli oli niin voimakas. Piti työntää ihan voiman kanssa. Hain Matkahuollosta "uuden" pyöräni, jonka huusin itselleni huuto.netistä, sillä Helkaman vaihteet sanoivat sopimuksensa irti ja niiden korjaaminen olisi tullut maksamaan miltei uuden pyörän verran. Nyt on alla ruotsalainen Sjösala ja päivän testiajon jälkeen hyvältä vaikuttaa.
Luennon jälkeen kävin skannaamassa kirjastolla pari etnologian artikkelia, keskustassa hoidin hieman tonttujuttuja ja ostin joulupostimerkit. Nyt olisivat kortit valmiina matkaan.
Kävelykatu on jälleen saanut jouluvalaistuksensa.
Viikonloppu menee omassa rauhassa. Aion käpertyä sohvan nurkkaan viltin alle ja uppoutua leffaan (Jotain annettavaa, hyväntuulinen ja hauska hyvänolon elokuva), sytyttää kynttilät ja napostella viinirypäleitä ja fetajuustoa.
Mitäs teidän perjantai-iltaanne kuuluu (muuta kuin lunta ja/tai viimaa)?  

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

40 v

Suomen ensimmäinen Prisma avattiin Jyväskylän Seppälään 22.11.1972 ja tänään taivalta juhlittiin näyttävällä ilotulituksella. Harmittaa etten saanut ikuistettua niitä taivaalle räjähtäneitä sydänmuodostelmia, mutta tässä tunnelmia. Täytyy sanoa että Keskimaa oli panostanut juhlavuoteensa näyttävämmin kuin kaupunki joulukaudenavaukseensa.

Edit: Ilotulitus tallennettiin videolle (sydämet taivaalla n. 2 minuutin kohdalla):

 

perjantai 23. marraskuuta 2012

Tähtilampun alla

Marraskuun pimeydessä valon tarve lisääntyy, joten nyt ajattelin paljastaa teille projektin joka minulla on ollut meneillään jo muutaman vuoden ajan. Olen valokuvannut kattokruunuja tai niihin verrattavia valaisimia. Projekti jatkuu edelleen sopivien valaisimien tullessa vastaan. Alhaalta päin kuvattuna nämä muistuttavat tähtiä.
Mummola.
Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan seurakuntakeskus.
Pyhän Marian kirkko, Sigtuna, Ruotsi.

Lähetän teille valoa marraskuun pimeyteen!  

torstai 22. marraskuuta 2012

Ennen vanhaan

Suomen käsityön museon ikkunan on vallannut jälleen Suomen Nukketaiteilijoiden näyttely Ennen vanhaan. Viime vuonna oltiin Linnanjuhlissa ja tällä kertaa päästään vanhaan tupaan ja katsomaan talvisia puuhia ulkona sekä kuppausta saunan hämärässä.
Näyttely museon ikkunassa (Kauppakatu 25) 21.11.12 – 6.1.2013.  

perjantai 16. marraskuuta 2012

Jälleen Givernyssä

Löysin kirpparilta Monet's years at Giverny: Beyond Impressionism kirjan. Mietin hetken ostanko opusta,sillä Monet'n kirjoja on jo muutama. Mutta koska tämä koski puhtaasti juuri Givernyä päätin ostaa sen mukaani. Kirja kuvineen palautti haikein mielin takaisin taiteilijan puutarhaan.
Claude Monet: Saint-Lazare Gare, 1887. Kuva täältä.
Claude Monet kolmannessa studiossaan, lumpeenkukka-sarjansa ympäröimänä 1920-luvulla. Kuva Henri Manuel. Collection of the Musée Marmottan, Paris.
Ilmeisesti juuri tuo kolmas studio oli muutettu museokaupaksi.
Claude Monet: Iiriksiä, 1915-1922. Kuva täältä.
Claude Monet: Lummelampi. Kuva täältä.
Claude Monet: Vene Givernyssä, 1887. Kuva täältä.
Samanlaisilla veneillä pidetään lampi puhtaana.
Claude Monet: Yksityiskohta Lummelampi maalauksesta. Kuva täältä.
Näkymä lännestä kohti japanilaista siltaa, noin 1933. Collection of Country Life Magazine, London.
Claude Monet: Polku lummelammen vierellä. Kuva täältä.
Talolle johtava polku ruususäleikköineen, noin 1926. Kuva Nickolas Muray. The Museum of Modern Art, New York.
Voisin tehdä toisen matkan Givernyyn ja Pariisiin keskittyen täysin Claude Monet'en.

Mustavalkoiset kuvat otettu Monet's years at Giverny kirjasta.  

torstai 15. marraskuuta 2012

Viherpeukaloinen

En ole aiemmin ollut kummoinenkaan viherpeukalo. Minun hoidossani ovat selvinneet Onnenbambun lisäksi lähinnä kaktukset, mutta kukkivat kasvit eivät koskaan. Olen kuitenkin kehittynyt viherpeukaloiseksi,sillä kotona kukkii!