perjantai 16. marraskuuta 2012

Jälleen Givernyssä

Löysin kirpparilta Monet's years at Giverny: Beyond Impressionism kirjan. Mietin hetken ostanko opusta,sillä Monet'n kirjoja on jo muutama. Mutta koska tämä koski puhtaasti juuri Givernyä päätin ostaa sen mukaani. Kirja kuvineen palautti haikein mielin takaisin taiteilijan puutarhaan.
Claude Monet: Saint-Lazare Gare, 1887. Kuva täältä.
Claude Monet kolmannessa studiossaan, lumpeenkukka-sarjansa ympäröimänä 1920-luvulla. Kuva Henri Manuel. Collection of the Musée Marmottan, Paris.
Ilmeisesti juuri tuo kolmas studio oli muutettu museokaupaksi.
Claude Monet: Iiriksiä, 1915-1922. Kuva täältä.
Claude Monet: Lummelampi. Kuva täältä.
Claude Monet: Vene Givernyssä, 1887. Kuva täältä.
Samanlaisilla veneillä pidetään lampi puhtaana.
Claude Monet: Yksityiskohta Lummelampi maalauksesta. Kuva täältä.
Näkymä lännestä kohti japanilaista siltaa, noin 1933. Collection of Country Life Magazine, London.
Claude Monet: Polku lummelammen vierellä. Kuva täältä.
Talolle johtava polku ruususäleikköineen, noin 1926. Kuva Nickolas Muray. The Museum of Modern Art, New York.
Voisin tehdä toisen matkan Givernyyn ja Pariisiin keskittyen täysin Claude Monet'en.

Mustavalkoiset kuvat otettu Monet's years at Giverny kirjasta.  

17 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kuvallisesta matkasta! Häpeäkseni pakko tunnustaa, etten ole koskaan tullut käyneeksi Givernyssä, vaikka se suunnitelmissa on ollut jo vähän aikaa. Heti ensi keväänä se vierailu on kyllä viimein toteutettava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina: En koskaan ollut suunnitellut lähteväni Pariisiin,mutta sitten kun ystäväni ehdotti että lähdetään viettämään synttäreitä Pariisiin, sanoin että suostun lähtemään jos pääsen Givernyyn. Ja se oli kyllä ihana paikka. Ja se tuoksu puutarhaan astuessa <3 Keskiviikko on kuulema "vähäväkisin" päivä. Ihmisiä oli paljon silloinkin, mutta hyvin siellä mahtuu kiertämään,menimme heti aamusta. Kaikkien kävijöiden välillä vallitsi ihana yhteiskemia. Kukaan ei hermostunut vaikka miltei kaikki jäivät kuvauttamaan itsensä sille japanilaiselle sillalle.

   Vernon ja Giverny vaikuttivat bussin ikkunastakin ihanilta ja rauhallisilta paikoilta, joihin voisi tutustua enemmänkin.

   Poista
 2. Monetin Puutarha näyttely on parasta-aikaa täällä Istanbulissa. Käytiin katsomassa se miehen kanssa perjantaina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: Olen vihreä kateudesta! Tuskaa lievittää vain se että voin muistella Monet'n näyttelyä Espoon taidemuseossa muutamia vuosia sitten. Se oli upea. Ja tietysti Monet'n teoksia Musée d'Orsayssa, olisin voinut istua niiden teosten äärellä ikuisuuden. Ne värit! Välillä naureskelen itselleni kuinka voin fanittaa jotain taiteilijaa ja hänen teoksiaan kuin teini-ikäinen musiikki-idoliaan... :P

   Poista
 3. Kiitos mainioista kuvapareista! Giverny on käymättä...

  VastaaPoista
 4. Haaveilen siitä! Ja se haave heräsi jälleen eloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leila Kastelli: Minä tutustuin ensimmäisen kerran puutarhaan lapsena kun näin Linnea maalarin puutarhassa lastenohjelman. Paikka näytti kauniilta jo silloin, satumaiselta. Paikka unohtui vuosikausiksi, kunnes joskus lukioikäisenä löysin Claude Monet'n ensimmäisen kerran ja yhdistin taiteilijan ja puutarhan toisiinsa. Puutarha olikin siis oikeasti olemassa!
   Ehdottomasti yksi kauniimmista paikoista missä olen käynyt. Eikä se ihmismäärä haitannut kokemusta lainkaan. Sitä oli vain niin ihmeissään.

   Poista
 5. Japanilainen silta, pysyy kyllä muistoissa, kun sen on nähnyt luonnossa, minulle impressionistit ovat kaikkein lähellä sydäntä taiteessa. Ranskalaisten lisäksi myös Englantilaiset impressionistit saavat minut pysähtymään teosten eteen pidemmäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HarryArt: Silta oli kaunis,mutta enemmän nautin siitä itse lammesta, pienestä joesta ja talon edustalla olevasta kukkatarhasta. Lempparini oli kuitenkin tuo ruusukaarisäleikkö ja kuja.
   Claude Monet on impressionisteista ehdottomin suosikkini, englantilaisista William Turner, vaikka hän oli romantiikan maalari, hänen maisemissaan on silti paljon impressionistista valoa.

   Poista
  2. Myös 1947 syntynyt Austraalialainen Robert Hagan on mielenkiintoinen taiteilija. hänen värikylläiset impressionistiset työnsä kuvastavat hyvin Austraalian kirkassävyisiä maisemia.

   Poista
  3. Pitää vielä mainita eräs taiteilija jonka töistä pidän paljon, hän on Sherree Valentine-Daines 1956 syntynyt Britti Impressionisti.

   Poista
  4. HarryArt: Hagan on äärimmäisen taitava, mutta liian valokuvantarkka makuuni. Eniten pidin hänen "adventure" sarjastaan. "Australiana" sarja toimii hienona "historiankirjoituksena" :)

   Poista
  5. HarryArt: Valentine-Dainesilla oli joissain töissä sellaista impressionistista otetta mistä pidin, esim. lapsikuvaukset luonnossa. Kiitos uusien taiteilijanimien vinkkaamisesta!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kultsin kämppä: Hienoa jos tämä toi päivääsi jotain mukavaa! :)

   Poista
 7. Se on hieno paikka. Kannattaa käydä paikalla. Menimme aika myöhään syksyllä, mutta kukat kukkivat.

  VastaaPoista