tiistai 6. marraskuuta 2012

Puijon torni

Päätetään Kuopio-kierros komeasti korkeuksiin ja katsotaan miltä kaupunki näyttää Puijon tornista.
Puijon mäellä nykyisin sijaitseva torni on rakennettu vuonna 1963. Ensimmäisen, 16-metrisen puisen tornin, rakennutti raatimies C.R. Dahlström vuonna 1856. Seuraavan tornin suunnitteli arkkitehti J.V. Strömberg (joka on suunnitellut mm. Kuopion museon) ja korkeutta tiilisellä ja graniittijalkaisella tornilla oli 24 metriä. Torni valmistui vuonna 1906. Tässä toisessa tornissa oli toisen maailmansodan aikana ilmavalvonta-asema, mutta se purettiin (MIKSI !?!) vuonna 1963 kun nykyinen torni valmistui.
Nykyisen tornin on suunnitellut arkkitehti Seppo Ruotsalainen ja korkeutta tornilla on 75 metriä. Torni oli valmistuessaan Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivällä ravintolalla varustettu näköalatorni. Siellä Kuopion panoraamaa pääsee ihastelemaan 224 metriä Kallaveden yläpuolella.
Suuri osa Puijosta on ollut luonnonsuojelualuetta vuodesta 1928 lähtien. Alueen merkittävimmät osat ovat Puijon selänteellä sijaitsevat Satulanotkon ja Antikkalanrinteen lehdot sekä Kokonmäen kuusikot. Asutuksen keskellä on myös kolmen hehtaarin aarnimetsäalue.
Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa oli pienoismalli Puijon ensimmäisestä puisesta tornista.
Johan Fredrik Tuhkasen öljymaalauksessa Näköala Puijolta, maisemat avautuivat toisen tornin huipulta vuonna 1909 tällaisina. Kuopion taidemuseon kokoelmat.
Vuonna 2012 samat maisemat näyttivät tällaisilta.  

10 kommenttia:

 1. Sirpa Kähkösen kirjassa Neidonkenkä on kaunis kuvaus siitä näkymästä, joka Puijon Tornista avautuu -siis siitä edellisestä tornista:

  "Hän avasi silmänsä ja katsoi kaupunkia, joka lepäsi järven rannalla vaaleana kuin vastapesty posliini, juuri huuhdevedestä nostettu. Ilma oli öisen sateen puhdistamaa ja näkyvyys huikea, kymmenien kilometrien mittainen. Niin pieni kaupunki, eikä toista näkyvissäkään. Niin valtavat metsät, äärettömyyksiin uoluttuvat. Vain yksi tie, ja muutoin järvenkiehkuroita ja saarikumpuja loputtomiin, ja kaukana horisontissa, idän suunnalla, kumpupilvien varjoilemia jylhiä mäkiä"

  Ihan vahingossa eksyin blogiisi. Taidan jäädä seurailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unni: Kiitos tekstin jakamisesta, se on kaunis.
   Tervetuloa lukijaksi :)

   Poista
  2. Aivan mahtava tuo Kähkösen kuvaus torninäkymästä! Hieno löytö :)

   Poista
 2. me käytiin joskus lapsena Puijon tornissa ja muistan miten korkealta se tuntui.Nykyisin vaikka ollaan lähes naapurikaupungissa,tulee harvemmin käytyä Kuopiossa.Ikeassa käytiin kuukausi sitten ja se voi ollakin syy miksi siellä tulee jatkossakin käytyä.

  Kovin on Kuopio laajentunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JaanaElina: Onhan se noista ajoista laajentunut. Ikeassa olen kerran käynyt, mutta en ole vielä vieraillut uudessa kauppakeskus Matkuksessa, on kuulema kauppaa jos jonkinlaista.

   Poista
 3. Hei kiitos näistä Kuopio-postauksista! 3/4 meidän perheestä on sukujuuriltaan kuopiolaisia, eikä olla vielä kertaakaan tässä melkein 10 vuoden aikana käyty missään noista paikoista. Olis ehkä jo aika, ja vaikuttaa kyllä mielenkiintosilta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inka: Mukava kuulla että näitä oli kiva lueskella. Työhän ootte sitten ihan savolaesia! Suosittelen vierailukohteita lämpimästi, kaikissa on oma viehätyksensä :)

   Poista
  2. Minä en oo savolaenen mutta nuo muut kolome on :D Kiitos suosituksista, täytyy ehdottomasti ottaa asiaksi! :)

   Poista
 4. Mekin aikoinaan ihastuttiin Puijon torniin ja sen ympäristöön ja Matkailumaja oli myös hyvä ja edullinen yöpyä.Olisin viihtynyt siellä pitempäänkin. Kyllä Suomesta löytyy kauneutta ja paikkoja mistä sitä voi katsella niin että silmä lepää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leila Kastelli: Sanos muuta, ei tarvitse aina lähteä merta edemmäksi kalaan voidakseen rentoutua ja nauttia maisemista.

   Poista