torstai 30. elokuuta 2012
Iltateellä
Kehykset
keskiviikko 29. elokuuta 2012
Siskot
sunnuntai 26. elokuuta 2012
lauantai 25. elokuuta 2012
Kesän ostoskori
Tyynyliina Kuopio-kuvalla 5 euroa.
Mari & Arrown suunnittelema Dreamcatcher kaulakoru Kuopion museosta 26 euroa. "Wanderlust mallisto kertoo palosta etsiä, löytää ja harhailla. Korut ovat laserleikattua muovia."
Posliininen tytön pää 2,20 euroa. Oli vain niin söpö ja kaunis että oli pakko pelastaa mukaan :)
PS. Kesätyöt takana, kiitos jälleen ihanille työkavereille! Nyt ollaan takaisin Jyväskylässä; pari viikkoa lomailua ja sitten opiskelujen pariin.
torstai 16. elokuuta 2012
Joensuun taidemuseon kokoelmat
sunnuntai 12. elokuuta 2012
Lohikäärmeen vuosi
Rullamaalaus on kiinnitetty silkki- tai paperitaustalle, jonka päädyissä on puu-, norsunluu tai jadepäiset kapulat, jotka helpottavat maalauksen rullaamista. Rulla voi olla joko pysty- tai vaakasuuntainen. Pystyrulla on tehty seinälle ripustettavaksi, vaakarulla voidaan joko ripustaa tai sitä voidaan rullata tai katsella käsissä. Vaakarullaa on helpompi katsella ja ihastella yksin tai pienessä ryhmässä intiimissä ilmapiirissä. Vaakarulla soveltuu erinomaisesti aiheisiin, jotka kuvaavat ajassa ja tilassa eteneviä tapahtumia. Rullaa avataan oikealta vasemmalle noin 50-60 cm kerrallaan katsottavaksi, joten kuva-aihe on rajattu vastaavalle alueelle ja kokonaisuus hahmottuu vähitellen.
Vaakarullan katselutapa oli minulle uutta tietoa, ja tarinan hiljattainen paljastuminen oli kuin satukirja.
Lohikäärmeen vuosi -näyttely oli rakennettu hienosti ja koottu teemoittain, joka helpotti esineryhmien ymmärtämistä. Olisin toivonut astioista enemmän tietoa, esimerkiksi niiden käyttötarkoituksesta, mutta ymmärrän selkeän linjan. Näyttelytekstit olivat suomeksi ja englanniksi ja niitä jaksaa lukea varmasti hieman malttamattomampikin museokävijä. Suurin osa esineistä oli asetettu pylväiden päälle läpinäkyvän kuution sisään. Lasi, pleksi, muovi tms. oli materiaaliltaan hyvää tai valot oli suunnattu oikein, sillä heijastukset eivät haitanneet esineiden katselua juuri lainkaan, joka on museokävijälle erittäin tärkeää. Jos esinettä katsoessa ei näe kuin omien kasvojensa heijastuksen, on jokin mennyt pahasti pieleen. Näyttelyssä oli helppoa kiertää ja esillepano oli selkeää. Selkeyttä henkivät myös kirkkaat lasi/muovikuutiot esineiden vieressä, joihin oli valkoisella kirjattu esineen numero. Numeron avulla esineen kontekstitiedot löysi esineiden edestä. Vaikka kirkas numerokuutio oli selkeä ja kaunis, se ei valitettavasti ole kaikkein saavutettavin vaihtoehto, sillä vanhemmat ihmiset tai heikkonäköiset eivät erota valkoista numeroa kirkkaasta pinnasta.
Lisätietoa kaipaavat voivat ostaa museokaupasta mukaansa näyttelyjulkaisun, joka näytti pikaisella vilkaisulla laadukkaalta, visuaalisesti kauniilta ja hyvillä artikkeleilla varustetulta. 192-sivuista tietopakettia on ollut muuuten toimittamassa meidän taidehistorian laitoksen toinen professori Annika Waenerberg :) Museon sivuilla julkaisua luonnehditaan seuraavasti: Artikkelit pureutuvat Kiinan taiteen eri puoliin ja vaiheisiin, kuten muinaisiin pronssiesineisiin, hautaveistoksiin, sinivalkoiseen posliiniin ja toistuvien kuva-aiheiden symboliikkaan. Jos julkaisu kiinnostaa, sitä voi tilata myös verkkokaupasta.
Lohikäärmeen vuosi -näyttely on esillä Joensuun taidemuseossa 28.10.2012 saakka. Suosittelen lämpimästi mikäli kiinalainen kulttuuri ja taide kiinnostavat (tiedän ainakin yhden sukulaisen jota näyttely varmasti kiehtoisi).
Tekstilainat Lohikäärmeen vuosi näyttelyteksteistä.