lauantai 5. tammikuuta 2013

Piin elämä

Kuva: Jake Netter/20th Century Fox/AP. Kuva täältä.

Riinan kannustamana päätin käydä katsomassa myös Piin elämä elokuvan. Kyllä, elokuva oli yhtä kaunis ja visuaalinen kuin traileri antaa olettaa. Ang Leen aiemmat ohjaukset (mm. Hiipivä tiikeri piilotettu lohikäärme, Brokeback Mountain, Järki ja tunteet) ovat myös miellyttäneet ja ohjaaja on mestari luontokuvauksissa. Piin elämässä vesi on voimakas elementti, jonka myrskykohtaukset saivat aikaan pientä ahdistusta. Huomasin välillä pidättäväni henkeä samalla tavoin kuin Piin näyttelijä Suraj Sharma.

Kuva täältä.

Alkutekstien aikaan olin ihastuksissani eläintarhan eläinkuvauksiin, mutta halusin jouduttaa tarinaa eteenpäin Piin nuoruusvuosien kohdalla. Toisaalta tarina paljasti merkityksen Pii nimen takaa. Vasta haaksirikkoutumisen jälkeen tarina varsinaisesti alkaa eikä merellä ajelehtiminen tunnu tylsältä tai pitkäveteiseltä, sillä jännite Piin ja veneessä olevan bengalintiikerin välillä on vahva, välillä humoristinenkin. Tarinan seuraamista auttoi myös se, että olen aina pitänyt tiikereitä äärettömän kauniina eläiminä. Pii ja tiikeri eivät varsinaisesti ystävysty, mutta matkan aikana syntyy hyväksyntä toista kohtaan.

Kuva täältä.

Elokuvan esille tuomat opetukset toivat mieleen Paulo Coelhon kirjojen arvomaailmaa ja ajatuksia. Toinen huomio oli että Pii on kiinnostunut uskonnoista ja sovittaa yhteen hindulaisuuden, kristillisyyden ja islamin. Piin ateisti-isä kyseenalaistaa pojan herkkyyden uskoa kaikkeen; onko se sama kuin ei uskoisi mihinkään? Keskustelu ei kuitenkaan ehdi kehittyä.

Kuva täältä.

Elokuva on symbolinen ja tarinan kaksi puolta saavat nopeasti valitsemaan sen ”paremman”. Tarina pitää otteessaan enkä olisi arvannut loppuratkaisua etukäteen. Elokuvan jälkeen aloin miettiä minkä eläimen kanssa olisin itse ollut haaksirikkoutuneena samassa veneessä jos olisin saanut valita… Uskon uskomattomaan.

Musiikit olivat kauniita ja vaikka varsinaisessa elokuvassa ei kuullakaan trailerissa esiintyvää Coldplayn Paradise kappaletta, saattelee se mielestäni hienosti elokuvan tunnelmaan.

Oletteko käyneet/aiotteko käydä katsomassa elokuvan?  

6 kommenttia:

 1. Kiva kun pidit. Itse menin katsomaan Piin elämän näkemättä edes traileria. Kurkistin vain IMDB-sivustolta sen saamat pisteet ja valitsin filmin niiden perusteella. Minulla oli nimittäin lahjalippu käytössä ja Hobitti-elokuvan jälkeen tuo oli melkolailla ainoa, josta en voinut suoraan sanoa, ettei kiinnosta. ;)

  Itse pidin tässä elokuvassa erityisesti kauniista kuvituksesta ja musiikista. Juonessa oli hyvää se, että se jäi mietityttämään. Coelhoon en ole koskaan oikein päässyt sisälle, mutta tässä tykkäsin kyllä pohdiskelevasta henkisyydestä, varsinkin kun mitään tiettyä uskontoa ei tuputettu missään vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina: Joo,ei ole minunkaan makuuni juuri kovin kummoisia elokuvia tulossa. Ainut mitä ajattelin harkita on Allu Tuppuraisen Rölli ja kultainen avain, sillä aiempi Rölli ja metsänhenki oli visuaalisesti kaunis.

   Piin elämässä oli todella kaunis visuaalinen kuvamaailma, jollaista toivoisin näkeväni useammin. Pohdiskeleva henkisyys on hyvin sanottu, sitä tässä oli!

   Poista
 2. Katsoitko 3D:nä vai ihan "normaalina"? Tänään ollaan menossa kattomaan ja pohdin, että oisko 3D hintansa väärti vai riittääkö ihan "tavallinen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellu: Ihan normaalina kävin katsomassa ja tykkäsin kyllä tarinasta ja kuvaustavasta ihan normiversionakin. Mutta on siinä kohtauksia jotka on selvästi tehty juuri 3D:lle.

   Kerroppa sitten mitä tykkäsit?

   Poista
 3. No käytiin mekin sit kattomassa ihan se tavallinen (lähinnä koska leffaseura halus säästää kustannuksissa) Mä oisin ehkä maksanu sen 3 puntaa enemmän ja menny 3D:hen, kun luin että ko. leffan yksi ansio on just 3D-teknologian käytössä. Ja tosiaan, huomasin saman, että oli kohtauksia, jotka oli selvästi tehty 3D:tä ajatellen. Mutta kyllähän tuo noinkin hyvältä näytti, ja tykkäsin kyllä. Pitäis kattoo uudestaan/lueskella jotain keskusteluja ko. leffasta tms., että osais ihan kunnolla alkaa sitä analysoida/sais vielä enemmän irti. Tuntu, että itsellä jäi noin ensikatsomalta suht pinnalliselle tasolle kuitenkin tarinan tulkinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellu: Totta,toisella katsomiskerralla voisi alusta lähtien olla kärryillä tapahtumista ja niiden kulusta paremmin. Tykkäsin kuitenkin loppuratkaisusta tai paljastuksesta. Ja allekirjoitin ensimmäisen tarinan mieluummin kuin "todellisen".

   Poista