keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Villa Borghesen puisto

Villa Borghesen puisto oli aikoinaan paavi Paavali V:n veljenpojan, kardinaali Scipione Borghesen, maatila. Laajoihin maihin (80 hehtaaria) kuuluu myös Galleria Borghese, jota pidetään Rooman parhaana taidemuseona. Puistossa voi istua piknikillä, käydä soutelemassa lammella tai vuokrata polkupyörän, sillä puisto on ainoita paikkoja jossa pyöräilyä voi harrastaa rauhassa. Puiston pohjoispuolella on myös eläintarha (Giardino Zoologico). Historiallisen keskuksen ihmisvilinästä on virkistävää poiketa rauhalliseen puistoon kiertelemään. Tosin me nautimme puistossa vain eväämme emmekä juurikaan kierrelleet, pientä souteluhetkeä lukuun ottamatta, jonka osa ryhmästämme teki.
Lammen saarella oleva Aesculapiuksen joonialainen temppeli rakennettiin 1800-luvulla täysin maisemalliseksi elementiksi, jota inspiroi Stourheadin järvi Wiltshiressä, Englannissa.
Stourhead Lake, Wiltshire, Englanti. Kuva täältä.
Puutarhasuunnitelmasta vastasi Flaminio Ponzio, joka laati ne Scipione Borghesen luonnosten pohjalta. Entiset viinitarhat muutettiin vuonna 1605 laajoiksi puistoiksi. 1700-luvun lopussa barokkipuistoa muutettiin englantilaistyyliseksi maisemapuistoksi ruhtinas Marcantonio Borghesen toivomuksesta ja Christoph Unterbergenin toteuttamana. Maun mukaisesti  puiston alueelle pystytettiin sinne tänne antiikin tyylisiä rakennuksia.
Antonio Aspruccin suunnittelema Tempietto di Diana.
Sorsat olivat mukavia (tietenkin ♥) ja rauhallisia, mutta varpuset ja pulut todella röyhkeitä. Leipäpalastaan sai pitää tiukasti silmällä jos ei tahtonut sen katoavan jonkun nokkaan. Varsinkin pienet varpuset tulivat todella lähelle kun suuremmat pulut muodostivat ympärillesi uhkaavan barrikadin. Yritimme pelotella pikkulintuja heittelemällä niitä kohti pikkukiviä, mutta mokomat viis veisasivat.
Lammen rannalla kuvattiin ilmeisesti jotain dokumenttia.
Todella ihana ja rauhallinen paikka, vaikka sää ei ollut valokuvauksellisesti ajatellen paras mahdollinen. Aurinko olisi näyttänyt lammen parhaat puolet heijastuksineen, mutta nautittiin roomalaisesta säästä auringosta huolimatta.

6 kommenttia:

  1. Olimme kerran ystävän kanssa tuolla piknikillä ja luulimme, että roomalainen puisto on varmasti hyvin vehreä. Yllätykseksemme nurmialueet olivat varsin kuivia ja kovia Helsingin puistojen vehreyteen tottuneille. Roomalaiset taitavat nauttia eväänsä penkeillä eikä nurmikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen: Hyvä huomio! Unohdin tämän mainita. Nurmialueet tosiaan olivat kuivia ja mieluummin istuilisi penkeillä kuin hiekkaisella alustalla. Gianicolo-kukkulalla on kuitenkin erittäin vihreä ja vehreä puisto Villa Doria Pamphili (Rooman suurin puisto), jota itse ehdin kuljeskella vain hiukkasen ja siellä istuskelimme välillä iltaisinkin.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen puisto, josta tarjoilit kauniita näkymiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intianminttu: Puistossa olisi voinut viettää enemmänkin aikaa, jotta olisi ehtinyt kiertää kaikki yksityiskohdat, mutta jotain seuraavallekin kerralle ;)

      Poista
  3. Onpa kaunis puisto, tuolla olisi mielellään syönyt eväitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine: Mielellään tuolla eväitä söi vaikka linnut vähän häiritsivätkin.

      Poista