tiistai 24. syyskuuta 2013

Venäjän taidetta

Ne jotka kiinnostuivat Kulttuurimatkalla Sisiliassa sarjasta, saattavat pitää myös tänään alkavasta 3-osaisesta sarjasta Taiteen maantiede: Venäjä (Art of Russia, BBC). Yle Teemalla klo 20.00 alkavaa sarjaa luotsaa nimittäin Sisilia-jaksoista tuttu taidehistorioitsija Andrew Graham-Dixon.
Kuva täältä.
Venäjä on äärimmäisyyksien maa myös taiteessa. Kolmiosaisessa sarjassa taidehistorioitsija Andrew Graham-Dixon tutustuu Venäjän taiteeseen keskiajalta nykypäivään.

Ensimmäisen osan aiheena on ikonitaiteen kulta-aika. Myöhäisellä keskiajalla Venäjä oli sisäänpäin kääntynyt ja intensiivisen omintakeinen kulttuuri. Pohjois-Venäjältä Andrew löytää valtakunnan koskettavimmat ikonit, kansan oman taideperinnön sekä Pietari Suuren taiteellisen vallankumouksen.

Toisessa osassa Andrew tutustuu suurkaupungin taiteeseen, venäläiseen barokkiin loistossaan sekä ”vaeltajiin”, joita Venäjän taiteen historiassa voi verrata impressionisteihin.

Viimeisen osan aiheena on myrskyisä 1900-luku. Vallankumouksen jälkeen konstruktivismista tuli Neuvosto-Venäjän virallinen taidesuuntaus. Nyky-Venäjällä taiteeseen sijoitetaan taas rahaa, mutta toisaalta Putinin hallitus ylläpitää parhaansa mukaan tiukkaa taidekuria.

Taidehistorioitsijoita hemmotellaan nyt urakalla!

Ps. Aiheesta kiinnostuneet voivat käydä muistelemassa 1990-luvun Pietarin taiteesta kertovaa postausta täällä.

6 kommenttia:

 1. Jee, kiitos vinkistä, tämä kuulostaa tosi kiinnostavalta!

  VastaaPoista
 2. Minuahan kiinnostaa. Otanpa tämän vinkin vastaan. Minulla kun on omat "silitysohjelmani", johon voin tämän ottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: Loistava idea hoitaa silityshommat kuin huomaamatta telkkaria katsellen. Minulla se menee yleensä musiikkia kuunnellen.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, venäläinen taide on ihanaa! :) Onkohan tämä katsottavissa netistä? Tai tuleekohan se uusintana telkkarista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Culturelle: On katsottavissa ainakin Yle Areenasta ja tulee uusintana Yle Teemalta to 26.9. klo 18.00.

   Poista