perjantai 31. lokakuuta 2014

Pyhäinpäivänä Jyväskylässä tapahtuu

Pyhäinpäivänä (lauantaina 1.1.2014) Jyväskylän Kirkkopuiston kulmilla tapahtuu yhtä ja toista.
Ulla Aatinen: Valon kylä. Kuva täältä.
Valon kylä lohduttaa marraskuun yössä
Pyhäinpäivän iltana nousee Kirkkopuistoon laukaalaisen taiteilijan Ulla Aatisen yhteisöllinen teos Valon kylä, joka muodostuu noin paristasadasta värikkäästä pienoisteltasta. Jokaisen teltan sisällä on hautakynttilä. Kokonaisuuden pystytys aloitetaan valoisaan aikaan iltapäivällä klo 14 ja se kestää useita tunteja – toivotammekin kaikki halukkaat tervetulleeksi avustamaan pystytyksessä ja kynttilöiden sytytyksessä. Vapaaehtoiset valvovat leiriä ja ovat innokkaita keskustelemaan sen herättämistä ajatuksista, kunnes leiri keskiyöllä puretaan.
Valon kylä on vaeltava teos, joka ilmaantuu hämärässä ja katoaa aamulla ilmaantuakseen taas jonakin iltana jonnekin muualle. Se kuvaa katoavaisuutta, kodittomuutta ja irrallisuutta ajasta ja paikasta. Toisaalta sen yhteisöllisyys kuvaa hetkellistä lämpöä ja läheisyyttä, jonka voi löytää satunnaisessa kohtaamisessa toisten matkalaisten kanssa. Teos hiljentää katsojan ja sen keskellä voi aistia pyhyyttä sekä odotusta.
Kaupunginkirkossa runot saavat musiikista siivet
Pyhäinpäivän konsertissa klo 18 kuullaan Anne Federlyn lauluja Anna-Maija Raittilan runoihin sekä Petri Laaksosen ja Anna-Mari Kaskisen sanoittamia kappaleita. Anne Federley Ensemblessa soittavat Pekka Björninen, piano, Markus Lajunen, huilu ja saksofoni, Ilona Rimpilä, kontrabasso, Esko Turpeinen, kitara ja rummut.

Konserttiin on vapaa pääsy.
Kahvila Kultavatkain. Kuva: Innimari Hyvärinen. Kuva täältä.
Jyväskylän taidemuseossa tunnelmoidaan keskiyöhön
Ovet ovat avoinna klo 24 saakka. Tarjolla on mukavaa juttuseuraa, tekemistä ja ohjelmaa. Kahvila Kultavatkain herkkuineen palvelee eettisin ja ekologisin periaattein. Halloween-teema innoittaa Taskuhirviö-työpajassa. Yliopiston taideaineiden ainejärjestön Corpuksen käsityökerhossa neulotaan yhdessä omilla kutimilla tai tehdään tupsuja Maiju Ahlgrénin Mukavuusalue-näyttelyn yhteisölliseen Tupsunomia-teokseen. Hannes Heikuran ZONE-näyttelyn valokuvien kiehtovaan maailmaan sukelletaan aluksi keskustelevan kuvan tarkastelun keinoin ja lopuksi heittäytymällä äänen ja liikkeen vietäviksi. Pitkä ilta päättyy runo- ja musiikkiesitykseen.

Ohjelma taidemuseossa:
klo 18–23 Kahvila Kultavatkain – tarjolla suolaista ja makeaa esteettisin ja eettisin periaattein
klo 18–22 Taskuhirviö-työpaja Taika-tilassa
klo 20–22 Julkista neulontaa (tai tupsuja) Corpuksen käsityökerhossa
klo 19 ja 20 Löytöretki Hannes Heikuran valokuviin, keskusteleva kuvan tarkastelu – Henna Keski-Mäenpää
klo 21 Ääntä ja liikettä – heittäytyminen Hannes Heikuran valokuviin musiikkipedogogi Pirjo Selpolan kanssa, kesto n. 30 min.
klo 22 Arat sanat, Suvi Behmin runot kohtaavat Joonas Sutisen musiikin

Näyttelyt:
17.10.–23.11. Maiju Ahlgrén: Mukavuusalue
19.9.–30.11. Hannes Heikura ZONE

Näyttelyihin ja tapahtumiin klo 18–24 on vapaa pääsy.

Tervetuloa Kirkkopuiston kulmille.  
Minä aion pyöriä tapahtumassa iltapäivän/illan aikana. 
Saa tulla moikkaamaan mikäli tunnistatte. Olen ainakin pystyttämässä Valon kylä teosta. 

4 kommenttia:

 1. Kaunis ja koskettava valoteos, jolla on myös hieno tarina. Tuosta teoksesta tulee mieleen Reijo Kelan Hiljainen kansa Suomussalmella. Jos joskus ajelet Kuusamon suuntaan, kannattaa pysähtyä ihastelemaan ja tunnelmoimaan.

  Jos Jyväskylä olisi lähempänä, niin ehdottomasti menisin pyhäinpäivän konserttiin. Upea ilta tulossa!

  Leppoisaa pyhäinpäivän viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta: Olen kuullut paljon tuosta Hiljaisesta kansasta. Vielä en ole sitä itse päässyt katsomaan.
   Toivottavasti mahdollisimman moni tulisi rakentamaan Valon kylää ja osallistuisi näin teokseen. Kiva kun on tapahtumia joihin osallistua ja mennä, varsinkin näin pimeään aikaan.

   Hyvää pyhäinpäivän viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Matka on vähän nyt pitkä. Mutta ihailin tätä kautta. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar: Kaikissa kaupungeissa taitaa olla jotain ohjelmaa pyhäinpäiväksi. Monet viettävät varmasti myös Halloween-pirskeitä.

   Poista