tiistai 22. lokakuuta 2013

Kodin ikonit

Helpotin elämääni ja lainasin kotipaikkakunnan kirjastosta pinon kirjoja kun ne Jyväskylässä ovat koko ajan menossa tai varattuja. Artsin näyttelytilassa oli esillä Siilinjärven ikonikerhon 20-vuotisnäyttely Kodin ikonit. Valoisaan tilaan oli tuotu 65 ikonia, joista osa oli toteutettu mm. mosaiikkitekniikalla.   
Jumalanäidin ikoneja.
Pyhä Kolminaisuus
Profeetta Joona pelastui valaskalan vatsasta
vasemmalta oikealle: Kristus Immanuel, Kristuksen käsittätehty kuva (mosaiikki vahalle) ja Kristus Kaikkivaltias
Jumalanäiti - Ennusmerkki
Konevitsan Jumalanäiti -lasityö
Pyhä Nikolaos
Pyhä Georgios Voittaja
Pyhä Blasios
Jumalanäiti (mosaiikki vahalle)
Pyhä Ylienkeli Mikael
Kristuksen käsittätehty kuva ja Kristus ristillä
Suojelusenkeli
Pyhä Nikolaos
Andronikuksen Jumalanäiti
Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian ilmestys
Jumalanäiti Kuihtumaton Ruusu
Näyttelyssä oli mukana sekä aloittelijoiden että pidemmälle ehtineiden töitä. Tämä teki siveltimenjälkien tutkimisen mielenkiintoiseksi ja vaikka kelpuuttaisin minkä tahansa näyttelyn ikoneista seinälleni huomasin, että se ikonin maalaaminen ja kopioiminen ei taidakaan olla niin helppoa kuin luulisi. Toisissa oli paksuja maalikerroksia jotka tekivät kasvoista kömpelön näköisiä verrattuna ikoneihin jotka oli tehty ohuin temperakerroksin. Näyttelyyn oli tuotu mukava kattaus eri pyhiä vaikka itse jumitun edelleen Jumalanäitien kohdalle.

Näyttely on esillä Siilinjärven pääkirjaston Artsissa 29.10.2013 saakka.

2 kommenttia:

  1. Minäkin olisin varmaan käynyt tuolla. Jerusalemissa saimme ihastella vanhoja ikoneita ikonikaupassa. Niiden patinoituneet värit olivat niin hurmaavia, että ihan itketti:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine: Katselinkin ihastuneena ikonikauppavierailuasi Jerusalemissa. Mitä ihania aarteita! Ja kuten sanoit, katseleminen ei maksa mitään.

      Poista