WWF Suomi toi kaupunkien keskustaan Meeri Koutaniemen valokuvia Itä-Himalajan Bhutanista, jossa osa ihmisistä asuu kansallispuistoissa villieläinten ympäröimänä. Valokuvat kertovat tarinoita villieläinten ja ihmisten yhteiselosta, johon liittyy arvokkaita luontokokemuksia, mutta myös konflikteja.
Näyttely on kiertänyt tammikuusta saakka Helsingin, Turun, Tampereen ja Rukan kautta Jyväskylään, jossa valokuvia voi nähdä vielä tämän päivän ajan.
"Olen nähnyt monia salametsästäjien asettamia ansoja. Etenkin vuonna 2012 alueella salametsästettiin paljon myskikauriita, tiikereitä ja lumileopardeja. Sen jälkeen salametsästys on vähentynyt, koska WWF:n lisääntyneen tuen avulla partiointia ja valvontaa on pystytty kasvattamaan", kertoo metsänvartija Kesang Tenzin.
"Pidän työstäni. Parasta on, kun kuulen metsänvartijoiden tarinoita kentältä ja pääsen mukaan partiointikierrokselle", kertoo WWF Suomen tukeman Wangchuk Centennial Park -kansallispuiston suojelukeskuksessa työskentelevä Thinley Dorji.
"Kiinnostuin perinteisestä kutomisesta 15-vuotiaana ja kudoin ennen kotona. Työskentelen kuitenkin mieluummin kudontakeskuksessa, koska täällä on kollegoja ja seuraa", kertoo Ishojey Lhamo.
Meeri Koutaniemi kuvasi Lhamon WWF:n tuella rakennetussa kutomiskeskuksessa Bhutanissa. Naiset saavat käsitöistä tuloja perheelleen, mikä turvaa toimeentuloa ja vähentää riippuvuutta luonnonvaroista. Perinteisesti naiset ovat työskennelleet vuokraviljelijöinä. Kutomisesta saatavien tulojen avulla naiset voivat jäädä kotiseudulleen ja osallistua yhteisönsä toimintaan.
Bhutanin kansallispuistossa asuva iäkäs mies asuu maanviljelyksestä elantonsa saavassa Nasiphelin kylässä. Viljelijät kertovat, että lämpötilan nousu näkyy jo bhutanilaisten arjessa. Alueella on koettu arvaamattomia sääilmiöitä, kuten rankkasateita ja raekuuroja, jotka heikentävät satoa ja lisäävät tuholaisten määrää.
Ymmärrys luonnon arvoista syntyy lapsuudessa. Itä-Himalajalla Bhutanissa Wangchuk Centennial Park -kansallispuistossa sijaitsee Sephun koulu, jossa lapset harjoittelevat esimerkiksi kierrätystä ja jätteiden lajittelua. Samalla lapset oppivat ottamaan vastuuta ympäristöstään.
Valokuvia hyvän asian puolesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti