Kuva: Aki Laukkanen/Jyväskylän taidemuseo. |
Jyväskylän taidemuseossa on mahdollisuus osallistua Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -kokoelmanäyttelyyn liittyviin taidehetkiopastuksiin. Taidehetkien aikana keskitytään yhden tai kahden teoksen tarinaan, joko taidehistoriallisesta näkökulmasta tai yhdessä keskustelemalla. Näyttelyssä on esimerkkejä 1950-luvun kauneuden kaipuusta 1960-luvun vapautumiseen ja rohkeisiin tyylikokeiluihin.
Tiistaisin opastus on perinteisempi, taidehistoriaan ja historian tapahtumiin nojautuva ja oppaana toimii allekirjoittanut. Perjantaisin tulkitaan teoksia yhdessä Henna Keski-Mäenpään kanssa keskustelevan kuvantulkinnan (visual thinking strategy) avulla.
Kuva: Aki Laukkanen/Jyväskylän taidemuseo. |
Täytyy sanoa, että ensimmäinen opastus jännitti melkoisesti, mutta nyt olo alkaa olla jo luottavaisempi. Markkinointikuvaajana toimi valokuvaajaopiskelija Aki Laukkanen, jolla on nuoresta iästään huolimatta hyvä silmä dokumentointiin. Itse arkailen kuvata ihmisiä, mutta Aki oli tallentanut hyviä hetkiä mm. Valon kaupunki-tapahtumassa, hautajaisissa ja häissä. On se vaan huomattavasti helpompaa olla kameran takana kuin edessä, vaikken varsinaisesti kuvattavana oloa enää nykyisin vierastakaan. Tulipahan nyt hyötykäyttöön tuokin retromekko. Äiti aina jaksaa ihmetellä, miksi hamstraan tuollaisia "mummomekkoja", mutta nyt sain niistä hyviä opastusasuja. :)
Kuva: Aki Laukkanen/Jyväskylän taidemuseo. |
Taidehetkiä järjestetään koko maaliskuun ajan
aina tiistaisin (pääsylipun hinnalla)
ja perjantaisin (kaikille vapaa pääsy) klo 14.15-14.45.
Muita näyttelyyn liittyviä tapahtumia voi käydä katsomassa täältä.
Tervetuloa!
Olisipa kiva päästä kuuntelemaan opastuksesi. Mutta matka on pitkä ja aika mokoma kortilla… Kiva mekko!
VastaaPoistaPaluumuuttajatar: Joillekin jo ehdin sanoa, että on helpompaa opastaa sellaisille, joita ei tunne. Siinä ei mieti muiden kautta itseään niin paljon.
PoistaMinäkin tykkään mekosta. Se on sellainen kevään vihreä. :)
Ihailen rohkeuttasi lähteä opastamaan ihmisiä. Itseäni jännittää liikaa pystyäkseni samaan :D Ps. Eityisesti tuo ensimmäinen kuva on ihanan pirteä! :)
VastaaPoistahttp://blogit.extempore.fi/kulttuurielamaahelsingissa/
Culturelle: Olen opastanut ennenkin, mutta tässä aiheessa ollaan eniten omalla alueella, jossa on ns. ammattilaisen roolissa, niin se jännitti. Saati sitten, kun kuuntelemaan saapui minulle taidehistoriaa opettanut henkilö, niin siinä väkisin jännitti, jos sanoo jotain väärin. Mutta hyvää palautetta on tullut, asiakkaiden kanssa saa virtettyä keskustelua, jonka myötä jännityskin on lähes kadonnut. Mukavaa puuhaa, josta tykkää sitä enemmän mitä enemmän sitä tekee.
PoistaHarmi että kellonaika on noin "päivällä", ei pääse noin varhain museolle tuohon opastukseen! Pitää siis käydä omin päin.
VastaaPoistakenkä: Totta, se on pahasti vasta toimisoaikojenkin iltapäiväkahvin jälkeen. Mutta tervetuloa muulloin!
PoistaKävin eilen näyttelyssä ja juuri tuo työ, jonka edessä sinusta on otettu 2 kuvaa, jäi kiinnostamaan - ja sen tarina alkoi kiinnostaa. Erkki Heikkilän iso maalaus toi mieleen Chagallin. Onko maalaus normaalisti jossain esillä vai onko se nyt kaivettu hetkeksi varastoista päivänvaloon?
VastaaPoistakenkä: Kyseinen teos on Erkki Heikkilän Nuoruus, 1962, joka toteutettiin tilaustyönä Cygnaeuksen koulun eteisaulaan. Alun perin Heikkilän teos sijoittui jaetulle toiselle sijalle ja voittajaksi valittiin Erkki Santasen teos Äiti maa (myös näyttelyssä). Kaupungin hallitus piti kuitenkin tuolloin Santasen teosta liian abstraktina ja valitsi palkintolautakunnan päätöksestä huolimatta toteutettavaksi Heikkilän teoksen. Nykyisin tuo Nuoruus on sijoitettuna Palokan koulukeskukseen, mutta en osaa sanoa että kuinka näkyvälle paikalle.
PoistaChagall oli hyvä vertaus!
Kiitos - ja kiva kuulla, että työ on Palokan koululla!
Poista