torstai 12. maaliskuuta 2015

"Olen rakastanut paljon"

Taide kätkee taakseen rakkaustarinoita. Rakkaus omaa tekemistään, taidetta tai muusaa kohtaan. Se antaa luomisvoimaa, mutta väärin kohdistettuna tai kohdeltuna rikkoo ihmissuhteita. Koskaan ei pitäisi katua sitä, että on osannut rakastaa, olipa kohde kuka tai mikä tahansa. Rakkaus tekee tärkeäksi.
Pirkko Särmä.
Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -näyttelyyn liittyy perinteisten opastusten lisäksi Rakkaustarinoita taiteessa -esitys. 

"Fiktiivinen hahmo, Pirkko Särmä, oli keskisuomalaisten taiteilijoiden muusa ja malli vuosikymmenten ajan. Hän itse rakasti taidetta ja taiteilijoita sekä oli todistamassa montaa eri rakkaustarinaa elinaikanaan. 

Nyt hän on palannut tähän aikaa kertomaan rakkaudesta kahden vuosikymmenen aikana Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -näyttelyssä. Kuka Pirkko Särmä oikein olikaan, ja mitä hän tietää kertoa meille rakkauden ja intohimon tärkeydestä elämässä, taiteessa ja työssä? Ja ehtikö hän itse koskaan sinne Pariisiin?

Esityksen jälkeen nautitaan hetki tunnelmasta Oravien kodissa vapaasti keskustellen juoman kera."
Eilen illalla oli ensiesitys, joka oli ladattu voimakkailla tunteilla. Rakkauteen kietoutui paljon näkökulmia ja kyyneleetkin meinasivat tarttua. Ei ihme, että sodan kokenut nuoriso halusi 1950- ja 1960-luvuilla rakastaa. Kuinka noista kokemuksista olisi selvinnyt, ellei olisi katsonut eteenpäin?
Rakkaustarinoita taiteessa -esitykset yleisölle vielä ke 18.3. ja ke 25.3. klo 18-19. 
Esityksiin on rajoitettu määrä lippuja, hinta 20€. 
Lippuvaraukset taidemuseon neuvonnasta.

Esitys järjestetään tilauksesta myös ryhmille (max 25 hlöä). 
Lisätietoja: museolehtori Sirpa Turpeinen, p. 050 542 0591, sirpa.turpeinen@jkl.fi
Kirsi Sulosen (Teatterikone) näyttelemä Pirkko Särmä sanoi esityksessä: "Olen rakastanut paljon, mutta...". Mutta-sanan jälkeen tulivat ne sanat, jotka havahduttivat eniten. Suosittelen esitystä lämpimästi, mikäli haluatte kokea kuinka teatteri kietoutuu kuvataiteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti