maanantai 16. maaliskuuta 2015

Voi Turku minkä teit

Päätetään Turun visiitti sekalaiseen sarjaan kuvia. 
Mistä lie peräisin ne erinäiset sanonnat Turusta, sillä hyvinhän se kaupunki meitä savolaisia kohteli. Vuodenaikana tuo helmikuun loppu ei ainakaan tänä vuonna ollut parasta matkustusaikaa mihinkään päin Suomea, kun kaikkialla tuntui olevan harmaata, lumella tai ilman. Kuukausi eteenpäin ja olisi ollut enemmän aurinkoa ja enemmän vihreää. 
Achim Kühn: Harmonia, 1996.
Asiakaspalvelu oli kaikkialla kiitettävää. Sain jopa hotellista lähtiessä kehuja huivirusetistani ja kuulema rohkaisin respan työntekijää kokeilemaan rusetin sitomista itsekin. Mutta se murre.... Ei käy savolaisen pirtaan, että kirjaimia pudotellaan sanoista pois. Meikäläiset kun tuppaa niitä nimenomaan lisäämään. Kauppahallin läpi kulkiessa hymyilytti, sillä siellä sitä kieltä sai ihmetellä. Taitaa kaikkien kaupunkien kauppahallit olla hyviä paikkoja murteiden tarkkailuun.
Mario Merz: Fibonacci Sequence 1-55, 1994.
Museokohteiden lisäksi reissuun mahtui ystäväpariskunnan tapaaminen. Ruoanlaittoa, menneiden muistelua ja nykyhetken kartoittamista. Luonnontieteistä kiinnostuneiden ihmisten luulisi olevan yhtä kaukana taidehistoriasta kuin Neptunus Auringosta, mutta Turussa on yksi taideteos, joka yhdistää aloja toisiinsa. Mario Merzin Turku Energian savupiippuun suunnittelema neonvaloteos Fibonacci Sequence 1-55 osoittaa, että matemaattinen lukujono toteutuu myös taidehistoriassa paljon käytetyssä kultaisessa leikkauksessa.
Aika ei riittänyt millään kaikkien katujen ja kahviloiden koluamiseen, mutta eikös reissu ole silloin onnistunut, jos sinne haluaa palata uudelleen? Turku näyttää olevan tällä hetkellä muutenkin bloggaajien suosiossa, sillä postauksia ovat kirjoitelleet mm. 
Onhan se myönnettävä, että kaupunki on täynnä kaikkea kivaa: historiaa, taidetta, kahviloita, tapahtumia ja saaristoa. Mikäli joku osaa suositella kirppareita Turussa, vinkkejä otetaan vastaan seuraavaa reissua varten. Nyt ei ehditty käydä kuin Lähimmäisessä, jonka hintataso oli ainakin vaatteiden suhteen melkoisen yläkanttiin, vaikka löysinkin sieltä hyvän laukun suht edullisesti.
Seuraavaan kertaan!

2 kommenttia:

  1. Kiitos Turun valokuvista. Se näyttää nyt siltä että minulle tuli palava halu lähteä kevään mittaan käymään Turussa. Onhan se jo aikakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna: Mikäs sen mukavampaa kuin kevätreissu Turkuun. Silloin siellä varmasti jo puut ja nurmikot vihertävät, jolloin kaupungista saa kokonaisuudessaan kauniimman kuvan kuin me nyt. Lunta ei ollut ja katuja lakaistiin hiekoista, oli katupölyä ja harmaata. Ja esimerkiksi Kuralan Kylämäellä vietetään la-su 23.-24.5. Oi ihana toukokuu! -tapahtumaa. Siellä emme päässeetkään vielä käymään.

      Poista